Mπορεί ένας ισχυρός σκοπός Ζωής (Θετική στάση Ζωής) να μας προστατέψει από ηλικιακές φθορές στον εγκέφαλο;
Από την Τζούντι Ο’Ρούρκ (Judy O’Rourke) – συγγραφέα, ρεπόρτερ για θέματα ιατρικής και γενικότερα θέματα επιστημονικών εξελίξεων, έχουμε το παρόν άρθρο, σχετικά με το παραπάνω ερώτημα.
Σύμφωνα με μια έρευνα, έχοντας ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης ο οποίος να προσδίδει νόημα και σκοπό στη ζωή μας, μπορεί να μας προστατέψει κατά τη ηλικιακή φθορά από τα “έμφρακτα εγκεφάλου”.
Αυτό που ορίζεται ως “σκοπός” μπορεί να περιλαμβάνει την ενασχόληση με κοινωνικά θέματα, την δια βίου μάθηση και τον εθελοντισμό – ο οποίος είναι διακριτός σε αυτούς που τον κατέχουν.
Μια απόφραξη των εγκεφαλικών αγγείων μπορεί να προκαλέσει έμφρακτο ή τραυματισμό του εγκεφαλικού ιστού. Ο τραυματισμένος εγκεφαλικός ιστός, ο οποίος ονομάζεται έμφρακτο, μπορεί να είναι από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν άνοια, κινητικά προβλήματα και τον θάνατο καθώς μεγαλώνουμε.
Η Πατρίσια Μπόιλ (Patricia Boyle, PhD) η οποία είναι και συνσυγγραφέας της παρούσας μελέτης υποστηρίζει ότι «Η ψυχική υγεία και πιο συγκεκριμένα οι θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα το να έχει κανείς ένα σκοπό στη ζωή του – αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την κατάσταση της υγεία μας». Η Πατρίσια Μπόιλ (Patricia Boyle, PhD) είναι καθηγήτρια σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, στο μάθημα της Επιστήμης Συμπεριφοράς στο Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ που ανήκει στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Επίσης προσθέτει ότι οι γιατροί πρέπει να παροτρύνουν τους ασθενείς να ενεργούν κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ενισχύεται ο σκοπός της ζωής τους.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της αυτοψίας 453 εθελοντών που συμμετείχαν στη Μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Rush για τη Μνήμη και το Γήρας (Rush Memory and Aging Project) και δώσανε την συγκατάθεσή τους για τον ετήσιο σωματικό και ψυχολογικό έλεγχο μέχρι το θάνατό τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 84 χρονών και ο μέσος όρος θανάτου ήταν 90 χρονών.
Μέσα στην άνωθι ομάδα 114 άτομα ήταν κλινικά διαγνωσμένα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Κατά τις αυτοψίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα διπλάσια άτομα είχαν υποστεί μακροσκοπικά έμφρακτα τα οποία ήταν ορατά στο γυμνό μάτι ή μικροσκοπικών εμφράκτων (εμφανή μόνο με το μικροσκόπιο).
Αυτοί που δήλωσαν ότι κατευθύνονταν από ένα ισχυρό σκοπό στη ζωή τους είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μακροσκοπικά έμφρακτα. Αυτό το εύρημα παρέμεινε ίδιο ακόμα και όταν προσαρμόστηκε στους παράγοντες κινδύνου αγγειακών παθήσεων, τη φυσική δραστηριότητα, την κατάθλιψη και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα σκόρ αναφορικά με τους συνεχόμενους σκοπούς ζωής μπορούν να βελτιωθούν.
Η μελέτη έχει τίτλο “Σκοπός ζωής και Εγκεφαλικά Έμφρακτα στους Ηλικιωμένους της Κοινότητας” (“Purpose in Life and Cerebral Infarcts in Community-Dwelling Older People”) και αναφέρεται στο αμερικάνικο περιοδικό για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια “American Heart Association’s journal Stroke”.
Μετάφραση: Εμμανουέλα Σκαλίδη – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας
Eπιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Πηγή: http://www.labroots.com/