Μια νοσηλεύτρια η οποία, όπως λένε και στην Αγγλική γλώσσα, “walked the extra mile…”. Μια επαγγελματίας στο χώρο της υγείας που τιμάει την ειδικότητά της και σέβεται τους ασθενείς της. ΟΛΟΥΣ τους ασθενείς της. Πόσο μας αρέσουν οι άνθρωποι αυτοί… Πόσο ευγνώμονες είμαστε που υπάρχουν και πόσο αναγνωρίζουμε την προσπάθεια τους.
της Ειρήνης Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ
Η Νοσηλεύτρια Rebecca Crossley,που εργάζεται στο νοσοκομείο James Paget στο Gorleston, Norfolk, στην Αγγλία, συναισθάνθηκε το πρόβλημα των ασθενών της με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες διαφόρων επιπέδων και δεν έμεινε άπραγη. Σχεδίασε, πρότεινε, και τελικά δημιούργησε ένα χώρο, μια κλινική, προσαρμοσμένη στις αισθητηριακές ανάγκες των ασθενών της.
Κατάλαβε το πρόβλημα, και ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ… με νοιάξιμο, με φροντίδα, με σεβασμό.
Απέχουμε πολύ, εμείς στην Ελλάδα, από αυτό;
Δεν έχουμε μήπως καλούς επαγγελματίες;
Δεν έχουμε ικανούς νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που αντιλαμβάνονται την υπαρκτή δυσκολία των ατόμων με αυτισμό να συνεργαστούν, κάποιες φορές, στην διαδικασία του εμβολιασμού ή των αιματολογικών εξετάσεων; Δεν νοιάζονται;
Διαβάστε | Στο νοσοκομείο με τον αυτιστικό γιο μου… Αν υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό
Προτιμούν να «παλεύουν» με αυτιστικά άτομα ή άτομα με νοητική αναπηρία για να τα εμβολιάσουν ή να τους πάρουν αίμα;
Να τα ακινητοποιούν δυο και τρεις ενήλικες για να μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν;
Να τα τραυματίζουν;
Να κινδυνεύουν ακόμα και να τραυματιστούν οι ίδιοι;
Εγώ νομίζω ότι δεν ισχύει αυτό… Πιστεύω ότι κολλάμε στην απόσταση από τα λόγια στα έργα.
Αν υπάρχει βούληση και θέληση θα βρεθεί και ο τρόπος, έτσι δεν είναι;
Ορίστε, σας δείχνει το πώς η κυρία Rebecca Crossley…
«Νοσηλεύτρια κερδίζει βραβείο για αισθητηριακά φιλική (sensory friendly) κλινική εμβολιασμού»
Η δουλειά της Rebecca Crossley είναι να διασφαλίσει ότι το νοσοκομείο “τα καταφέρνει” ακόμα και για ασθενείς με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό. Μια νοσηλεύτρια που δημιούργησε μια κλινική εμβολίων Covid-19 για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό, έλαβε εθνική αναγνώριση.
Διαβάστε | Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία: Αναπτυξιακές Αναπηρίες και Εμβολιασμός έναντι του COVID-19
Η Rebecca Crossley επινόησε και σχεδίασε τον αισθητηριακά φιλικό χώρο, ειδικά για εκείνους τους ασθενείς που μπορεί να βρουν τις σύριγγες, τα μέτρα ατομικής προστασίας και μια πολυσύχναστη, θορυβώδη κλινική, πολύ αποθαρρυντικά.
Στην κλινική, που εδρεύει στην περιοχή Waveney του Norfolk και του βορείου Suffolk, το τελικό ποσοστό των ατόμων που έλαβαν την συγκεκριμένη υπηρεσία ανέρχεται στο 99,9% (μόλις το 0,1% δεν κατέστη δυνατόν να εμβολιαστεί).
«Το βραβείο Royal College of Nursing ήταν πραγματικά σημαντικό», είπε η κ. Crossley και συνεχίζει: «Μόλις χτύπησε η πανδημία, σκέφτηκα ότι αυτό θα είναι τρομακτικό για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό και τους οικογενειακούς φροντιστές τους».
Έθεσε τις ιδέες της στην κλινική ομάδα και στο νοσοκομείο, μετά από τη δική της εμπειρία εμβολιασμού για την Covid-19, στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ένα ξεχωριστό δωμάτιο στην κλινική, μέσα στον χώρο του νοσοκομείου άνοιξε, με δική του πρόσβαση. Το ερωτηματολόγιο υγείας αμέσως πριν από το εμβόλιο, γίνεται με την κ. Crossley να καλεί τηλεφωνικά τον ασθενή ή τον φροντιστή στο σπίτι τους για να συζητήσουν τις ανάγκες τους.
«Οι οικογενειακοί φροντιστές με εμπιστεύτηκαν»…
«Βρήκαμε έναν όμορφο τρόπο όπου θα μπορούσαμε να χειριστούμε το περιβάλλον για να καλύψουμε τις αισθητηριακές ανάγκες του πληθυσμού», είπε.
«Έρχονται μέσα από έναν φιλικό κήπο, για να μπουν στην κλινική, στην οποία κλινική όλος ο εξοπλισμός είναι κρυμμένος πίσω από μια οθόνη. Μερικοί φοβήθηκαν πολύ να μην κολλήσουν τον Covid και δεν άφησαν το αυτοκίνητό τους, αλλά μπορέσαμε να τους εμβολιάσουμε στο αυτοκίνητό τους. Είναι μια πραγματικά προσωποκεντρική προσέγγιση και αισθάνθηκα τιμή και περηφάνια που οι φροντιστές της κάθε μιας οικογένειας με εμπιστεύτηκαν να το κάνω».
Η κλινική βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ανθρώπους να λαμβάνουν τώρα πρόσκληση για το booster τους (3η δόση). «Πρέπει να το κάνουμε σωστά την πρώτη φορά γιατί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν και αν το κάνουμε λάθος, δεν θα επιστρέψουν», πρόσθεσε η κ. Crossley.
«
Η ιδέα για τη δημιουργία της αισθητηριακά φιλικής κλινικής μοιράστηκε σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο – είχα κλήσεις με νοσηλευτές από τον Καναδά και από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ρωτώντας: «πώς γίνεται αυτό;»
Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής δήλωσε ότι τα βραβεία του ανέδειξαν την ποικιλότητα της νοσηλευτικής και αναγνώρισαν τη δέσμευση, τη συμπόνια και την κλινική αριστεία.
Βρείτε όλα τα κείμενα της στήλης Autism Stories…
Μετάφραση/Σχολιασμός: η Ειρήνη Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology | Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής
Πηγή: https://www.bbc.com/