«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία»

Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία

Φέτος, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», φιλοξενεί…

 

Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία

 

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε συνεργασία με το Athens International Film Festival διασφαλίζει συνθήκες προσβασιμότητας και για τους θεατές/τριες με κινητικές, αισθητηριακές και άλλες βλάβες, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια για την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας που αφορά στο δομημένο περιβάλλον και στο περιεχόμενο των αιθουσών και στην κινηματογραφική τέχνη.

Φέτος, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», φιλοξενεί την ενότητα με θέμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία», σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς: Σινεμά και Αναπηρία

Τα θέματα που σχετίζονται με τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας αποτελούν επί της ουσίας ένα σοβαρό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα που δεν έχει αφήσει αδιάφορη την κινηματογραφική τέχνη και τους δημιουργούς της. Άλλες φορές πετυχημένα και κάποιες όχι και τόσο, διαχρονικά έχουμε παρακολουθήσει τον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις ζωές των ανθρώπων με βλάβες.

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες πρόσβασης σε μια άκρως αφιλόξενη πόλη για τις/τους ανάπηρες/ους. Το αφιέρωμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία» ανοίγει διάλογο με την κοινωνία για τα αυτονόητα δικαιώματα των Αναπήρων, για τον ορισμό του «κανονικού» και του «παθολογικού», το στίγμα που φέρει το διαφορετικό σώμα, τα ανθρώπινα όρια και τους αγώνες των αναπήρων για ένα πιο δίκαιο κόσμο, μέσα από τέσσερα κλασικά φιλμ και τέσσερις διακεκριμένες ταινίες πρώτης προβολής.

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, προγραμματικός και θεσμικός συνεργάτης του Φεστιβάλ, πλαισιώνει τις προβολές με ανοιχτές συζητήσεις και δίνει την ακτιβιστική ορμή που απαιτεί το επιθυμητό μήνυμα για να ξεφύγει από τετριμμένα όρια φεστιβαλικού ένθετου.

Στο αφιέρωμα «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς: Σινεμά κα Αναπηρία» πραγματοποιείται η πρώτη προβολή ξένης ταινίας με διαγλωσσική ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και διαγλωσσικούς υπότιτλους για (κ)ωφούς/ες και βαρήκοους [SDH – Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] στη χώρα μας, διευρύνοντας την σινεφιλική της βάση σε ένα κοινό που στερείται συστηματικά την πλήρη κινηματογραφική εμπειρία.

Τις προβολές θα πλαισιώνουν ανοιχτές συζητήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση. Το πρόγραμμα θα διατεθεί σε γραφή Μπράιγ, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR ενώ οι σινεφίλ σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους.

Δείτε το πρόγραμμα