ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Τι γίνεται με τα ΑμεΑ που δεν επιτρέπεται η είσοδος σε εστίαση και λιανεμπόριο;”

Με επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, επισημαίνει το κενό που υπάρχει στο πρόσφατο ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, σε σχέση με την πρόσβαση των ΑμεΑ σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ εξαιτίας των εξαιρετικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω των παθήσεών τους.

 

Διαβάστε | Τα νέα μέτρα για τον Κορωνοϊό σε ισχύ από 6/11 έως 22/11

Τα νέα μέτρα για τον Κορωνοϊό σε ισχύ από 6/11 έως 22/11

Αναλυτικά η επιστολή…

Πάτρα 15 /11 /2021
Αρ. Πρωτ.: 03

ΠΡΟΣ: κο Βαρδακαστάνη, πρόεδρο ΕΣΑμεΑ
κο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΚΟΙΝ: “Πίνακας αποδεκτών”

ΘΕΜΑ: “Κενό στο πρόσφατο ΦΕΚ Β’ 5138/05.11.2021 – παραβίαση των δικαιωμάτων ΑμεΑ”

Αξιότιμες-οι κυρίες-οι,

Σας αποστέλλουμε τη παρούσα επιστολή προκειμένου να σας αναφέρουμε ένα κενό που έχει προκύψει με το πρόσφατο ΦΕΚ Β’ 5138/05.11.2021. Το κενό αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη καθημερινότητα τους.

Σύμφωνα με το ανωτέρω ΦΕΚ, στο σύνολο όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων, είτε πρόκειται για πρόσβαση σε μια δημόσια υπηρεσία, είτε για τράπεζα, είτε για την εστίαση ή το λιανεμπόριο, αναφέρεται το εξής:

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test),
σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί ΑμεΑ όλων των ηλικιών, για τους οποίους η διενέργεια διαγνωστικών τεστ, είναι αδύνατη εξαιτίας των εξαιρετικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω των παθήσεων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ή με βαριά νοητική υστέρηση τα οποία ανήκουν σε ηλικιακή ομάδα που δεν υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και που δεν μπορούν να συνεργαστούν για τη διενέργεια self test ή rapid test ή ΑμεΑ οι οποίοι είτε απαλλάσσονται του εμβολιασμού ή δεν έχουν εμβολιαστεί και με τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας για τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ κ.α..

Σε όλους αυτούς τους ενήλικες και παιδιά με αναπηρία ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η είσοδος σε εμπορικά καταστήματα για την αγορά καθημερινών ειδών ανάγκης, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε παιδιά μεΑ να εισέλθουν σε μία ταβέρνα να δειπνήσουν με την οικογένεια τους ή να εισέλθουν σε έναν παιδότοπο για να παίξουν.

Ως γονείς παιδιών μεΑ, οι οποίοι δίνουμε καθημερινό αγώνα για την πρόσβαση των παιδιών μας και την ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο, με το κενό στο ανωτέρω ΦΕΚ δυσχεραίνεται η καθημερινότητα των παιδιών μας και των οικογενειών μας. Επίσης δημιουργείται θέμα άνισης μεταχείρισης και καταπάτησης των δικαιωμάτων περί ισότιμης και ανεμπόδιστης πρόσβασης.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 4187/Β/10-9-2021 «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», Άρθρο 3
Ζ. Ρυθμίσεις για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολικών μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς και για εκπαιδευτικούς
Για τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, καθώς και εκείνους που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.

Εφόσον υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για την πρόσβαση σε σχολικές μονάδες, ζητούμε να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες των ΑμεΑ καθώς επίσης να ενημερωθούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα καταστήματα. Είναι απαράδεκτο να μην επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά και ενήλικες μεΑ λόγω της αδυναμίας που τους προκαλεί η αναπηρία τους για τη διενέργεια οποιουδήποτε διαγνωστικού ελέγχου. Δεν επέλεξαν αυτή την αδυναμία και δεν θα έπρεπε να αποκλείονται λόγω αυτής.

Ως γονείς νιώθουμε πολύ έντονα ότι η αναπηρία τιμωρείται ή τουλάχιστον «ξεχνιέται» από τους αρμοδίους και ότι κάθε φορά πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε κι εμείς εδώ, ότι είναι και τα παιδιά μας εδώ. Παλεύουμε καθημερινά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας και των οικείων μας μεΑ, είμαστε πνιγμένοι στις υποχρεώσεις και στις δυσκολίες που ζούμε καθημερινά εντός και εκτός της οικογένειας. Θα έπρεπε η πολιτεία να μας διευκολύνει και όχι να μας δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.

Από τη πλευρά μας δώσαμε ένα χρονικό περιθώριο για να υπάρξει κάποια διευκρίνηση ή διόρθωση από τη πλευρά της πολιτείας, ωστόσο ως τώρα δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο. Ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει διευκρίνιση επί του θέματος και τα παιδιά και οι οικείοι μας μεΑ, να μπορέσουν πάλι ανεμπόδιστα να απολαύσουν την καθημερινότητα τους.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,
Η πρόεδρος Καλλιόπη Πρωτογέρου

Πίνακας αποδεκτών:
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ –
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ –
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ –
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ –
ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ –
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ –
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ-
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ –
ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ –
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ –
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ –
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ –
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΟμΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας
ΣΚΕΑΝΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *