Στις 14 Μαΐου, στο Θέατρο Art 63, ως nevronas.gr, μαζί με θεραπευτές και γονείς, είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε… “EKEINH”… μια εντυπωσιακή παράσταση που αποτελούσε μέρος ενός 6ωρου CBD-Masterclass, από την Δρ. Χάρις Καρνέζη και την ομάδα της. Μία διαδραστική παράσταση μυστηρίου αφιερωμένη στον αυτισμό… και όχι μόνον, με την παρουσία του διεθνούς κύρους ψυχολόγου με ειδίκευση στον αυτισμό, καθηγητή Tony Attwood να “σφραγίζει” την εξαιρετική προσπάθεια όλων των συντελεστών!
της Πόπης Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Στόχος ήταν η καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και του τρόπου διαχείρησης αυτών των δυσκολιών με την μέθοδο του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ)*.
Μια παράσταση απόλυτα διαδραστική, με μουσική, τραγούδι, χορευτικές κινήσεις, πολύ χαρά, συγκίνηση, συλλογισμό και συμμετοχή.
Εξαιρετικά δομημένη ως προς τον στόχο της, μας έδωσε βιωματικά να καταλάβουμε πώς μέσα από το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να δοθεί κίνητρο και τρόπος για ένα παιδί ή έφηβο να ξεπεράσει δυσκολίες και φόβους, να αναπτύξει επικοινωνιακά κανάλια, κοινούς στόχους και συνεργατικότητα… να τολμήσει να αλλάξει τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που τον/την κρατούν πίσω.
Tony Attwood για τον Αυτισμό: Είστε πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχετε τη Χάρις Καρνέζη (Βίντεο)
Tony Attwood για τον Αυτισμό: Είστε πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχετε τη Χάρις Καρνέζη (Βίντεο)
Να βρει άλλους τρόπους να υπάρχει και να συνυπάρχει!
Ήταν ξεκάθαρο στα πρόσωπα όλων μας που παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε(!) στην παράσταση αυτή, ότι η όλη διαδικασία μας «απεγκλώβισε»… ανοιχτήκαμε… συνεργαστήκαμε… χαρήκαμε… συνυπήρξαμε δημιουργικά.
Για άλλη μια φορά κατάλαβα πόσο πολύ το θέατρο κατανοεί, εκφράζει και επηρεάζει την ζωή μας.
* Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (ΥΛΑ).
Γράφει: η Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology