Oι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος – ΔΑΦ, εντάσσονται στις Διαταραχές της Ανάπτυξης. Τα άτομα με ΔΑΦ εμφανίζουν, διαφορετικού βαθμού, δυσκολίες στην κοινωνική συναλλαγή, στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Πρόκειται για διαταραχές πολυπαραγοντικής αιτιολογίας η οποία, μέχρι και σήμερα, δεν προσδιορίζεται σαφώς, η δε διάγνωσή τους βασίζεται σε κλινικά κριτήρια σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση των Νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΙCD10 ή με την Ταξινόμηση των Ψυχικών νόσων της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας-DSM-5. Δεδομένης της πολυπαραγοντικής και μη σαφώς ορισμένης αιτιολογίας τους, δεν υπάρχει ριζική ή/και αιτιολογική θεραπεία.
Η εικόνα των ατόμων με ΔΑΦ ποικίλλει εξαιρετικά ως προς τη βαρύτητα των δυσκολιών και τη λειτουργικότητα του ατόμου: τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να είναι, από εξαιρετικά προικισμένα, έως και να χρειάζονται σημαντική και συνεχή υποστήριξη για τη διαβίωση και λειτουργία τους. Επιπλέον, η εικόνα τους μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία και τη φάση ζωής του ατόμου. Το χαρακτηριστικό αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη πολλών, διαφορετικών και μεταβαλλόμενων αναγκών στη διάρκεια της ζωής τους, για τα ίδια τα άτομα με ΔΑΦ αλλά και τις οικογένειες τους.
Η θεραπευτική παρέμβαση διεθνώς εστιάζει στη βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου, στην υποστήριξη της οικογένειας του, στην κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων , στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, και γενικότερα στην ανάπτυξη και βελτίωση του υπάρχοντος δυναμικού του ατόμου. Η θεραπευτική παρέμβαση βασίζεται στην παροχή στοχευμένων υπηρεσιών από εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος επαγγελματίες.
Kάντε κλίκ στην εικόνα…
Οι δομές του Κέντρου Παιδιού & Εφήβου παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες, και συχνά καινοτόμες, υπηρεσίες σε άτομα με ΔΑΦ και στις οικογένειες τους τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, η κλινική μας πρακτική και εμπειρία έχει δώσει σταθερό βήμα στην κλινική εκπαίδευση τελειόφοιτων φοιτητών / τριών στη διάρκεια της πρακτικής τους αλλά και νέων επαγγελματιών που αναζητούν την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων για τη φροντίδα και θεραπεία ατόμων με ΔΑΦ, που στηρίζουν και προωθούν την επιτυχημένη επαγγελματική τους ένταξη. Στα τελευταία 10 χρόνια οι δομές της Αθήνας έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 100 νέους επαγγελματίες και φοιτητές, αρκετοί από τους οποίους εντάχθηκαν, σε δεύτερο χρόνο ,στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας, η δε συντριπτική τους πλειοψηφία εντάχθηκε επιτυχημένα σε άλλες δομές που ασχολούνται με άτομα με ΔΑΦ.
Ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2016, και αξιοποιώντας περαιτέρω την πολυετή και πολυεπίπεδη εμπειρία και φιλοσοφία μας, οργανώνουμε μία σειρά Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για νέους επαγγελματίες/τελειόφοιτους, συνδυάζοντας τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα με την τεκμηριωμένη κλινική πρακτική και δεοντολογία που τροφοδοτούν.
Kάντε κλίκ στην εικόνα…
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση στη θεραπεία & αποκατάσταση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος Μέσης και Χαμηλής Λειτουργικότητας» αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ώριμου επαγγελματικού – θεραπευτικού προφίλ των συμμετεχόντων, δομημένο πάνω στη γνώση, την εμπειρία και τη φιλοσοφία της κλινικής μας πρακτικής.
Οι πέντε σειρές του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, σε συνεργασία με τις δομές του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου: Κέντρο Ημέρας για άτομα με Αυτισμό στην Δυτική Αττική «Στην Αυλή του Κόσμου» και Εξειδικευμένο Κέντρο Αποκατάστασης για άτομα με αυτισμό «Ηλίανθος», το 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020 αντίστοιχα.
Στόχοι:
Εισαγωγή σε, και, εξοικείωση των συμμετεχόντων με:
1) Τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος – Μέσης & Χαμηλής λειτουργικότητας, ΔΑΦ Μ&Χ Λ.
2) Τις βασικές έννοιες και αρχές της θεραπείας και αποκατάστασης για άτομα με ΔΑΦ Μέσης & Χαμηλής Λειτουργικότητας Μ&Χ Λ.
3) Τη μεθοδολογία σχεδιασμού, εφαρμογής και υλοποίησης προγραμμάτων θεραπείας και αποκατάστασης για άτομα με ΔΑΦ Μέσης & Χαμηλής Λειτουργικότητας.
4) Την εφαρμοζόμενη κλινική πρακτική στο μοντέλο του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου
Έτσι ώστε οι συμμετέχοντες:
α) Να αναπτύξουν δεξιότητες σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος θεραπείας και αποκατάστασης για άτομα με ΔΑΦ Μ&Χ Λ
β) Να οργανώσουν την ήδη υπάρχουσα γνώση τους και την κλινική τους πρακτική.
γ) Να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν σφαιρικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
δ) Να αποκτήσουν κλινική εμπειρία και να είναι σε θέση να εργασθούν με άτομα με ΔΑΦ Μ&Χ Λειτουργικότητας
• Διάρκεια: Νοέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022
• 28 ώρες θεωρητικής, ασύγχρονης εκπαίδευσης
• 12 ώρες εργαστήρια σε πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης
• Κόστος: 500 ευρώ
• Ειδική τιμή για: εγγραφές έως 20/10/2021, ανέργους / φοιτητές: 400 ευρώ, ομαδικέ εγγραφές 3-5 ατόμων
• Εγγραφές: Έως και 15/11/2021
Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο tete.kpechios.org
2105731581, tete@kpechios.org