NEVRONAS LOVES

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Δέσπω» για άτομα με νοητική αναπηρία είναι ένα στολίδι!

Μια μέρα γιορτής και χαράς για την «Εστία» και ευρύτερα για τον χώρο της πρόνοιας στην Ελλάδα, καθώς μια ακόμη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) άνοιξε τις πύλες της, αυτήν την φορά στα Βριλήσσια. H νέα ΣΥΔ ολοκληρώθηκε χάρη στην ευεργεσία της Δέσπως Κωτσιοπούλου και είναι έτοιμη να στεγάσει 4 άτομα με νοητική αναπηρία.

 

του Βασίλη Καββαδία – Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων

 

Όλα ξεκίνησαν λαμβάνοντας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρόσκληση που μας απέστειλε η «Εστία» για την εκδήλωση που είχε ετοιμάσει, με αφορμή τα εγκαίνια της νέας ΣΥΔ.

Μια ξεχωριστή μέρα…

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουλίου 2022, και ήταν δεδομένο πως η συγκεκριμένη μέρα θα ήταν ξεχωριστή, διότι για 4 άτομα με νοητική αναπηρία θα άνοιγε τις πύλες του ένα ζεστό και λειτουργικό σπίτι.

Τα Βριλήσσια έχουν την τύχη να φιλοξενούν την ΣΥΔ «Δέσπω», η οποία την ημέρα των εγκαινίων τράβηξε την προσοχή τόσο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, καθώς εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και την υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου όσο και από εθελοντές, συλλογικότητες και εταιρείες χορηγούς που υποστηρίζουν την προσπάθεια του κέντρου.

Η κα Κωτσιοπούλου Δέσπω, ευεργέτης της στέγης, μέσα από την ομιλία της αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν μέχρι την ολοκλήρωσή της, για το έργο του σωματείου «Εστία», λαμβάνοντας στο τέλος τιμητική πλακέτα από την πρόεδρο του ΔΣ, Προκοπάκη Έφη.

Την λαμπερή εκδήλωση χαιρέτισαν εκτός από τους προαναφερθέντες υπουργούς, η βουλευτής Νότιου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, οι αντιδήμαρχοι Βριλησσίων Βούλα Αρσένη- Λάμπρου και Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ο αντιδήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Γιώργος Παπαχρόνης και η αντιδήμαρχος Πεντέλης Γεωργία Μητροπούλου εκπροσωπώντας τους δημάρχους των πόλεων τους, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ Γιάννης Μοσχολιός καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της «Εστίας» Δημήτρης Νικόλσκυ.

Με το πέρας των ομιλιών, οι υπεύθυνοι του Φιλανθρωπικού Σωματείου, έδωσαν την χαρά σε όλους τους παρευρισκόμενους, με σεβασμό σε όλα τα πρωτόκολλα που επιτάσσει το υπουργείο υγείας για αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, να μπορέσουν να περιηγηθούν εντός της ΣΥΔ «Δέσπω».

2 λεπτά ήταν αρκετά!

Οι προσκεκλημένοι χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, με την καθοδήγηση του προσωπικού, ξεκίνησαν την ξενάγησή τους εντός του χώρου. Δεν χρειάστηκαν παραπάνω από 2 λεπτά, ώστε οι καλεσμένοι να διαπιστώσουν πόσο εξαιρετική δουλειά έχει γίνει με την στέγη «Δέσπω».

Ένας χώρος πολύ «ζεστός», με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, παρέχοντας κάθε δυνατή άνεση στα άτομα τα οποία θα στεγάσει.

Μετά την ξενάγηση, την λήψη φωτογραφικού υλικού και τις ευχές στο βιβλίο επισκεπτών, η ΕΣΤΙΑ είχε φροντίσει οι παρευρισκόμενοι να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να περάσουν όμορφες στιγμές, οι οποίες συνοδεύονταν από κρασί και finger food.

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος φίλων και συνεργατών από 30 φορείς κοινωνικής φροντίδας στην Ελλάδα, στελέχη από 10 εταιρείες-χορηγούς, φίλοι, γονείς, ωφελούμενοι και εργαζόμενοι της Εστίας.

Η «Εστία» είναι αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ιδρύθηκε το 1982 από γονείς παιδιών με νοητική στέρηση. Ειδικεύεται στην παροχή υποστήριξης σε άτομα με νοητική αναπηρία από 15 ετών και άνω, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ένταξή τους στην κοινότητα.

Έχει αναπτύξει ένα δίκτυο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης οι οποίες λειτουργούν εντός του κοινωνικού ιστού των Δήμων Ψυχικού-Φιλοθέης, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου και Βριλησσίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε ενοίκου, παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση και ένταξη στη κοινότητα.

Η κάθε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) είναι μια σύγχρονη κατοικία όπου με τη βοήθεια κατάλληλου υποστηρικτικού προσωπικού, οι ένοικοι – άτομα με νοητική αναπηρία- μπορούν να σχεδιάσουν και να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους.

Γράφει: ο Βασίλης Καββαδίας – Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *