Τι πιο όμορφο από το να βλέπεις όλους τους ανθρώπους να μοχθούν για το ιδεώδες. Ανεξαρτήτως είδους αναπηρίας ή αρτιμέλειας να αλληλεπιδρούν και να ανταγωνίζονται με άλλους συνανθρώπους τους, στην φυσική κατάσταση, στην δύναμη, στην ταχύτητα, στην αντοχή, στην ισορροπία και σε τόσες άλλες δεξιότητες του σώματος και στο τέλος να γεύονται όλοι μαζί το «νέκταρ» της συμμετοχής… που είναι η μεγαλύτερη νίκη, σύμφωνα και με τον Αριστοτέλη.
του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος
“Αγώνες πλάι στους Ολυμπιακούς”
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι ο υπέρτατος θεσμός, ο κολοφώνας για έναν αθλητή και η ύψιστη καταξίωση. Είναι οι αντίστοιχοι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες και ανοίγουν αυλαία σε λίγες ημέρες στο Τόκιο και πιο συγκεκριμένα από 24 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου.
Η αποστολή της Ελλάδας θα αποτελείται από 83 άτομα συνολικά (αθλητές, προπονητές, γυμναστές, συνοδούς, φυσικοθεραπευτές κλπ).
Δείτε ακόμη…
Η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΤΟΚΙΟ 2020 με 43 αθλητές και αθλήτριες!
Οι σημαιοφόροι της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας στους Αγώνες του Τόκιο 2020!
Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε στο Τόκιο το 1964. Υιοθετήθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή επισήμως το 1988. Τότε, ίσχυσε το “παρά” = “πλησίον, ένας ακόμα” + “ολυμπιακός”, δίνοντας νέα ερμηνεία στο νεολλογισμό: “Επιπρόσθετοι Αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων”, “Αγώνες πλάι στους Ολυμπιακούς”. Οι πρώτοι Αγώνες του είδους θεωρούνται αυτοί στη Ρώμη το 1960. Από το 1988, στη Σεούλ, οι Παραολυμπιακοί γίνονται στις ίδιες Εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2001 θεσπίστηκε και τυπικά το καθεστώς αυτό. Κατά την ανακύρηξη των οικοδεσποτών των αγώνων, σήμερα, απαιτείται οι πόλεις να θέτουν υποψηφιότητα τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Το σύμβολο και το τραγούδι…
Το σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι τρία ασύμμετρα μισοφέγγαρα σε κίνηση, χρώματος μπλε, κόκκινου και πράσινου, με σύνθημα «Spirit in Motion» («Πνεύμα σε κίνηση»).
Ο Παραολυμπιακός Ύμνος έχει τίτλο «Hymne de l’ avenir» («Ο Ύμνος του Μέλλοντος») και τον συνέθεσε ο γάλλος κιθαρίστας Τιερί Νταρνί.
Παραολυμπιονίκες
Παραολυμπιονίκες ονομάζονται οι αθλητές, που έχουν εισέλθει στην πρώτη οκτάδα, στην κατάταξη ενός Παραολυμπιακού αθλήματος.
Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία
Με αφορμή την έναρξη των παραολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, ο nevronas.gr θα επιχειρήσει μια μικρή ιστορική αναδρομή στους πρώτους αγώνες ατόμων με αναπηρία, την εξέλιξή τους, τις διακρίσεις, τα αθλήματα αλλά και την πορεία της χώρας μας έως σήμερα.
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.
Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).
Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ… άνοιξαν το δρόμο της Συμπερίληψης!
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα (12) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα (9) Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.
Η ελληνική συμμετοχή στους αγώνες και τα μετάλλια…
Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.
Εβδομήντα εννέα μετάλλια είναι ο απολογισμός της Ελλάδας από το 1988 έως και το 2012, σε επίπεδο Παραολυμπιακών Αγώνων. Δείτε αναλυτικά εδώ…
Οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια
Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακή Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και κίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις.
Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική αθλητική οικογένεια.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες για την Ελληνική Ομάδα μέχρι στιγμής. Συμμετέχοντας σε 10 αθλήματα οι 69 αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής Ομάδας κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα) ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και κατάφεραν να καταταχθούν 20οι στη παγκόσμια κατάταξη. 4 χρόνια μετά τους πολύ επιτυχημένους αγώνες της Αθήνας οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έδειξαν την μεγάλη τους κλάση υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα.
Στην 44η θέση μεταξύ 165 κρατών που πήραν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) κατετάγη η Ελλάδα. Με απολογισμό ένα χρυσό, τρία ασημένια, οκτώ χάλκινα και συνολικά 12 μετάλλια. Oι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν σε εννέα αθλήματα.
Η πρώτη συμμετοχή Έλληνα Αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι. Οι Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο το 2006 ήταν οι δεύτεροι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες όπου συμμετείχε Ελληνική Αποστολή. Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ το 2010 αποτελούν τους τρίτους Χειμερινούς Αγώνες που συμμετείχε η Ελλάδα, με τη συμμετοχή μάλιστα και της πρώτης αθλήτριας.
Τα αθλήματα στα οποία διαγωνίζονται οι αθλητές…
Το αγωνιστικό πρόγραμμα των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει πλέον 22 θερινά αθλήματα. Δεκαοκτώ από αυτά είναι κοινά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακά. Αυτά είναι τα Μπότσια, Γκόλμπολ, Άρση βαρών σε πάγκο και Ράγκμπι με αμαξίδιο. Στους Αγώνες της Αθήνας προστέθηκε το άθλημα του Ποδοσφαίρου 5×5, ενώ στο Πεκίνο για πρώτη φορά αγωνίστηκαν αθλητές στην Κωπηλασία. Στους Αγώνες του Ρίο προστέθηκαν το Κανόε και το Τρίαθλο.
Τα ρεκόρ που σημειώνονται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να συγκριθούν με τα ρεκόρ των Ολυμπιακών αθλητών (όπως στα 100μ. ανδρών στο Στίβο) και σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στην Άρση βαρών σε πάγκο) τα Παραολυμπιακά ρεκόρ ξεπερνούν εκείνα των αθλητών χωρίς αναπηρία.
Σε κάποια αθλήματα συμμετέχουν αθλητές από όλες ή τις περισσότερες κατηγορίες αναπηρίας, ενώ σε άλλα από μια κατηγορία μόνο.
Αναλυτικά τα Παραολυμπιακά αθλήματα είναι:
Αντισφαίριση με αμαξίδιο
Άρση βαρών σε πάγκο
Γκόλμπολ (Goalball)
Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Ιππασία
Ιστιοπλοΐα
Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο
Κολύμβηση
Μπότσια (Boccia)
Ξιφασκία με αμαξίδιο
Πετοσφαίριση (Καθιστών)
Ποδηλασία
Ποδόσφαιρο 5×5
Ράγκμπυ με αμαξίδιο
Σκοποβολή
Στίβος
Τζούντο
Τοξοβολία
Κωπηλασία (νέο άθλημα στο Πεκίνο)
Τρίαθλο (νέο άθλημα στο Ρίο)
Κανόε (νέο άθλημα στο Ρίο)
Para Badminton
Para Tae Kwon Do
Χειμερινά Αθλήματα
Αλπικό σκι
Δίαθλο
Κέρλινγκ με αμαξίδιο
Σκι αντοχής
Χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο
Para Snowboard
Παραολυμπιακοί αγώνες… μερικά ενδεικτικά στοιχεία
1960 I. Ρώμη, Ιταλία: 400 αθλητές από 23 χώρες
1964 II. Τόκιο, Ιαπωνία: 390 αθλητές από 22 χώρες
1968 III. Τελ Αβίβ, Ισραήλ: 750 αθλητές από 29 χώρες
1972 IV. Χαϊδελβέργη, Γερμανία: 1000 αθλητές από 44 χώρες
1976 V. Τορόντο, Καναδάς: 1600 αθλητές από 42 χώρες
1980 VI. ‘Αρνεμ, Κάτω Χώρες: 2500 αθλητές από 42 χώρες
1984 VII. Στόουκ Μάντεβιλ, Η.Β.Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: 4080 αθλητές από 42 χώρες
1988 VIII. Σεούλ, Κορέα: 3053 αθλητές από 61 χώρες
1992 IX. Βαρκελώνη, Ισπανία: 3020 αθλητές από 82 χώρες
1996 X. Aτλάντα, ΗΠΑ: 3195 αθλητές από 103 χώρες
2000 XI. Σύδνεϋ, Αυστραλία 3843: αθλητές από 123 χώρες
2004 ΧΙΙ Αθήνα, Ελλάδα 3837 αθλητές, 136 χώρες
2008 ΧΙΙΙ Πεκίνο, Κίνα 3951 αθλητές, 146 χώρες
2012 ΧΙV Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο 4302 αθλητές, 164 χώρες
Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (www.paralympic.gr) είναι ο φορέας υπεύθυνος για την ανάπτυξη και διάδοση του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και την επιλογή, συγκρότηση και αποστολή των Ελληνικών ομάδων στους Παραολυμπιακόυς Αγώνες.
Έρευνα – Παρουσίαση: Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος