Με αφορμή το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας που διοργανώνεται από τον ΣΕΛΛΕ (Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλαδος) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στις 11-12 & 13 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα, η λογοθεραπεύτρια, πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κα Φανή Βελιοπούλου μιλά για την επιστήμη της Λογοθεραπείας.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι… η «Λογοθεραπεία»… Η αλήθεια είναι πως δεν της αρέσει να μιλάει πολύ για την ηλικία της και για τα όσα καταφέρνει καθημερινά.
Θα ήθελα όμως να μιλήσουμε λιγάκι γι’ αυτήν…
Η «γέννησή» της, ίσως, να έγινε από τον Ηρόδοτο που κάνει την πρώτη ιστορική αναφορά σε γλωσσικά προβλήματα. Είχε αναφέρει τον Βάττο, τον γιο του Πολύμνηστου από τη Θήρα. Από τον Βάττο προέρχεται και ο όρος Βατταρισμός (τραυλισμός). Επίσης, ο γιος του Κροίσου, του βασιλιά της Λυδίας δεν μιλούσε ενώ είναι γνωστή και η περίπτωση του ρήτορα Δημοσθένη που δεν μπορούσε να αρθρώσει σωστά το φώνημα /Ρ/, είχε αδύναμη φωνή και σύντομες αναπνοές.
Αργότερα, το 1700 ο Ελβετός γιατρός Johann Konvael Amman έκανε την πρώτη διάκριση των ατόμων με Διαταραχές Λόγου και κατηγοριοποίησε τους φθόγγους σε φωνήεντα, ημιφωνήεντα και σύμφωνα. Το 1861 ο Paul Broca εντόπισε το κέντρο λόγου στον εγκεφαλικό φλοιό, στην τρίτη του έλικα και περιέγραψε λειτουργικές επιπλοκές από βλάβες σ’ αυτή την περιοχή.
Το 1864 ο Trousseau όρισε την Αφασία, ενώ το 1874 ο ψυχίατρος Carl Wernicke εντόπισε το αισθητικό κέντρο και έκανε περιγραφή των διαδικασιών κατανόησης και λόγου σε σχέση με το όλο πλέγμα των νευρικών διεργασιών. Το 1969, μετά το πέρας των Παγκοσμίων πολέμων, δημιουργούνται ειδικά σχολεία και οι δημόσιοι φορείς άρχισαν να παρέχουν δωρεάν λογοθεραπεία. Κάπως έτσι άρχισε να μεγαλώνει και να ωριμάζει η Λογοθεραπεία.
Από μικρό κοριτσάκι έγινε γυναίκα. Με το πέρασμα των χρόνων αποφάσισε με τί ακριβώς ήθελε να ασχοληθεί… ήταν αρκετά ώριμη πια. Ήταν ξεκάθαρο για την ίδια πως θα ασχοληθεί με Διαταραχές Ομιλίας και Λόγου (προφορικού και γραπτού), Επικοινωνίας, Φωνής, Σίτισης και Κατάποσης.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Επιστήμη της Λογοθεραπείας;
Δηλώστε συμμετοχή στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας το Νοέμβριο στην Αθήνα
Το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας το Νοέμβριο στην Αθήνα
Ήθελε τόσο πολύ να προσφέρει… να βοηθήσει… Είχε θέσει ήδη τους σκοπούς της, όσο δύσκολοι και αν ήταν. Κάθε μέρα τους δούλευε και τους έκανε κομμάτι της.
Πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία/αποκατάσταση, επιστημονική μελέτη και ενημέρωση.
Πόσο σημαντικοί όλοι οι στόχοι της!!
Δίνει τον καλύτερο της εαυτό, καθημερινά!
Οπλίζεται με εξειδικευμένη κατάρτιση, θάρρος, υπομονή, επιμονή, πολλή αγάπη και ενσυναίσθηση!
Έχει πολλά να προσφέρει. Εξάλλου στο δικό της ουράνιο τόξο υπάρχουν όλα τα χρώματα… το μπλε, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το ροζ, το πράσινο, το άσπρο αλλά και αυτά τα σκούρα… το γκρι και το μαύρο!
Γράφει: η Βελιοπούλου Χ. Φανή Λογοθεραπεύτρια- Εξειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ)