ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Synama Festival… για την ισότιμη Πρόσβαση και Συμπερίληψη στον Πολιτισμό!

Κάτι πολύ όμορφο, προσβάσιμο και συμπεριληπτικό έρχεται στις 5 και 6 Ιουνίου 2021. Κάτι που εστιάζει στις ανθρώπινες αισθήσεις και στην ιδέα του «συναισθάνομαι». Αυτό το κάτι είναι το Synama Festival, με προσβάσιμα έργα για άτομα με και χωρίς αναπηρία, που θα έχουμε την δυνατότητα να το παρακολουθήσουμε ψηφιακά.

 

του Νίκου Παγίδα – Εργοθεραπευτής

 

Οι Ελίνα Λογαρίδου και Βασίλης Ντατσιούδης, δύο από τα μέλη της διοργανωτικής ομάδας του Synama Festival , απαντούν στις ερωτήσεις μας…

 

 

Τι είναι το Synama Festival;

Ελίνα: Είναι το αποτέλεσμα μια δράσης εκπαιδευτικού χαρακτήρα, της Liminal Access Force, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του ιδρύματος Λάτση και του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι ένα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα φεστιβάλ, που θα παρουσιαστεί ψηφιακά μέσα από τις σελίδες ενός ZINE, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην συμπερίληψη και την προσβασιμότητα.

Βασίλης: Θα ήθελα να βλέπω το Synama Festival με δύο τρόπους. Ο πρώτος σχετίζεται με μια αναγκαιότητα, στον τομέα της πολιτιστικής παραγωγής, για προσβασιμότητα, τόσο σε επίπεδο διαχειριστικής κουλτούρας όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η εξοικείωση, δηλαδή, επαγγελματιών και δημιουργών, που εμπλέκονται στην πολιτιστική παραγωγή, με την έννοια και τις πρακτικές της προσβασιμότητας. Ο δεύτερος τρόπος είναι μια προσπάθεια μετασχηματισμού ενός φεστιβάλ στον ψηφιακό κόσμο, με έναν τρόπο που να ξεπερνά τις συνήθεις μορφές διεξαγωγής και παρουσίασης. Αυτός ήταν και ο λόγος που σκεφτήκαμε να συνδέσουμε τα καλλιτεχνικά έργα και εργαστήρια γύρω από ένα οπτικοποιημένο αφήγημα, που υιοθετεί τη μορφή ενός fanzine.

Ποιοί και πως συνεργαστήκατε για την υλοποίησή του;

Ελίνα: Είμαστε μια ομάδα από ανθρώπους που συναντιούνται για πρώτη φορά. Προερχόμαστε από διάφορες μεριές της χώρας, έχουμε διαφορετικές ηλικίες, καταβολές και προσλαμβάνουσες και αυτή η διαφορετικότητα είναι που μας συνάρπασε εξαρχής.

Η συνεργασία μας ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, γιατί εμείς οι 12, έπρεπε να ακουστούμε και το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που να μας ικανοποιεί όλους. Νομίζω το δύσκολο αυτό στοίχημα κερδήθηκε με αμοιβαίο σεβασμό, υπομονή, επιμονή από όλους μας και αρκετό χιούμορ.

Βασίλης: Η συνθήκη στην οποία κληθήκαμε να συνεργαστούμε online, μια ομάδα δημιουργών και επαγγελματιών από διαφορετικά πεδία, που δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ήταν μέσα από το φίλτρο των περιορισμών του Covid-19. Συνεπώς, είναι περίεργο να μιλήσω «επαγγελματικά» για ανθρώπους που έχω δει με τα ρούχα του σπιτιού περισσότερο από ότι με την «επαγγελματική» τους περιβολή! Όλη, λοιπόν, η πορεία για την υλοποίηση του φεστιβάλ διαπνέεται από τον ενθουσιασμό που έχεις όταν κάνεις νέους φίλους, με τους οποίους μοιράζεσαι παρόμοια ενδιαφέροντα και προβληματισμούς και, ταυτόχρονα, μια εντύπωση «σε ξέρω από πάντα, οπότε είναι εύκολο να επικοινωνήσω μαζί σου». Δημιουργήθηκε και υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο, που προφανώς δε θα αρκούσε για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η επαγγελματική εκτίμηση.

Μιλήστε μας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Liminal Access Force του πολιτιστικού οργανισμού liminal.

Ελίνα: Από τον Σεπτέμβριο του 2021, εν μέσω πανδημίας και γενικού lockdown, εκπαιδευόμαστε πάνω στην πολιτιστική διαχείριση, στοχεύοντας, πριν από όλα τα άλλα, στην ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στον Πολιτισμό για όλους. Ήταν μια μακριά πορεία, και επίπονη που και που, (πολύ διάβασμα, πολλές εργασίες για παράδοση και αυστηρά deadlines), αλλά, προσωπικά, δεν θα την άλλαζα με τίποτα. Αποκόμισα γνώση, γνώρισα μια υπέροχη ομάδα και, το καλύτερο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε με τα εφόδια που πήραμε, ένα φεστιβάλ που εστιάζει στο εδώ και το τώρα, αντιμετωπίζει στα ίσα νομίζω την τρέχουσα συνθήκη κρίσης και θέτει ως προτεραιότητα έναν πολιτισμό από όλες για όλους, άνευ ορίων και περιορισμών.

Βασίλης: Υπάρχουν διάφορα πράγματα στα οποία αξίζει να σταθεί κάποιος, μιλώντας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Liminal. Το εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και προσβασιμότητας, που επέλεξαν η Λήδα Τσενέ και ο Χρίστος Παπαμιχαήλ, είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι οι οργανωτικές και διαχειριστικές δεξιότητες της Μαρίας Θρασυβουλίδη, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στο να λειτουργήσουμε άψογα ως ομάδα σε αυτό, το όχι και πολύ εύκολο εγχείρημα. Και, φυσικά, η δημιουργικότητα που μας ενέπνευσαν οι προαναφερόμενοι, ειδικά σε μια περίοδο συνεχών απαγορεύσεων, που η ψυχολογία όλων ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη.

Τι σημαίνουν οι λέξεις αναπηρία, συμπερίληψη και προσβασιμότητα για εσάς.

Ελίνα: Η αναπηρία είναι κάτι που αφορά όλους μας. Όλοι έχουμε ορατές, ή αόρατες αναπηρίες. Είναι μια ευκαιρία ακόμα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τα όρια του και, αν θέλουμε, να τα ξεπεράσουμε.

Η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα είναι συνώνυμα για μένα με τη λέξη Πολιτισμός. Αναφαίρετα δικαιώματα, αδιαπραγμάτευτα και απολύτως αναγκαία.

Βασίλης: Για μένα και οι τρεις λέξεις σημαίνουν το ίδιο με πολλές άλλες, όπως ο (Π)πολιτισμός, που ανέφερε η Ελίνα: έναν «τρόπο» να ζει κανείς. Πιστεύω πως πάντα υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να ζούμε, αλλά είναι λυπηρό που που δεν προσφέρεται σε όλους, δεν προτείνεται από κάποιους, ενώ κάποιοι άλλοι έφτασαν σε σημείο να μην πιστεύουν ότι αξίζουν να ζουν με έναν καλύτερο τρόπο, ώστε να τον διεκδικήσουν.

Προφανώς αντιλαμβάνομαι πως οι αποκλεισμοί, είτε από πρόθεση είτε από άγνοια, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, οι άνθρωποι θα συνεχίσουμε να ιατρικοποιούμε και να ψυχιατρικοποιούμε οτιδήποτε χαλάει την ηρεμία ή διασκεδάζει τη ταξινομική μας αντίληψη για τον κόσμο, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ταυτότητες κατασκευάζοντας εχθρούς ή απλά να «καταστρέφουμε» σχέσεις και ανθρώπους από «υπαρξιακή» ανία ή με ανταγωνιστική πρόθεση. Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτό, χαίρομαι που βρίσκω τη «φυλή» μου, σε περιβάλλοντα όπως η Liminal.

Τι θα δούμε, ακούσουμε, διαβάσουμε στο Synama Festival;

Ελίνα: Καλλιτεχνικές δράσεις (χορό, θέατρο, βίντεο αρτ) και εκπαιδευτικά εργαστήρια (βωβού θεάτρου και γλυπτικής). Και θα τα δείτε παρουσιασμένα σε ένα ψηφιακό φανζίν. Ελπίζουμε του χρόνου, από κοντά πια, να έχουμε ακόμα περισσότερες δράσεις, Όρεξη έχουμε σίγουρα!

Δείτε το πρόγραμμα του Synama Festival εδώ…

 

Περισσότερες πληροφορίες στο https://synamafestival.liminal.eu/

Συνδεθείτε με το Synama Festival…
https://www.facebook.com/synama.festival
https://www.instagram.com/synama.festival/

 

Συνέντευξη: των Ελίνα Λογαρίδου και Βασίλη Ντατσιούδη, μέλη της διοργανωτικής ομάδας του Synama Festival, στον Νίκο Παγίδα για το nevronas.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *