Η αστυνομική αυθαιρεσία, η κατάχρηση εξουσίας και η υπέρμετρη βία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκληρότητα και η ωμότητα των περιστατικών, όμως, τον τελευταίο καιρό έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, με απόρροια ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίζει δυο αδόκητους «εχθρούς», έναν ορατό κι έναν μη.
του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος
Παραβίαση ανθρώπινου δικαιώµατος υφίσταται όταν µια κρατική ενέργεια περιορίζει ή παρεµβαίνει σε ένα ανθρώπινο δικαίωµα, χωρίς αυτή η παρέµβαση να δικαιολογείται. Η παραβίαση είναι απόρροια της δράσης του κράτους. Υπάρχει διάκριση ανάµεσα στην παρέµβαση στα ανθρώπινα δικαιώµατα και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Η αστυνομία µπορεί να παρεµβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώµατα των εγκληματιών, προκειμένου να προστατεύσει τα θύµατα. Η παρέµβαση γίνεται παραβίαση όταν η ενέργεια/παράλειψη δεν έχει νοµικό έρεισµα ή αν η ενέργεια/παράλειψη είναι αυθαίρετη ή δυσανάλογη.
Σε πολλές περιπτώσεις επιβολής ποινών σε αστυνομικούς, έπειτα από περιστατικά εκτεταμένης βίας σε πολίτες, η αστυνομία έδειξε να κωλυσιεργεί τις διαδικασίες και την ολοκλήρωση των εξεταστικών επιτροπών.
Εμφανίζει υπερβολική επιείκεια στην αξιολόγηση των αδικημάτων και ακόμη πιο μειωμένη ευαισθησία στην αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας.
Θυμηθείτε την υπόθεση του σκηνοθέτη Ινδαρέ στο Κουκάκι, αλλά και πιο παλιά του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου (υπόθεση ζαρντινιέρας), στην Θεσσαλονίκη, όταν ξυλοκοπήθηκε, χωρίς λόγο, από άντρες της αστυνομίας. Οκτώ αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεσή του κατηγορήθηκαν για τις πράξεις τους. Η περίπτωσή του αναφέρθηκε σε επίσημη έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όταν η αστυνομία ξυλοφορτώνει άτομα με αναπηρία τι γίνεται;
Για να μην επεκταθώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις νευροτυπικών συμπολιτών μας, που έχουν δεχθεί αστυνομική βία, άνευ λόγου και αιτίας, να θυμίσω, δυο περιστατικά όπου άνδρες της αστυνομίας ξυλοκόπησαν ΑμεΑ.
Το Μαϊο του 2007, τέσσερις αστυνομικοί συλλαμβάνουν και τραυματίζουν σοβαρά τον Χρήστο Χρονόπουλο, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, προκαλώντας του βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού του, είναι η σοβαρή λειτουργική έκπτωση και αναπηρία σε ποσοστό άνω του 85%.
Τη δολοφονική αυτή επίθεση ακολουθούν χρόνιες δικαστικές αναβολές και ατιμωρησία των δραστών. Οι δύο αστυνομικοί, αθωώθηκαν το 2015, ενώ οι άλλοι δύο άσκησαν έφεση, η εκδίκαση της οποίας έχει αναβληθεί 7 φορές. Κι αναμένεται ν’ αναβληθεί για 8η φορά -αυτή την φορά- λόγω πανδημίας του Covid-19, με ορατό τον κίνδυνο παραγραφής μέχρι τον επόμενο χρόνο.
Γι’ άλλη μια φορά ο Χρήστος και πόσοι άλλοι συμπολίτες μας δεν βρίσκουν δικαίωση στους θεσμούς του κράτους.
Δείτε το Βίντεο | Μια δικαίωση που δεν έρχεται… για τον ανάπηρο Χρήστο Χρονόπουλο
Πέρυσι, θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς της (ΟΠΚΕ), έπεσε έξω από το σπίτι του στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας, ένας 22χρονος με Νοητική Υστέρηση.
Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν έξω από το σπίτι του (ενώ εκείνος πήγε να πετάξει τα σκουπίδια) για να του ζητήσουν άδεια μετακίνησης. Εκείνος δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την διαταγή και φοβούμενος, έτρεξε να φύγει. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον κυνηγούν στο κέντρο του χωριού, τον έπιασαν του πέρασαν χειροπέδες τον έσυραν και του φέρθηκαν βίαια. Ο νεαρός δεν μπορούσε να απαντήσει, καθώς δεν μπορούσε να μιλήσει λόγω της αναπηρίας του.
Διαβάστε περισσότερα για το περιστατικό εδώ…
Μια μάστιγα που οφείλουν οι σύγχρονες κοινωνίες να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά!
Δυστυχώς, το φαινόμενο της αστυνομικής βίας και της αυθαιρεσίας των οργάνων της τάξης είναι παγκόσμιο. Ήδη το 2018, στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 136 άτομα με αναπηρία σκοτώθηκαν από αστυνομικούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ και της Washington Post.
Η εκπαίδευση/ενημέρωση της αστυνομίας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαχείρισης ΑμεΑ που πάσχουν από νοητικές, κινητικές ή ψυχιατρικές αναπηρίες είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήµα για την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής κοινωνίας, μελλοντικά.
Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως αναγνωρίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια;
Η Οικουµενική Διακήρυξη των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου, η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα µέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωµάτων τους αποτελεί το θεµέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσµο.
Τα ανθρώπινα δικαιώµατα βρίσκουν έκφραση µέσα από αξίες, νόµους και πολιτικές. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη είναι έννοιες που αποτελούν το θεµέλιο των ανθρώπινων δικαιωµάτων (Άρθρο 1 της Οικουμενικής ∆ιακήρυξης των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου).
Η βασική ιδέα των ανθρώπινων δικαιωµάτων είναι απλή όσο και ισχυρή: «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Τα ανθρώπινα δικαιώµατα είναι τα θεμελιώδη εκείνα δικαιώµατα που παρέχουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τη ζωή τους σύµφωνα µε τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και του σεβασµού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Υποχρεώσεις του ατόµου: Οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται ο ένας τα δικαιώµατα του άλλου. Η ελευθερία και τα δικαιώµατα ενός ατόµου σταµατούν εκεί που αρχίζουν η ελευθερία και τα δικαιώµατα των άλλων. Η αρχή αυτή ισχύει και για τις υποχρεώσεις του κράτους.
Υποχρεώσεις του κράτους: Τα κράτη οφείλουν αφενός να απέχουν από τον αδικαιολόγητο περιορισµό των ανθρώπινων δικαιωµάτων (υποχρέωση σεβασµού) και αφετέρου να ενεργούν µε στόχο την εγγύηση των ανθρώπινων δικαιωµάτων (υποχρέωση προστασίας).
Με αφορμή τη μεγάλη Σαρακοστή, να κλείσω μ’ ένα εδάφιο του Ευαγγελίου: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υµίν οι άνθρωποι, και υµείς ποιείτε αυτοίς οµοίως», μτφ.«Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να συμπεριφέρονται κι εκείνοι σε εσένα»!
Καλή Σαρακοστή και καλή Ανάσταση!
Γράφει: o Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος