Την Τρίτη 13 Ιουνίου, η υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών-Κάπα3, κ. Ευαγγελή Μπίστα επισκέφτηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το πρόγραμμα υποστήριξης των ογκολογικών ασθενών με που υφίσταται στο νοσοκομείο με αφορμή την συμπλήρωση 3 μηνών λειτουργίας του.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Διοικητή του ΠΓΝΑ κ. Ευάγγελο Ρούφο, και τον υποδιοικητή Κωνσταντίνο Γκοτσίδη, ενώ συνεχίστηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μάρη Φώτιου σε ιδιαίτερά εξαιρετικό και γόνιμο κλίμα. Όμορφη παρέμβαση η έκτακτη παρουσία του ιατρού Πνευμονολογίας και Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Πνευματικού Ιωάννη.
Τα αποτελέσματα της δράσης δόθηκαν αναλυτικά και τονίστηκε από όλους πόσο ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι.
Στο διάστημα μεταξύ 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουνίου, εξυπηρετήθηκαν 254 ασθενείς, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι γυναίκες (68,5%), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος κυμαίνεται στα 63 έτη.
Τα κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία των ωφελούμενων ασθενών/φροντιστών, αναγράφονται περιληπτικά ως εξής:
- Περιοχή προέλευσης: Δήμος Αλεξανδρούπολης (28,3%), ενώ ακολουθούν οι δήμοι Ξάνθης και Κομοτηνής με ποσοστά 18,5% και 18,1% αντίστοιχα.
- Τύποι καρκίνου: Ως επικρατέστεροι αναφέρονται ο καρκίνος του μαστού (33,8%), του πεπτικού/γαστρεντερικού (27,6%) και του αναπνευστικού συστήματος (14,7%).
- Αιτήματα προς το Κάπα3: Η ενημέρωση αλλά και η δημιουργία φακέλου ΚΕΠΑ είναι τα βασικότερα εξ αυτών, με ποσοστό 43,9% και 31,8%, αντίστοιχα. Ακολουθεί η ενημέρωση σχετικά με Απαλλαγές, Παροχές και επιδόματα, καθώς και η αποζημίωση εξόδων μετακίνησης ασθενών.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την πρώτη Αξιολόγηση της Δράσης εδώ.
Η ομάδα του Κάπα3 εργάστηκε πάνω στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ογκολογικούς ασθενείς, πάνω σε ζητήματα που αφορούν ηλικιωμένους, οικογένειες, περιθωριοποιημένες και μη προνομιούχες ομάδες, μειονότητες, άτομα με αναπηρία, γυναίκες. Βασικές αρχές μας: η κατάλληλη σχεδίαση, κοινό brainstorming, λήψη αποφάσεων ή κοινωνικοποίηση, συνέργειες με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, δεξιότητες όπως ευελιξία, αυτο-καθοδήγηση και συνεργασία, αξιοποίηση dashboards αλλά και δημιουργία τυποποιημένων πρωτοκόλλων onboarding και ενσωμάτωσης.
Μέσα σε 3 μήνες, η ομάδα αυτή κατάφερε να δημιουργήσει μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο, έχοντας ως συνεργάτες και συνοδοιπόρους τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος-Τμήμα Νοσηλευτικής- Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο», Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Κοινωνική Εργασίας), ένα Δημόσιο Νοσοκομείο (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) όσο και άλλους φορείς κοινωνικής υποστήριξης.
Είναι κατανοητό από όλους μας ότι απαιτείται ενδελεχής έρευνα και ανάπτυξη αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων για τους ανθρώπους που νοσούν και ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας.
Η υποστήριξη της ομάδας έργου και των δράσεων του Κάπα3, από πλήθος αξιόλογων συνεργατών και συνοδοιπόρων, μας ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή με επίκεντρο τον άνθρωπο που νοσεί!
Η δράση υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και την υποστήριξη της Roche Hellas.
Την ίδια μέρα, η ομάδα του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών-Κάπα3 πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με άλλους φορείς της τοπικής κοινότητας: το Πολυκοινωνικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλου, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου, παρουσιάζοντας το έργο του Κάπα3 και διερευνώντας πλαίσιο συνεργασίας. Παράλληλα, υπήρξε συνάντηση με τους συνεργάτες μας από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου «ΣυνεχίΖω», διαμορφώνοντας πλάνο για τις επόμενες ενέργειες του Κάπα3 στην περιοχή.
Νέες δράσεις με πολύτιμους συνεργάτες θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ η δράση της Κινητής Μονάδας του Κάπα3 εντός του Θεαγενείου στην Θεσσαλονίκη συνεχίζει με τον μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο. Η πρώτη αποτίμηση της δράσης για το έτος 2023, θα ανακοινωθεί σύντομα.