Σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύουμε από το autismap.gr, γίνεται αναφορά στην Οδοντιατρική Φροντιδά Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).
Γράφει: ο Ανδρέας Αγουρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ
1) Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών με ΔΑΦ;
Τα πιο συχνά προβλήματα στοματικής υγείας για τα παιδιά γενικά είναι η τερηδόνα (χαλασμένα δόντια), τα προβλήματα των ούλων (ουλίτιδα), τα ορθοδοντικά προβλήματα και οι τραυματισμοί των δοντιών. Αντίστοιχα λοιπόν είναι και τα προβλήματα σε παιδιά με ΔΑΦ. Από τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η τερηδόνα είναι συχνότερη στα παιδιά με ΔΑΦ αλλά σίγουρα η στοματική υγιεινή τους δεν είναι τόσο καλή. Επιπρόσθετα υπάρχουν, σε πολλές περιπτώσεις, διαιτολογικές ιδιαιτερότητες που ευνοούν την εμφάνιση τερηδόνας (πχ μαλακές τροφές, ζαχαρωτά κλπ). Η κακή στοματική υγιεινή, οδηγεί εκτός από την τερηδόνα σε εμφάνιση ουλίτιδας, η οποία εκδηλώνεται με αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα και φαίνεται να είναι συχνό πρόβλημα σε άτομα με ΔΑΦ.
Επίσης, σχετικά συχνά είναι και τα ορθοδοντικά προβλήματα διαφόρων τύπων με σημαντικότερα την πρόταξη των πάνω δοντιών (πεταχτά δόντια), ή την ανοιχτή δήξη (δεν καλύπτουν τα πάνω δόντια τα κάτω όταν δαγκώνει το παιδί). Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με προβλήματα συμπεριφοράς, οδηγούν και σε συχνούς οδοντικούς τραυματισμούς και κυρίως σε σπασμένα μπροστινά δόντια. Τέλος, ένα πρόβλημα που είναι αρκετά συχνό σε παιδιά με ΔΑΦ είναι διάφορες παραλειτουργικές έξεις (π.χ. σφίξιμο και τρίξιμο δοντιών, ώθηση της γλώσσας προ τα έξω, δάγκωμα χειλιών), που μπορεί να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα, όπως αποτριβή δοντιών.
Διαβάστε περισσότερα στο autismap.gr
O nevronas.gr υποστηρίζει στρατηγικά και επικοινωνιακά την προσπάθεια του Autismap