Στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας που διοργανώνεται από τον ΣΕΛΛΕ (Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλαδος), στις 11-12 & 13 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα,θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και εργαστήρια για τις διαταραχές φωνής από διακεκριμένους επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Γράφει ο Νίκος Σπαντιδέας, MSc, PhD, Πρόεδρος 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου Λογοθεραπείας
«Όταν μιλάω πολύ, κλείνει η φωνή μου», «μετά από μία δύσκολη μέρα νιώθω να με γρατζουνάει ο λαιμός μου», «έχω μόνιμα πονόλαιμο χωρίς να έχω αρρωστήσει», «εδώ και κάποιο καιρό έχω χάσει την ένταση στη φωνή μου».
Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε μία από τις παραπάνω φράσεις, τότε ίσως είστε στις κατηγορίες ανθρώπων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μία (ή ίσως μερικές) συναντήσεις με έναν λογοθεραπευτή.
Οι παραπάνω ενοχλήσεις αποτελούν πολύ συχνές αιτίες που οδηγούν κάποιον στον γιατρό. Η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε ενόχληση ή αλλαγή στη φωνή διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.
Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές δε θα υπάρχει κάποια οργανική διαταραχή που προκαλεί ανησυχία. Αντιθέτως, πολύ συχνά η απάντηση στα παραπάνω προβλήματα είναι εσφαλμένος τρόπος χρήσης της φωνής.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για την παραγωγή φωνής συμμετέχουν διάφορα συστήματα του σώματος:
Μύες, χόνδροι, αρθρώσεις, σύνδεσμοι και βλεννογόνοι συνθέτουν το παζλ για την παραγωγή υγειούς φωνής.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, η φωνή θα πρέπει να είναι καθαρή και να είναι ικανή και αρκετή για τις καθημερινές ανάγκες του ατόμου. Όταν, είτε η φωνή παύει να είναι καθαρή είτε «κουράζεται» εύκολα, παρά την απουσία βλάβης, θεωρούμε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με επαναπρογραμματισμό του φωνητικού μηχανισμού.
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι να εντοπίσει τί πηγαίνει στραβά στην παραγωγή φωνής, και να συνθέσει το απαραίτητο πρόγραμμα ασκήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανθεκτικότητας της φωνής.
Αυτό είναι αντίστοιχο του προγράμματος εκγύμνασης που μπορεί να δώσει ένας φυσικοθεραπευτής για ενδυνάμωση και αποκατάσταση. Συνήθως απαιτεί ενεργή συμμετοχή του ασθενή και στοχεύει να ανατάξει τις σωστές τεχνικές παραγωγής φωνής και να ενδυναμώσει τα συστήματα που χρειάζονται για την υγιή παραγωγή φωνής.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «επαγγελματίες χρήστες φωνής», οι άνθρωποι δηλαδή που χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως εργαλείο δουλειάς όπως δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς, ηθοποιοί, τραγουδιστές, δικηγόροι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διαταραχές της φωνής. Σε αυτήν την κατηγορία επαγγελματιών, ο ουδός για να απευθυνθούν σε έναν ειδικό όταν παρουσιάζουν προβλήματα φωνής θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερος απ’ότι για το ευρύ κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες για το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας:
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος epep.selle.gr