Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής δηλώνει την συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου (Γαλήνης) Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, με 285 μαθητές και 14 διαγνώσεις για μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για ίδρυση Τμήματος Ένταξης.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του nevronas.gr για το συγκεκριμένο θέμα Τι θα γίνει με τα παιδιά μας κ. Κεραμέως και κ. Μακρή;
Αναλυτικά…
16 Απριλίου 2021
Ο ΣΑΤΕΑ στηρίζει το αίτημα των γονέων του 2ου Δ. Σχ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης για άμεση ίδρυση Τμήματος Ένταξης, προκειμένου να υπάρχει σταθερή και εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς του 2ου Δ. Σχ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης σε σχετική δημοσίευσή τους, διατυπώνουν ότι αναμένουν ίδρυση Τμήματος Ένταξης στο σχολείο τους εδώ και 4 χρόνια, αναφέροντας ότι ανακόπηκε η διαδικασία ίδρυσης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μαθητές με διαπιστευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε αυτό. Παράλληλα, αιτούνται και διεκδικούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ για την άμεση δρομολόγηση και επίλυση του ζητήματος που στερεί από τους μαθητές την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τον νόμο 3699/2008 η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι δωρεάν, δημόσια και υποχρεωτική (άρθρο 1). Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τις κατάλληλες εκπαιδευτικές δομές στις δημόσιες σχολικές μονάδες για τους μαθητές με διαπιστευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Το Τμήμα Ένταξης αποτελεί σημαντική δομή ΕΑΕ για την εξατομικευμένη και εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών, ενώ παράλληλα προωθεί την συμπεριληπτική κουλτούρα για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο της γειτονιάς τους. Η απουσία εκπαιδευτικού ΕΑΕ και, κατ’ επέκταση, η μη στελέχωση του Τμήματος Ένταξης αποτελεί πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, καθώς θέτει φραγμούς στη μαθησιακή και ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη.
Ως ΣΑΤΕΑ έχουμε ως θέση τη νομική κατοχύρωση για υποχρεωτική ίδρυση Τμήματος Ένταξης σε κάθε σχολείο, ανεξαρτήτως του αριθμού διαγνώσεων για αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελούν το 10% του μαθητικού πληθυσμού, γεγονός που επιτάσσει ακόμη περισσότερο το Τμήμα Ένταξης ως σταθερή δομή μέσα σε κάθε σχολείο. Επίσης, ιδίως στα πολυθέσια σχολεία των μεγάλων αστικών περιοχών με αυξημένο μαθητικό πληθυσμό, πρέπει να εξετάζεται σοβαρά η πρόταση για ίδρυση και 2ου Τμήματος Ένταξης, προκειμένου να υποστηρίζονται όλοι οι μαθητές που έχουν ανάγκη ΕΑΕ.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα γονέων και μαθητών του 2ου Δ. Σχ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης που διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση στην κατάλληλη μορφή εκπαίδευσης σύμφωνα με τα όσα ήδη υποτίθεται ότι προβλέπει η σχετική ελληνική νομοθεσία βάσει και των διεθνών διακηρύξεων για το δικαίωμα των παιδιών σε θέματα εκπαίδευσης.
Διεκδικούμε μαζί τους την άμεση ίδρυση Τμήματος Ένταξης στη σχολική τους μονάδα.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ να δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την πραγματική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους μέσα από την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης.
Με εκτίμηση,
το ΔΣ του ΣΑΤΕΑ
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: http://www.satea.gr/