Η Χρυσή Μόρφη-Μέτζου είναι πρωταθλήτρια του Boccia και εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Πρόκειται για μια λαμπρή αθλήτρια, μια μορφωμένη γυναίκα και ένα απίστευτα έξυπνο άτομο. Είχα τη χαρά να μιλήσω μαζί της για το επερχόμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Boccia στο οποίο θα λάβει μέρος, τα ιδανικά της σαν αθλήτρια αλλά και για τις πεποιθήσεις της σαν άτομο, γυναίκα και ανάπηρη.
της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Μετά από μια πανδημία που την περιόρισε πολύ ειδικά σαν αθλήτρια, θα λάβει μέρος στο Εθνικό Πρωτάθλημα Boccia που διεξάγεται 14-18 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιλίου “Γεώργιος Κακούρης”.
Όπως μου είπε κυνηγάει την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς του 2024, επί του παρόντος όμως συγκεντρώνεται στο Πρωτάθλημα.
«Θέλω να δείξω ότι είμαι σε αγωνιστική ετοιμότητα»
Το Boccia είναι ένα αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα, το τρίτο πιο γνωστό στην κατηγορία αυτή. Θυμίζει ίσως το μπιλιάρδο, συνδυάζοντας τη στοχευμένη κίνηση με την οξυδέρκεια.
«Είναι ένα άθλημα που θέλει στρατηγική και σκέψη. Πρέπει να μπορείς να προβλέψεις τις επόμενες κινήσεις – όχι μόνο τις δικές σου.»
Είναι ένα από τα αθλήματα που της επιτρέπουν την ασφαλή και αποτελεσματική άθληση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιον που έχει διαγνωστεί με Μυϊκή Δυστροφία.
«Αυτό μ ‘αρέσει στο άθλημα: πως ένας αθλητής ακόμη και αν δεν έχει πολλή μυϊκή δύναμη μπορεί. Με επιμονή και πρόγραμμα, να διερευνήσει τα όρια του και να εξερευνήσει πού μπορεί να τον βγάλει το σώμα του.»
H Χρυσή δεν είναι λαμπρή αθλήτρια μόνο για το Boccia, κατακτώντας φέτος το νούμερο 7 στην παγκόσμια κατάταξη και το νούμερο 2 στην Ευρώπη. Είναι και πρώην κολυμβήτρια- μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ΑμεΑ, όμως λόγω της νόσου της χρειάστηκε να σταματήσει. «Η ένταση της άσκησης και η επανάληψή της φθείρει περαιτέρω τους μύες. Σταμάτησα όμως ούσα πρωταθλήτρια.»
«Πρωταθλητισμό κάνω εφόσον ωφελεί την υγεία μου, όχι εις βάρος της»
«Το μεγαλύτερό μου όνειρο θα ήταν να καταφέρω να παίξω το καλύτερο μου παιχνίδι. Να παίξω στα όριά μου.»
Λίγο μετά άρχισε το Boccia, έχοντας κατακτήσει τεράστιες νίκες και διακρίσεις. Παράλληλα όμως, παραμένει ισορροπημένη και ταπεινή, ή καλύτερα, ρεαλίστρια. «Για να φτάσεις στις νίκες πρέπει να φας με το κουτάλι πολλές ήττες.»
Αυτός ο ρεαλισμός, σε συνδυασμό με την ώριμη σκέψη της και την εργατικότητά της την κάνουν τόσο προσιτή αν και πρωταθλήτρια.
Μιλώντας για εργατικότητα, οι προπονήσεις της Χρυσής είναι τακτικές και την κρατούν σε φόρμα.
«Από τότε που ξανα-ενεργοποιήθηκε ο αθλητισμός μετά τον COVID, δηλαδή από το 2021, είμαι αδιάκοπα σε προπονήσεις. Χωρίς διαλείμματα, χωρίς διακοπές.»
Τέσσερις φορές την εβδομάδα, για τρεις ώρες μπορεί να τη βρει κανείς στο γήπεδο να προπονείται στις κινήσεις των χεριών και στα χτυπήματα της μπάλας ή να παίζει παιχνίδια με τον προπονητή της ή με μερικούς από τους συναθλητές της. Όπως λέει και η ίδια: «Ο αθλητισμός μου προσφέρει εκτόνωση αλλά και κοινωνικοποίηση».
Η Χρυσή, ως υπέρμαχος της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθε» μίλησε επιπλέον για την ανάγκη της υποστήριξης από την Πολιτεία για όλους τους αθλητές και παρα-αθλητές, όχι μόνο τους ήδη καταξιωμένους.
«Δεν μπορείς να στηρίζεις μόνο μια ελίτ.», προσθέτοντας, «Αν δεν υπάρχει μαζικός οργανωμένος αθλητισμός δεν θα βρεις ταλέντα και ανθρώπους που μπορούν να προχωρήσουν».
Ανέφερε παραδείγματα άλλων χωρών που φέρνουν σε επαφή τους πολίτες με τον παρα-αθλητισμό ήδη από την πρώτη σχολική ηλικία, ενώ έχουν τέτοιες στενές σχέσεις μεταξύ των τοπικών παρα-αθλητικών ομίλων ώστε ο καθένας που νιώθει έστω και λίγο περίεργος για ένα άθλημα, να μπορεί να μάθει για αυτό και να το δοκιμάσει.
«Έχουν μια σοβαρή επένδυση, όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό και εξωστρέφεια».
Παρ’όλα αυτά, ακόμη και για τους πρωταθλητές της χώρας μας «οι μεγάλες επιδόσεις σε διεθνή πρωταθλήματα συχνά συνοδεύονται από γενναιόδωρες επιβραβεύσεις». Όμως, αν και μια κορυφαία παγκόσμια διάκριση δύναται να φέρει πολλά χρήματα σε έναν πρωταθλητή που έχει κάνει την υπερπροσπάθεια, δεν υπάρχει κάποια σιγουριά για τους υπόλοιπους αθλητές της χώρας.
Συνέντευξη: της Χρυσής Μόρφη-Μέτζου, πρωταθλήτριας του Boccia, στη Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφο για το nevronas.gr
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
*Όλα τα πολυμέσα πάρθηκαν με την άδεια της Χρυσής Μόρφη-Μέτζου