Εκδόθηκε η φετινή έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για τη φετινή χρονιά για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. Οι Έλληνες χρειάζεται να δουλεύουν 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου μόνο και μόνο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και να «απελευθερωθούν» φορολογικά.
Για 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργαστήκαμε φέτος για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έρχεται στις 29 Ιουνίου. Εάν συνυπολογιστεί το έλλειμμα για το 2021, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας υπολογίζεται να είναι η 10η Αυγούστου, με 221 ημέρες εργασίας.
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, μελέτη την οποία διεξάγει για 7η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) με στόχο να απεικονίσει με εύληπτο τρόπο τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων, είναι η ημέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Τα κύρια ευρήματα της φετινής έρευνας
- Η 29η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Για 179 από τις 365 μέρες του έτους θα εργαστούμε για το κράτος.
- Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 έρχεται 42 ημέρες αργότερα, την 10η Αυγούστου.
- Σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα στοιχεία της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 εργαστήκαμε για το κράτος 175 ημέρες, ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας το 2020 ήρθε 42 ημέρες αργότερα, δηλαδή την 6η Αυγούστου.
- Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 ανέρχεται σε 71,9 δις και είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (ενδεικτικά: 44,4 δις το 2019 για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες, σύμφωνα με την προ πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ).
- Την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος. Συγκεκριμένα το 1999 εργαστήκαμε 139 ημέρες, το 2012 174 ημέρες, ενώ το 2018 φτάσαμε τις 186 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές.
- Η Ελλάδα, καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2020 (11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο) ανάμεσα στις 23 Ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και για τους δύο δείκτες.
- Η Ελλάδα, καταγράφει χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2019, όντας 24η ανάμεσα στις 26 Ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ παράλληλα σημειώνει την 8η υψηλότερη επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (14 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) στις 26 χώρες του δείγματος, για το ίδιο έτος.
Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας και 179 ημέρες εργασίας…
Για φέτος, η 29η Ιουνίου είναι η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 29 Ιουνίου δουλέψαμε για το κράτος και από τις 29 Ιουνίου και μετά δουλεύουμε για τις προσωπικές μας ανάγκες. Φέτος όμως, είναι μια ιδιαίτερα χρονιά καθώς η πανδημία προκάλεσε ελλείμματα. Για να καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα -μελλοντικοί φόροι όπως λέει και η μελέτη- θα χρειαστεί να δουλέψουμε μέχρι τις 10 Αυγούστου οπότε περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι ημέρες εργασίας για τις δικές μας ανάγκες.
Η εικόνα της φετινής χρονιάς είναι επιβαρυμένη σε σχέση με πέρυσι καθώς οι ημέρες εργασίας για την κάλυψη των αναγκών έχουν αυξηθεί –με βάση τις προβλέψεις των μελετητών- σε 179 από 175 πέρυσι. Από την άλλη, είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά κατά την οποία πέφτουμε κάτω από τις 180 ημέρες. Το “υψηλό” με βάση την έρευνα του ΚΕΦΙΜ σημειώθηκε το 2018 όταν και οι φορολογούμενοι απασχολήθηκαν κατά 186 ημέρες για την κάλυψη των υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.
Οι 179 ημέρες αναλύονται ως εξής:
1. 43 ημέρες πηγαίνουν για πληρωμή άμεσων φόρων
2. 75 ημέρες για τους έμμεσους φόρους (ενδεικτικό της ανισορροπίας που υπάρχει στην Ελλάδα ανάμεσα στην άμεση καις την έμμεση φορολογία)
3. 60 ημέρες απαιτούνται για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και μία ημέρα χρειάζεται για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου. (σ.σ ο ΕΝΦΙΑ ενσωματώνεται στους άμεσους φόρους και όχι στους φόρους κεφαλαίου).
Ευρώπη και Ελλάδα…
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις 26 ευρωπαϊκές χώρες με τις υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς ο ετήσιος χρόνος εργασίας για την αποπληρωμή φόρων και εισφορών είναι 14 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο. Ουσιαστικά η χώρα μας κατατάσσεται στην 15η θέση με την Τσεχία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Εσθονία, την Λιθουανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Ελβετία και την Μεγάλη Βρετανία να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση.
Η Ελλάδα καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και τον χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο των υπό μελέτη χωρών (3,6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο). Πιο συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 24η θέση από τις 26 χώρες του δείγματος στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Ο Λογαριασμός…
Συνολικά για το 2021, οι κρατικές μας υποχρεώσεις φτάνουν στα 71,9 δις. ευρώ: 30 δις. ευρώ για έμμεσους φόρους, 17 δις. ευρώ για άμεσους φόρους, 24 δις. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και 300 εκατ. ευρώ για φόρους κεφαλαίου. Αυτό το ποσό είναι σαφώς μεγαλύτερο συγκριτικά με την δαπάνη των νοικοκυριών για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Για είδη διατροφής διαθέτουμε 14 δις. ευρώ, για στέγαση, ύδρευση καύσιμα και φωτισμό 10 δις. ευρώ, για μεταφορές 10 δις. ευρώ, για ένδυση και υπόδυση 4 δις. ευρώ για αγαθά οικιακής χρήσης 3 δις. ευρώ και για επικοινωνία επίσης 3 δις. ευρώ: σύνολο 44,4 δις. ευρώ.
Δείτε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ…
Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής
Πηγή: https://kefim.org/imera-forologikis-eleftherias-2021/