AUTISMAP

Η αναβλητικότητα στο φάσμα του Αυτισμού…

Η πλήρης κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των ατόμων με ΔΑΦ και η αποδοχή τους από το περιβάλλον, καθώς και η παροχή διακριτικής βοήθειας, στο να εφαρμόζουν τις παρακάτω τακτικές μέσα σε ένα καθησυχαστικό και υποστηρικτικό κλίμα, συντελούν ουσιαστικά στην προσπάθειά τους, να αντιμετωπίσουν την αναβλητικότητά τους.  

 

Γράφει: η Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος

 

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΑΦ

1) Τι είναι και τι δεν είναι η αναβλητικότητα;

Ο όρος αναβλητικότητα αναφέρεται στη συνειδητή, εκούσια και άσκοπη χρονική μετάθεση της έναρξης εκτέλεσης ή της ολοκλήρωσης μιας ενέργειας ή μιας σειράς ενεργειών, παρά το γεγονός ότι το άτομο γνωρίζει πως η μετάθεση αυτή μπορεί να του επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Έτσι, το άτομο αναβάλλει μια πράξη για κάποια στιγμή αργότερα ή για την τελευταία στιγμή, στην περίπτωση που έχει οριστεί συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ολοκλήρωσή της, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντικειμενικό εμπόδιο και παρόλο που γνωρίζει ότι θα πρέπει να την εκτελέσει άμεσα. Η αναβλητικότητα δεν είναι συνώνυμο της τεμπελιάς, της χαλάρωσης, της περιφρόνησης ή της ανευθυνότητας, καθώς το άτομο που αναβάλλει έχει την επιθυμία να πράξει, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί να πιέσει τον εαυτό του να το κάνει.

2) Ποια είναι τα αίτια της αναβλητικότητας στα άτομα με ΔΑΦ;

Αν και θεωρείται ότι είναι στη φύση τους οι άνθρωποι να αναβάλουν έως κάποιο βαθμό, αποφεύγοντας τις δύσκολες καταστάσεις και επιδιώκοντας την άμεση ικανοποίηση σε αυτό που κάνουν, σε αρκετές περιπτώσεις η αναβλητικότητα έχει συνδεθεί με την έλλειψη αυτοελέγχου και αυτοπειθαρχίας, και γενικότερα με την έλλειψη αυτορρύθμισης. Ωστόσο, από μόνη της αυτή η άποψη δεν μπορεί να εξηγήσει την αναβλητικότητα στα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), καθώς τα άτομα αυτά συνήθως εργάζονται σκληρά και πειθαρχημένα και προσπαθούν πολύ για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, τα αίτια της αναβλητικότητας των ατόμων με ΔΑΦ χρειάζεται να αναζητηθούν και σε άλλους παράγοντες.

Διαβάστε περισσότερα στο autismap.gr

O nevronas.gr υποστηρίζει στρατηγικά και επικοινωνιακά την προσπάθεια του Autismap

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *