ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοιτήτρια με οπτική αναπηρία προσφεύγει δικαστικά για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Φοιτήτρια με οπτική αναπηρία προχώρησε σε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο σε βάρος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η μειωμένη όραση προήλθε από διαβητική κετεξέωση και θρόμβωση φλεβώδους κόλπου του εγκεφάλου.

Ο λόγος της προσφυγής, είναι το αποτέλεσμα της γραπτής εξέτασης του Α’ εξαμήνου στο μάθημα των Μαθηματικών, καθώς η εν λόγω φοιτήτρια έμεινε στάσιμη λόγω μη επαρκούς χρόνου που της δόθηκε αφού το Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνει τον ίδιο επιπρόσθετο χρόνο στις γραπτές εξετάσεις σε όλους τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές αναπηρίας.

Παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω της Επιτροπής Φοιτητικής Μέριμνας, παραχώρησε κατά την κρίση του εύλογες διευκολύνσεις και προσαρμογές που σχετίζονται με τη διδασκαλία αλλά και την αξιολόγηση της φοιτήτριας, εντούτοις σύμφωνα και με την προσφυγή, η παράταση χρόνου 20% που δόθηκε για τη γραπτή εξέταση, φαίνεται πως δεν ήταν ικανοποιητική για το μάθημα των Μαθηματικών. 

Μεγάλη καθυστέρηση στη μεταστέγαση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας

Μεγάλη καθυστέρηση στη μεταστέγαση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στην προσφυγή που έγινε από τη δικηγόρο Μαρία Παστελλά, η φοιτήτρια να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο γραπτό δοκίμιο των Μαθηματικών και να μείνει στάσιμη. Όπως σημειώνεται στην προσφυγή, η φοιτήτρια κατά τη διάρκεια όλων των εξεταστικών γραπτών δοκιμίων του μαθήματος των Μαθηματικών, δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει, κατά ίσο τρόπο  με τους υπόλοιπους συμφοιτητές της, με αποτέλεσμα να μην κατορθώσει να το ολοκληρώσει το γραπτό δοκίμιο λόγω έλλειψης χρόνου. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο πατέρας της φοιτήτριας, όπως υποστηρίζει, σε συνάντηση που είχε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, του επεξήγησε τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η κόρη του, βάση και των ιατρικών εκθέσεων που είχαν υποβληθεί.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πατέρας, ο Πρύτανης του είχε αναφέρει πως δεν ήταν εφικτό να δοθούν επιπρόσθετες διευκολύνσεις καθώς δεν θα ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των φοιτητών με αναπηρία που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού θα υπήρχε ανομοιομορφία τόσο στις παρεχόμενες διευκολύνσεις, όσο και στη συμμετοχή στα εξεταστικά γραπτά δοκίμια του συνόλου των φοιτητών, με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στις εκπαιδευτικές ώρες των διδασκόντων καθηγητών.

Περαιτέρω και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πατέρας, όλα τα ιατρικά έγγραφα της φοιτήτριας, οι εκπαιδευτικές αξιολογήσεις που είχε η φοιτήτρια κατά τη φοίτηση της στο Λύκειο, αλλά και η σχετική αξιολόγηση από τη Σχολή Τυφλών, κάνουν λόγο για παράταση χρόνου πέραν του 20% που έχει εγκρίνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο είναι το μόνο που έχει προχωρήσει σε διαφορετική αξιολόγηση των εξατομικευμένων αναγκών της φοιτήτριας.

Στην προσφυγή, γίνεται λόγος για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της φοιτήτριας ως άτομο με αναπηρία, σημειώνοντας πως η τελευταία υπέστη ψυχική βλάβη και κρίσεις πανικού. Επισημαίνεται ακόμη, ότι η εξέταση για παροχή εξατομικευμένων διευκολύνσεων προς άτομα με αναπηρία,  πρέπει να γίνεται βάση των ειδικών αναγκών του κάθε ατόμου ξεχωριστά και βάση των πραγματικών αναγκών τους και όχι να δίνεται σε όλους ο ίδιος επιπρόσθετος χρόνος αφού κάθε άτομο με αναπηρία έχει τη δική του ιδιαιτερότητα.

Η δικαστική διαδικασία ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου ορίστηκε στις 7 Μαρτίου 2023

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: philenews.com