Η κ. Ρούλα Λάββα, μια από τις διαχειρίστριες της ομάδας “Αττική: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, μέλος του Πανελλήνιου δικτύου υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας”, στο οποίο ενσωματώνονται 50 ομάδες από 50 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, είχε μιλήσει στο healthreportaz.gr και στην Ελένη Τσιάβο για την κοινότητα όπου συμμετέχει αλλά και για την αξία του θηλασμού.
Το μητρικό γάλα αποτελεί το πολυτιμότερο δώρο της φύσης για έναν άνθρωπο από την πρώτη στιγμή που θα έρθει στη ζωή. Αποδεδειγμένα μέσω των δεκάδων ερευνών που έχουν υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του είναι πολύτιμη και εκ των πραγμάτων αναντικατάστατη.
Παρ’ όλα αυτά οι ρυθμοί που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης αλλά και τους επιμέρους μύθους που έχουν διαμορφωθεί σχετικά με το θέμα του θηλασμού, συνηγορούν στο να σημειώνονται εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά μητέρων που συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά μετά τους πρώτους μήνες τα παιδιά τους.
Ενδεικτικά, μερικά στατιστικά στοιχεία, όσον αφορά τον αποκλειστικό θηλασμό:
- Την πρώτη ημέρα της ζωής θήλασε αποκλειστικά το 41% των νέων μητέρων.
- Στο τέλος του 1ου μήνα συνέχιζε τον αποκλειστικό θηλασμό το 20,7%
- Στο τέλος του 3ου μήνα συνέχιζε τον αποκλειστικό θηλασμό το 11,1%
- Στο τέλος του 6ου μήνα συνέχιζε τον αποκλειστικό θηλασμό το 0,9%
Μια ομάδα εθελοντριών που στηρίζουν ένθερμα το μητρικό θηλασμό, καταβάλλει μια πρωτότυπη προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook όσο το δυνατόν περισσότερες μαμάδες για τη διαδικασία του θηλασμού, αλλά και να υποστηρίξουν η μια την άλλη σε ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.
(Βίντεο) Ο Θηλασμός δεν είναι επίδειξη, είναι Δικαίωμα!
Η συνέντευξη…
Η όλη δράση όπως μας εξηγεί η κ. Λάββα ξεκίνησε περίπου πριν 6 χρόνια από μαμάδες οι οποίες αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες κατά το θηλασμό των παιδιών τους και δεν βρήκαν την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη από το περιβάλλον τους και από τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη διαδικασία που προκύπτει από την πρώτη μέρα γέννησης ενός παιδιού (γυναικολόγοι, μαίες, παιδίατροι κλπ).
Μέσα από τις δικές τους δυσκολίες, από τον αγώνα που έκαναν για να τα καταφέρουν και ψάχνοντας πληροφορίες και υποστήριξη από ενημερωμένους επαγγελματίες υγείας και συμβούλους θηλασμού, καθώς και έγκυρες πηγές πληροφόρησης, δημιουργήθηκε η ιδέα του δικτύου των ομάδων υποστήριξης, ώστε οι μητέρες να μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλες μαμάδες που έχουν παρόμοια προβλήματα, απορίες ή απλά χρειάζονται λίγη υποστήριξη. Κατάφεραν λοιπόν να δημιουργήσουν το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, που ως στόχο έχει την αλληλο-υποστήριξη μεταξύ των γυναικών αλλά και τη συγκέντρωση και προβολή του κατάλληλου πληροφοριακού υλικού στις μέλλουσες ή νέες μαμάδες που θέλουν να ενημερωθούν για το θηλασμό.
Εν συνεχεία, ρωτήσαμε την κ. Λάββα για το εάν υπάρχουν κενά στην πληροφόρηση.
«Η κοινή διαπίστωση από την πολυετή εμπειρία μου στην ομάδα και την αντιμετώπιση χιλιάδων περιπτώσεων μαμάδων που αντιμετώπισαν προβλήματα με το θηλασμό, δυστυχώς είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από λανθασμένες οδηγίες που δόθηκαν από κει που θα περίμενε κανείς τις σωστές οδηγίες– τους επαγγελματίες υγείας. Οι λανθασμένες οδηγίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής ενημέρωσης που θα έπρεπε να έχει κάθε μέλλουσα μαμά πριν γεννήσει, είναι που οδηγούν τις περισσότερες φορές σε μια αποτυχημένη ιστορία θηλασμού και στην εντύπωση του «δεν είχα γάλα». Όμως, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Το ίντερνετ σε βοηθάει να βρεις τα πάντα. Αρκεί να το ψάξεις! Αλλά πρέπει η κάθε ενδιαφερόμενη να αναζητήσει τις πληροφορίες και να φροντίσει οι πηγές από τις οποίες θα τις αναζητήσει να είναι έγκυρες ».
Μητρικός Θηλασμός… οι Πρώτες 6 Εβδομάδες
Τονίζει δε ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητα άρθρα που αφορούν τον μητρικό θηλασμό, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα με ανακρίβειες. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να προσέχουν πολύ για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση γιατί 99,9% των προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι αντιμετωπίσιμα, όπως υπογραμμίζει , αρκεί να λάβει η μητέρα την σωστή καθοδήγηση. «Το σύνθημά μου που πολύ συχνά απευθύνω στις μητέρες είναι “Η γνώση είναι δύναμη!”» προσθέτει, ενώ επισημαίνει ότι επίσης σημαντικός παράγοντας για την επιτυχημένη εξέλιξη του θηλασμού είναι η σωστή ενημέρωση και του οικείου περιβάλλοντος της μητέρας, ώστε να είναι αρωγός και σύμμαχος στην προσπάθειά της, κάτι πολύ βασικό κυρίως για την καλή ψυχολογία της μητέρας.
Η αξία του Μητρικού Θηλασμού
Τα συστατικά που περιέχονται στο μητρικό γάλα είναι τόσα πολλά που κανένα υποκατάστατο βρεφικού γάλακτος δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει.
Τα θρεπτικά συστατικά, τα βλαστοκύτταρα και τα αντισώματα που περιέχονται παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Η κ. Λάββα προσθέτει πως το μητρικό γάλα δεν είναι ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Η σύνθεση του αλλάζει και προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Άλλη σύσταση έχει το γάλα όταν είναι νεογέννητο, άλλη στους 6 μήνες κι άλλη μετά τον πρώτο χρόνο του παιδιού. Παρομοίως, δεν είναι το ίδιο ούτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, το βράδυ περιέχει καταπραϋντικές ουσίες για να βοηθάει το μωρό να κοιμηθεί καλύτερα, ενώ όταν βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, το μητρικό γάλα απαλύνει τον πόνο από την οδοντοφυΐα γιατί περιέχει αναλγητικές ουσίες. Ένας πραγματικός θησαυρός που πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά.
Πέραν από την αδιαμφισβήτητη διατροφική αξία και τα οφέλη για την σωματική ανάπτυξη του παιδιού, ο μητρικός θηλασμός έχει πολλά ακόμη οφέλη και για το παιδί αλλά και την ίδια τη μαμά. Μέσω του δεσμού που δημιουργείται μεταξύ της μητέρας και του μωρού, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει το παιδί, γεγονός πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της ψυχοσύνθεσής του και της συναισθηματικής του ανάπτυξης. Όσον αφορά στη μητέρα, έρευνες έχουν αναδείξει ότι όσο περισσότερο θηλάζει μια μητέρα τόσο αυξάνεται η προστασία από την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Επίσης προστατεύεται από την οστεοπόρωση καταρρίπτοντας έναν ακόμη από τους πολλούς μύθους που επικρατούν.
Η έκφραση «Δεν έχω γάλα» είναι ένας ακόμα τεράστιος μύθος. Μόνο το 1% των γυναικών έχουν όντως πρόβλημα οργανικό ή ανατομικό και δεν μπορούν να θηλάσουν ή έχουν μειωμένη παραγωγή γάλακτος (για παράδειγμα σε περίπτωση μειωμένου μαστικού αδένα, η παραγωγή της μητέρας μπορεί να μην επαρκεί για να θρέψει 100% το μωρό, αλλά μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει δίνοντας παράλληλα και συμπλήρωμα).
Υπάρχουν μαμάδες που θηλάζουν δίδυμα ή ακόμα και τρίδυμα, αποκλειστικά με το δικό τους γάλα και χωρίς την χρήση συμπληρώματος. Άρα οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν αρκεί να το θέλουν και αρκεί να είναι σωστά ενημερωμένες συμπληρώνει η κ. Λάββα.
Οι περιπτώσεις όπου ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να αποφεύγεται είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι απόλυτες αντενδείξεις για το μητρικό θηλασμό είναι όταν το βρέφος έχει ομόζυγο γαλακτοζαιμία (σπάνιο μεταβολικό νόσημα) ή όταν η μητέρα λαμβάνει ραδιενεργά ισότοπα για θεραπευτικούς ή διαγνωστικούς λόγους, χημειοθεραπευτικές ουσίες και κυτταροστατικά ή ναρκωτικές ουσίες.
Παρόλα αυτά πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν η μητέρα πρέπει να πάρει κάποια αγωγή ή να κάνει κάποια επέμβαση. Σχεδόν για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που πιθανόν θα αντιμετωπίσει μια θηλάζουσα μητέρα, υπάρχουν συμβατές με το θηλασμό φαρμακευτικές αγωγές. Ο έλεγχος συμβατότητας φαρμάκων γίνεται στο διαδικτυακό πρόγραμμα υγείας APILAM´s e-lactancia.org, όπως αναφέρεται και στον οδηγό του Υπουργείου Υγείας που αφορά το μητρικό θηλασμό που απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας και σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό.
Ένας ακόμα λόγος που οδηγεί τις μητέρες σε πρόωρη διακοπή του θηλασμού είναι η επιστροφή τους στην εργασία τους.
«Θηλασμός… Αυτό το ανεκτίμητο δώρο!»
Με την σωστή καθοδήγηση, η μητέρα μπορεί να συνεχίσει το θηλασμό, παρόλο που θα απουσιάζει από το σπίτι. Όπως μας εξηγεί η κ. Λάββα, «όλα ξεκινάνε από τη θέλησή μας.. αν πεις ότι εγώ θα τα καταφέρω και είσαι διατεθειμένη να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο, τότε μπορείς να τα καταφέρεις». Ο συνδυασμός εργασίας και θηλασμού είναι επιτεύξιμος.
Όσον αφορά τη διάρκεια του θηλασμού, η κ. Λάββα μας είπε ότι «η Ελληνίδα που συνεχίζει να θηλάζει το 18 μηνών παιδί της συχνά αντιμετωπίζει εχθρική στάση από επαγγελματίες υγείας και από τον κοινωνικό της περίγυρο, με απαξίωση του θηλασμού και της ποιότητας του μητρικού γάλατος από μια ηλικία και μετά. Η επιστημονική αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά από αυτήν την αρνητική αντιμετώπιση, καθώς η ποιότητα του μητρικού γάλατος δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν αλλοιώνεται μετά τους 6, 12, 18+ μήνες. Συνεχίζει να είναι το ίδιο ωφέλιμο και σημαντικό για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έρχονται να το επιβεβαιώσουν: « Τα βρέφη συνιστάται να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες, έπειτα να δοκιμάζουν στερεές τροφές συνεχίζοντας παράλληλα να θηλάζουν τη μάνα τους για τουλάχιστον δύο χρόνια ή για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί, χωρίς ανάγκη επιβολής κάποιου ανώτερου ορίου στη διάρκεια του θηλασμού».
Δράσεις του Πανελληνίου δικτύου υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας
Οι εθελόντριες διαχειρίστριες των ομάδων του Πανελληνίου δικτύου υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας , οργανώνουν δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, ημερίδες, ομιλίες και συναντήσεις μελών. Μια από τις ενέργειες τους που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση είναι ο δημόσιος ταυτόχρονος θηλασμός, μια γιορτή για το θηλασμό, που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού. Την Κυριακή αυτή, την ίδια ακριβώς ώρα και σε κεντρικά σημεία όλων των πόλεων που ανήκουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο, συγκεντρώνονται θηλάζουσες μητέρες με τις οικογένειές τους και θέλοντας να προβάλλουν το μήνυμα ότι ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και χωρίς περιορισμούς, θηλάζουν ταυτόχρονα και καταμετρώνται.
Κλείνοντας την συζήτησή μας με την κ. Λάββα, προσθέτει ότι «Είναι πολύ θετικό και ενθαρρυντικό για την προσπάθεια που κάνουμε στις ομάδες, το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των μητέρων που έρχονται στη γιορτή αυτή, αλλά και ο αριθμός των γυναικών που γίνονται καθημερινά μέλη στις ομάδες μας, αυξάνουν σχεδόν εκθετικά, πράγμα που δείχνει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται και τα καταφέρνουν με το θηλασμό. Και σε αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική αυτών των ομάδων μια πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν σε διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες σε σύγκριση με εκείνες που δεν συμμετείχαν σε ομάδες».
Κι πως θα περιγράφατε σε μια γραμμή τι σημαίνει ο θηλασμός για εσάς;
«Μητρικό γάλα = λευκός χρυσός, αξία ανεκτίμητη, δώρο υγείας ψυχικής και σωματικής προς το παιδί, όπλο στα χέρια της μάνας. Μια καταπληκτική εμπειρία, αυτή του να αναθρέφεις από το σώμα σου έναν άλλο άνθρωπο, σε σώμα και ψυχή», καταλήγει η κ. Λάββα.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: healthreportaz.gr