5 λεπτά… για το ΚΥΜΑ Festival!

παράσταση Touch me

 

Η πλατφόρμα συμπεριληπτικού χορού KYMA Project διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το KYMA Festival 2019 «χορο-θετώντας αισθήσεις» σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

KYMA Festival

 

Mπορούμε (τυπικά) να περιγράψουμε το KYMA Festival σαν “ένα καθολικά προσβάσιμο φεστιβάλ, αφιερωμένο στον συμπεριληπτικό χορό”… αλλά αφού το παρακολουθήσουμε θα μιλάμε μόνον για την συγκίνηση και τις μοναδικές στιγμές που οι χορευτές (ανάπηροι και μη) προσφέρουν στους θεατές αυτού του φεστιβάλ (ανάπηρους και μη).

H μουσική, η κίνηση, τα χρώματα φαίνεται να ανυψώνουν “ευφορικά” όλες ή όποιες από τις αισθήσεις, τόσο των θεατών όσο και των χορευτών. Τουλάχιστον έτσι νιώσαμε εμείς (από τον nevrona), το 2018, στο 1ο ΚΥΜΑ Festival.

H Aγγελική Μητροπούλου που είναι ιδρύτρια του KYMA Project και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του KΥΜΑ Festival, μας μιλά για την διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ και τις προοπτικές του.

παράσταση Touch me

 

Τί περιλαμβάνει φέτος, το KYMA Festival, εκτός από τις χορευτικές παραστάσεις;

Φέτος θα γίνουν 4 σεμινάρια, ανοιχτά για όλους και 3 παρουσιάσεις από μικτές ομάδες.

Στα σεμινάρια θέλαμε να υπάρχει ποικιλία, για να γίνει σαφές ότι η συμπερίληψη δεν υπάρχει μόνο σε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού. Γι’ αυτό, φέτος, έχουμε σεμινάρια bodymusic, yoga, physical performance και feldenkrais στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως εμπειρίας ή αναπηρίας.

Στο κομμάτι των παρουσιάσεων έχουμε 3 μικτές ομάδες με αρκετά διαφορετικό ύφος και διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του φεστιβάλ καθώς πιστεύουμε ότι, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος με το κοινό.

 

Γιατί πιστεύεις ότι ξεχωρίζει το KYMA Festival; Είναι ίσως η έμφαση που δίνετε στην προσβασιμότητα, για θεατές με αναπηρία;

Το KYMA festival είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον συμπεριληπτικό χορό το οποίο μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι. Πραγματοποιείται σε προσβάσιμο θέατρο με προσβάσιμο περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα τα σεμινάρια συνοδεύονται από διερμηνεία στην ελληνική νοηματική και το ασκησιολόγιο προσαρμόζεται σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

παράσταση MANDIS

Επίσης στις χορευτικές παραστάσεις υπάρχει παράλληλη ακουστική περιγραφή για μη βλέποντες, προγράμματα σε γραφή braille και διερμηνεία στην νοηματική, όπου υπάρχει λόγος.

Σαφώς πιστεύουμε πως η προσβασιμότητα είναι το στοιχείο που μας ξεχωρίζει, γιατί δεν συναντάς εύκολα αυτή την συνθήκη, αλλά επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το feedback που παίρνουμε, αυτό που μας ξεχωρίζει είναι η ζεστή ατμόσφαιρα που φροντίζουμε πάντα να δημιουργούμε στις εκδηλώσεις μας και η φρέσκια και δυναμική προσέγγιση που έχουμε απέναντι στον συμπεριληπτικό χορό.

Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Ποιό το βάρος τους;

Κάθε διοργάνωση έχει προκλήσεις πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα φεστιβάλ πλήρως προσβάσιμο και για μια μικρή μεν, αλλά φιλόδοξη δε παραγωγή όπως η δικιά μας.

Πρέπει να προβλέψεις τα πάντα και να φροντίσεις να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, μια διαδικασία που δεν είναι πάντα εύκολη. Πρέπει να έχεις πείσμα και υπομονή και να είσαι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται με τους συνεργάτες σου. Μερικές φορές πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και να προσαρμόζεσαι σε αυτό που πραγματικά έχεις και όχι σε αυτό που θα ήθελες να έχεις και ο εγωισμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κακός σύμβουλος!

 

 

Δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Συνειδητή επιλογή;

Αρχικά πέρυσι είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Θέατρο και θέλαμε να ξανασυνεργαστούμε. Επιπλέον, οι χώροι του θεάτρου καθώς και η σκηνή και τα παρασκήνια είναι προσβάσιμα σε αμαξίδια, κάτι που είναι βασική προϋπόθεση για το φεστιβάλ.

Από την άλλη πλευρά, κακά τα ψέματα, δεν έχουμε και πάρα πολλές επιλογές όταν ψάχνουμε για έναν πλήρως προσβάσιμο θέατρο τόσο για τους θεατές όσο και για τους καλλιτέχνες. Ελπίζουμε πραγματικά αυτό να αλλάξει στο μέλλον και να υπάρξουν όλο και περισσότερα προσβάσιμα θέατρα που να θέλουν να φιλοξενήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Πώς βλέπετε το μέλλον αυτού του φεστιβάλ; Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα γίνει “θεσμός” στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας;

Αισιοδοξία δεν ξέρω αν υπάρχει αλλά επιθυμία υπάρχει σίγουρα! Σαφέστατα θα θέλαμε και πιστεύουμε πως έχει αξία, όχι μόνο να συνεχιστεί το φεστιβάλ αλλά και να μεγαλώσει σε διάρκεια και σε περιεχόμενο. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, όσο νιώθουμε ότι έχει νόημα αυτή η προσπάθεια. Μπορεί να μην του φαίνεται αλλά ακόμα και ένα μονοήμερο ή διήμερο φεστιβάλ έχει πολλούς μήνες προετοιμασία.

παράσταση MANDIS

Στόχος μας είναι να επενδύσουμε σε συνέργειες με φορείς που μπορούν να εξασφαλίσουν αυτήν την συνέχεια και να εμπλουτίσουμε την οργανωτική ομάδα με άτομα που μοιράζονται το όραμα και το πάθος μας για συμπερίληψη.

Διαβάστε ακόμη…

KYMA Festival 2019 «χορο-θετώντας αισθήσεις»

ΚΥΜΑ Project… Έκφραση και Συμμετοχή για Όλους!

 

Συνέντευξη: της Αγγελικής Μητροπούλου – ΚΥΜΑ Project Manager στην Πόπη Μάλεση