Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία στην Κρήτη. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά ζητήματα, που αποτελούν “βραχνά” για την τσέπη ενός ανθρώπου με βλάβη στην όραση, αλλά είναι και η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης που παρατηρείται στο Ηράκλειο.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, μίλησε στο neakriti.gr και στον Νίκο Κοσμαδάκη, κάνοντας σαφές πως τα προβλήματα των τυφλών δεν πρέπει να αμελούνται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαρκοδημητράκη, τυφλός ορίζεται το άτομο εκείνο, σύμφωνα με τον κείμενο νόμο, που έχει «οξύτητα όρασης κάτω του 1/20ού και όσοι άνθρωποι βρίσκονται σε πλήρη αμαύρωση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν 95-100% αναπηρία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν λιγότερη αναπηρία, εφόσον η οξύτητα όρασης είναι λίγο καλύτερη και παίρνουν αναπηρίας 85%, 90% κ.λπ. Από 80% αναπηρία στα μάτια μπορεί να λαμβάνει το επίδομα αναπηρίας».
Είναι αρκετά ζοφερό να αναλογιστούμε ανθρώπους να προσαρμόζονται στις επιταγές της κοινωνίας μας και να έχουν πρόβλημα στα μάτια τους. Να μην μπορούν να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα και φίλους. Φαίνεται όμως πως ο χρόνος τα δαμάζει όλα και ξεκινάει σταδιακά η ενσωμάτωση του ατόμου στην κοινωνία, η οποία, ωστόσο, επιβάλλει εκπαίδευση. Αυτή η εκπαίδευση είναι απούσα στη χώρα μας και στην Κρήτη. Αυτό υποστήριξε ο κ. Μαρκοδημητράκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr είπε: «Το πρόβλημα είναι η απουσία εκπαίδευσης. Είναι σημαντική η εκπαίδευση που πρέπει να λάβει ένα άτομο με αναπηρία στα μάτια. Υπάρχουν κινήσεις και στάσεις που μαθαίνονται. Για παράδειγμα, το χαμόγελο είναι μιμητικό και εκεί χρειάζεται ο εκπαιδευτής, ο οποίος πρέπει να μάθει στο σχετικά νέο άτομο που αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας να χαμογελάσει. Όπως επίσης και η στάση σώματος.
Στην Ελλάδα και στην Κρήτη γενικότερα είμαστε πίσω. Και δυστυχώς, η απουσία εκπαίδευσης είναι ικανή να καθηλώσει το άτομο στο σπίτι του μέσα. Πολύ απλά, εάν δεν υπάρχει η αναγκαία εκπαίδευση, δεν μπορεί να προσαρμοστεί το άτομο. Επίσης, ένας εκπαιδευτής θα βοηθήσει τους ανθρώπους με προσωρινή ή ολική όραση να περνάνε τους κόμβους. Και είναι άξιο αναφοράς πως, ειδικά τα άτομα που γεννήθηκαν τυφλά, από τη νηπιακή τους ηλικία είναι σημαντικό να έχουν έναν εκπαιδευτή».
Κάτω από 400 ευρώ το μηνιαίο επίδομα
Είναι άξιο αναφοράς πως το μηνιαίο επίδομα αναπηρίας αγγίζει τα 362 ευρώ. Πριν την κήρυξη των επερχόμενων εκλογών, ο πρωθυπουργός της χώρας, πέραν των αυξήσεων στις συντάξεις, αύξησε και τα αναπηρικά επιδόματα. Μπορεί να ήταν μια μικρή οικονομική ανάσα, αλλά σίγουρα τα οικονομικά προβλήματα για την κοινωνικά αυτή ευάλωτη ομάδα παραμένουν.
«Το μηνιαίο επίδομα ήταν 362 ευρώ και θα πάρει περίπου 30 ευρώ αύξηση, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός για 8% αύξηση. Είναι πιο κάτω από 400 ευρώ. Εάν δεν έχει ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει αναπηρικά προβλήματα με τα μάτια του άλλη σύνταξη, άλλο εισόδημα ή δεν έχει σπίτι, δε θα μπορεί να ζήσει, ούτε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του», τόνισε ο κ. Μαρκοδημητράκης.
“Υπάρχουν τυφλοί κλεισμένοι στο σπίτι, ελλείψει εκπαιδευτών”
“Υπάρχουν τυφλοί κλεισμένοι στο σπίτι, ελλείψει εκπαιδευτών”
Είναι άξιο αναφοράς πως, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 στην Κρήτη, 1.110 είναι άνθρωποι που έχουν αναπηρία στην όραση, όπου πάνω από το 80% των ανθρώπων αυτών επιδοτούνται. Από αυτούς, οι 950 παίρνουν το ποσό των 362 ευρώ, μαζί με την επιπλέον προσθήκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, έχουν κάποιο εισόδημα επιπλέον. Οι υπόλοιποι, δηλαδή 150 άνθρωποι, είναι τυφλοί που δεν έχουν εργαστεί, είναι σχετικά νέοι και δεν παίρνουν κάποιο άλλο ποσό και αυτοί, επειδή δεν είχαν ασφάλιση, έπαιρναν μέχρι πρότινος 697 ευρώ τον μήνα.
Τα παραπάνω στοιχεία τα έδωσε στo neakriti.gr o κ. Μαρκοδημητράκης, ενώ υποστήριξε: «Ασφαλώς (τα χρήματα αυτά) δε φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών, εάν δεν έχουν την οικογένεια να τους στηρίξει. Το βιοποριστικό ζήτημα είναι μεγάλο, και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε συνεχή αιτήματα στην κυβέρνηση, να λάβουμε κι εμείς αύξηση. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση μάς έδωσε 8% αύξηση, που ήταν λίγο πιο πάνω από τη γενική αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους. Θα παλέψουμε από το νέο έτος να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση».
Πραγματικός “αγώνας” η μετακίνηση – «Κατασκευάζουν πεζοδρόμιο χωρίς ριγωτές πλάκες»
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, μιλώντας για την πόλη του Ηρακλείου, ανέφερε πως μείζον ζήτημα είναι η προσβασιμότητα. Δεν τηρείται ο νόμος περί προσβασιμότητας των χώρων, με άμεση συνέπεια αυτό το άναρχο αστικό πλαίσιο να έχει επιπτώσεις στην ευκολία μετακίνησης του ατόμου.
«Δε δίνεται καμία απολύτως σημασία στην προσβασιμότητα. Είτε ο τυφλός είναι εκπαιδευμένος, είτε μπορεί να κινείται με χίλιους δυο τρόπους, είναι επικίνδυνα να κινείται ένας τυφλός στα πεζοδρόμια του Ηρακλείου. Στις πόλεις της Κρήτης δεν τηρείται ο νόμος περί προσβασιμότητας των δημοσίων χωρών και πιο συγκεκριμένα ο παλιός Ν. 2621/2009 και ο νέος Ν. 6213/2022», είπε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ευθύνες των αρμόδιων Αρχών, που δεν τοποθετούνται ριγωτές πλάκες στα πεζοδρόμια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ριγωτές πλάκες είναι υποχρεωτικές και όχι προαιρετικές.
«Το μόνο βήμα που έχει γίνει είναι πως έχουν υπάρξει κάποιοι φωτεινοί σηματοδότες και μπορούμε να προχωράμε στους κόμβους όταν το φανάρι υποδεικνύει “πράσινο”. Εμείς έχουμε μειωμένη κινητικότητα. Στο Ηράκλειο, κατασκευάζονται πεζοδρόμια χωρίς να τοποθετούνται οι ριγωτές πλάκες, που είναι υποχρεωτικές και δεν είναι προαιρετικές. Και όμως, δεν τοποθετούνται! Αυτές οι πλάκες δείχνουν την πορεία. Βοηθούν τον άνθρωπο, ιδιαίτερα εκείνον που έχει απώλεια όρασης, να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είναι εξαιρετικά εύκολο να χαθεί ένας τυφλός άνθρωπος, ειδικά για κάποιον που έχει χάσει σε μεγάλη ηλικία την όρασή του. Η οδός Πλαστήρα, η Χρυσοστόμου, η Δημοκρατίας και η Εθνική Αντιστάσεως είναι οδοί όπου δεντροφυτεύουν στη μέση, με άμεση συνέπεια ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία ή με κινητική αναπηρία να πηγαίνει αριστερά ή δεξιά. Δεν υπάρχει η ευθεία», κατέληξε.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: neakriti.gr