Στην Κύπρο κρίνουν ΑμεΑ με μόνιμη απώλεια ακοής «λειτουργικά» και τους αποκόπτουν επιδόματα. Συνεχίζονται οι καταγγελίες από άτομα με αναπηρίες πως το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες στην Κύπρο συνεχίζει να καλεί άτομα με μόνιμη απώλεια ακοής νευροαισθητήριου τύπου σε επαναξιολόγηση της αναπηρίας τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης.
Επιπρόσθετα, καταγγέλθηκαν περιπτώσεις ατόμων με κοχλιακό εμφύτευμα ή βαρηκοΐα, οι οποίοι κρίθηκαν, κατά την αξιολόγηση/επαναξιολόγηση, ότι με τη χρήση κοχλιακού εμφυτεύματος ή ακουστικών έχουν ακοή και συνεπώς είναι «λειτουργικά» και ότι «μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν», με αποτέλεσμα να τους αποκόπτεται το αναπηρικό επίδομα ή να μην τους επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση για διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Έχοντας υπόψιν του τις καταγγελίες αυτές ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς επισημαίνει πως πέρα από την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΑμεΑ, δημιουργείται επίσης η αντίφαση ένα άτομο με μόνιμη απώλεια ακοής να κρίνεται ως «λειτουργικό» και συνεπώς να του αποκόπτεται το επίδομα, τη στιγμή που η λειτουργικότητά του σε διαφόρους τομείς συνδέεται με προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν και με τη λήψη του επιδόματος.
Μέσω POS η κατανάλωση του 50% των αναπηρικών επιδομάτων;
Επιπρόσθετα, με αυτές τις πρακτικές δημιουργείται η παραδοξότητα τρία Υπουργεία της Δημοκρατίας (Παιδείας, Υγείας και Άμυνας) να αναγνωρίζουν ως ΑμεΑ ένα άτομο με μόνιμη απώλεια ακοής νευροαισθητήριου τύπου και την ίδια ώρα, ένα Τμήμα άλλου Υπουργείου να αποφαίνεται ότι δεν είναι ΑμεΑ.
Μάλιστα, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Γιώργος Κουκουμάς απευθύνθηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας ζητώντας να πληροφορηθεί μεταξύ άλλων πόσες περιπτώσεις ατόμων με μόνιμη απώλεια ακοής νευροαισθητηρίου τύπου κρίθηκαν κατά τα τελευταία 5 χρόνια από την αρμόδια Επιτροπή του ΤΚΑΑ ότι δεν εμπίπτουν στον ορισμό του Ατόμου με Αναπηρία επειδή θεωρήθηκαν λειτουργικά;
Επίσης, αν το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας αρνείται ότι η απώλεια ακοής νευροαισθητηρίου τύπου είναι εξ ορισμού μόνιμη, ότι δεν επιδέχεται θεραπεία και συνεπώς συνιστά μη αναστρέψιμη αναπηρία. Αν αρνείται ότι τα άτομα με κώφωση που φέρουν κοχλιακό εμφύτευμα δεν παύουν να είναι κωφά έστω κι αν αναπτύσσουν ένα είδος ακοής και εκφοράς του λόγου. Ακόμη, τίθεται το ερώτημα γιατί δεν έχουν υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή οι επιστημονικές επί τούτου θέσεις της Ομάδας του Κέντρου Κοχλιακών και Άλλων Ακουστικών Βοηθημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ως προς την αξιολόγηση των ατόμων με απώλεια ακοής;
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: dialogos.com.cy