Η μουσικοθεραπεία στηρίζει τους καρκινοπαθείς κατά τη θεραπεία για τη βελτίωση της συναισθηματικής και σωματικής τους ευημερίας.
Για πολλούς ανθρώπους, το άκουσμα της μουσικής ή η σύνθεση κάποιου τραγουδιού είναι η απόλυτη ευχαρίστηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική πέρα από αγαπημένη ψυχαγωγία και πάθος ή καριέρα για άλλους, κατέχει σπουδαίο ρόλο στη θεραπεία των καρκινοπαθών. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με ιατρικές θεραπείες για την ευημερία, τη διαχείριση του στρές, την ανακούφιση του πόνου και την ενίσχυση της μνήμης. Επίσης, βοηθάει τους ασθενείς να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και ακόμα συμβάλλει στη σωματική αποκατάσταση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση ή το άκουσμα της μουσικής μπορούν ακόμα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και τον αναπνευστικό ρυθμό.
Σύμφωνα με την Δόκτορα Ντεφόρια Λέιν (Dr. Deforia Lane, η οποία είναι η διευθύντρια της μουσικοθεραπείας στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Κλέβερλαντ Ιρλαντ που βρίσκεται στο Οχάιο, ΗΠΑ) η μουσικοθεραπεία μπορεί να έχει τα πιο πολύτιμα οφέλη σε άτομα κατά τη διάρκεια αντικαρκινικής θεραπείας καθώς επηρεάζει το άτομο σε βάθος, παρακινώντας το να εξωτερικεύσει και να εκτιμήσει τον πραγματικό του εαυτό και επιτρέποντάς του περισσότερη ελευθερία έκφρασης.
Η Δόκτορας Λέιν (η οποία είναι πιστοποιημένη μουσικοθεραπεύτρια και κάτοχος διδακτορικού στην μουσική παιδαγωγική) ισχυρίζεται ότι η εκτέλεση της μουσικοθεραπείας πρέπει να εξατομικεύεται, δηλαδή να εφαρμόζεται κατά περίπτωση, αναλόγως με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Εξηγεί ότι “Οι διαφορετικές απαντήσεις ασθενών απαιτούν διαφορετική προσέγγιση”. Αναλόγως την περίσταση, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη σύνθεση τραγουδιών, υιοθετώντας κάποιο αγαπημένο μουσικό όργανο, τη ζωντανή μουσική ή ηχογραφημένη μουσική αναλόγως με τις επιθυμίες του ασθενή και μερικές φορές μπορεί να περιλαμβάνει κάποια οπτική αναπαράσταση ή κάποιο καταπραϋντικό, ηρεμιστικό άρωμα.
Τα θετικά συναισθήματα που προκύπτουν από την επίδραση της μουσικής είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς και επίσης, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να διεγείρει σωματικές αντιδράσεις.
Ένα από τα χαρακτηριστά αυτής της τεχνικής είναι η ανακούφιση από τον πόνο, λέει η Δόκτορας Λέιν, καθώς εξηγεί ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τους ίδιους νευροδιαβιβαστές για τη μεταφορά των αισθήσεων του πόνου και της μουσικής. Αν αυτές οι αισθήσεις φτάσουν την ίδια χρονική στιγμή στον εγκέφαλο καμιά δεν θα καταφέρει να φτάσει στη μέγιστη ένταση. Συνεπώς, ο πόνος γίνεται λιγότερο αισθητός και κατ’αυτόν το τρόπο οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα παυσίπονα.
Οι σωματικές αντιδράσεις σε μουσικά ερεθίσματα μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς και να προκαλέσουν διαστολή στις φλέβες γεγονός που καθιστά διαδικασίες – όπως είναι εξέταση μυελού των οστών – λιγότερο άβολες. Επιπλέον, η μουσική μπορεί να στηρίξει τη σωματική αποκατάσταση, καθώς οι ρυθμοί της μουσικής φαίνεται να θέτουν σε λειτουργία την επαναληψιμότητα των κινήσεων, με αποτέλεσμα να ωθούν το άτομο να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις και να βοηθάνε στη φυσικότητα των κινήσεων καθώς πρώην ακινητοποιημένοι ασθενείς ξαναμαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους.
Η Δόκτορας Λέιν, έχοντας αντιμετωπίσει δύο φορές τον καρκίνο, πάντα επισημαίνει τη θετική επίδραση της μουσικής. Δυστυχώς, η φυσική διάσταση της δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε να αποδειχθεί εμπειρικώς. Επίσης, προσθέτει ότι τέτοιες εμπειρίες μπορούν να περιγραφούν μόνο στρέφοντας τη προσοχή μας στο τραγούδι “Unforgettable” που ερμηνεύθηκε από τον Nat King Cole. Τέτοιες εμπειρίες αποτελούν το επίκεντρο του επαγγέλματός της. Έχοντας ζήσει τέτοιες εμπειρίες η Δόκτορας Λέιν επιβεβαιώνει την αφοσίωση της στην μουσικοθεραπεία. Σε μια από αυτές περιγράφει έναν πρώην μη ανταποκρινόμενο ασθενή ο οποίος είχε δακρύσει όταν η Δόκτορας Λέιν του έπαιζε το τραγούδι “Amazing Grace” κατόπιν αιτήματος της οικογένειας. Ένας άλλος ασθενής που βρίσκονταν σε κώμα θυμάται να ακούει τη μουσική της και κατά τα λεγόμενά ενός άλλου ασθενή, το γεγονός αυτό τον ώθησε να αισθανθεί τη μουσική. Σχετικά με το ρόλο του στο καρκίνο, η Δόκτορας Λέιν λέει “Έκτιμώ οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει και να δώσει ελπίδα”.
Ευτυχώς, για καλή τύχη των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε αντικαρκινική θεραπεία, όλο και περισσότεροι αφοσιωμένοι μουσικοθεραπευτές σαν την Δόκτορα Λέιν συνεχίζουν να αποπνέουν ελπίδα και να τους στηρίζουν τόσο σε σωματικό όσο και συναισθηματικό επίπεδο και κατ’επέκταση τους κάνουν ευτυχισμένους. Το μέλλον της μουσικοθεραπείας φαίνεται ελπιδοφόρο εξαιτίας της συνεχόμενης εξέλιξης αυτού του κλάδου των ειδικών θεραπειών, την συνεχή συνεργασία των θεραπευτών και των ειδικών υγείας για την εξέλιξη αυτού του πεδίου και τη χρήση της παρούσας τεχνικής.
Μετάφραση: Εμμανουέλα Σκαλίδη – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Πηγή: http://news.cancerconnect.com/music-therapy-and-cancer/