Ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις και την απαράδεκτη κατάσταση στα Ειδικά Σχολεία στον Δήμο Αθήνας κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.
Αναλυτικά…
«Ο Δήμος Αθήνας, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, έχει τα λιγότερα Ειδικά Σχολεία και τα πιο ακατάλληλα έως και επικίνδυνα. Στον Δήμο της Αθήνας λειτουργούν 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 6 Ειδικά Δημοτικά, 1 ΕΝΕΕΓΥΛ στο Θησείο και 1 ΕΕΕΕΚ μόνο στα χαρτιά. Στο σύνολό τους στα Ειδικά Σχολεία φοιτούν πολύ περισσότεροι μαθητές, σε σχέση με τις προδιαγραφές, ζήτημα που αποδεικνύει την ανεπάρκεια τέτοιων σχολείων. Ταυτόχρονα, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να προχωρήσει η ίδρυση νέων και η αντικατάσταση αυτών που είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα, όπως το 1ο Ειδικό Δημοτικό στην ΕΛΕΠΑΠ, αλλά και το 2ο, το 10ο και το 6ο. Επίσης, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο στα Σεπόλια 17 παιδιά δεν πήγαιναν καθόλου σχολείο για 3 μήνες. Το πρόβλημα λύθηκε όπως-όπως με την τοποθέτηση container στην αυλή του σχολείου. Ενώ, το ΕΕΕΕΚ έχει ιδρυθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν έχει προχωρήσει κανένα μέτρο για την ανέγερσή του.
Εξώδικο γονέων στο Δήμο Αθηναίων για το Ειδικό σχολείο «φάντασμα»
Εξώδικο γονέων στο Δήμο Αθηναίων για το Ειδικό σχολείο «φάντασμα»
Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι πολλοί μαθητές με αναπηρίες να βρίσκονται μέσα στα σχολικά λεωφορεία για πολλές ώρες την ημέρα, συνθήκη εντελώς ακατάλληλη για αυτά τα παιδιά, ώστε να μεταφερθούν σε κάποιο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Ν. Ηράκλειο, το Αιγάλεω ή τον Άγιο Δημήτριο. Σχολεία που λειτουργούν με υπερδιπλάσιο αριθμό μαθητών και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, καθίστανται στην πράξη ακατάλληλα έως και επικίνδυνα. Το κτίριο του Αιγάλεω στεγάζει 4 Ειδικά Σχολεία, σε ένα κτίριο που φοιτούν 300 μαθητές ηλικίας από 5 έως και 22 ετών, ενώ έχει χωρητικότητα για 100. Η κατάσταση είναι ίδια και στο ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου, όπου οι μαθητές από 90 που θα έπρεπε να είναι, ξεπερνούν τους 200. Η κατάσταση ξεπερνάει κάθε όριο στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου στην Αργοστολίου που στεγάζει το ΕΕΕΕΚ και το ΕΝΕΕΓΥΛ και οι μαθητές ξεπερνούν τους 350, ενώ θα έπρεπε να ήταν 100. Ταυτόχρονα, λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, πιέζονται οι οικογένειες να καταφεύγουν στην ιδιωτική παράλληλη στήριξη για να γίνεται δεκτό το παιδί τους στο σχολείο, γιατί όπως τους λένε “το παιδί είναι δύσκολο”.
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βλέπει σαν κόστος για το κράτος και σαν μέσο στήριξης της επιχειρηματικότητας τον ανάπηρο και τις εκπαιδευτικές του ανάγκες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια Ειδικά Σχολεία, λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού, για μια σειρά θεραπείες πηγαίνουν στα διάφορα απογευματινά ιδιωτικά κέντρα, ενώ αυτές θα έπρεπε να ολοκληρώνονται στα πλαίσια του προγράμματος του Ειδικού Σχολείου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρουν ώστε άμεσα:
– Να μεταφερθούν σε ασφαλή κτίρια τα Ειδικά Σχολεία του Δήμου της Αθήνας 1ο και 2ο ΕΛΕΠΑΠ, 6ο και 10ο, μέχρι να απαλλοτριωθούν οι αναγκαίοι χώροι και να ανεγερθούν νέα σύγχρονα Ειδικά Σχολεία για τη μόνιμη στέγασή τους. Να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση του ΕΕΕΕΚ και να ιδρυθούν νέα Ειδικά Σχολεία.
– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι αναπληρωτές, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση και κάλυψη των αναγκών των Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων, των τμημάτων ένταξης, την παράλληλη στήριξη. Στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής ο μαθητής να απολαμβάνει όλες τις αναγκαίες διεπιστημονικές παρεμβάσεις».
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: 902.gr