NEVRONAS LOVES

Vodafone: Μία εταιρεία που δημιουργεί και στηρίζει ένα εργασιακό περιβάλλον συμπερίληψης και αποδοχής της διαφορετικότητας

Πώς θα σας φαινόταν αν μια μεγάλη εταιρεία ανακοίνωνε την δημιουργία ενός εσωτερικού δικτύου για την Νευροδιαφορετικότητα; Η Vodafone Ελλάδας το έκανε πράξη.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτού του νέου δικτύου, η Vodafone σε συνεργασία με το nevronas.gr διοργάνωσαν με επιτυχία δύο webinars σχετικά με την ενημέρωση του προσωπικού της γύρω από το ευρύ φάσμα της Νευροδιαφορετικότητας (ο κοινωνικός όρος για τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές) και τις έννοιες της αποδοχής και συμπερίληψης στην εργασία.

Στον ρόλο του συντονιστή και στις δύο δράσεις ήταν ο Νίκος Παγίδας, εργοθεραπευτής/ συνιδρυτής και διαχειριστής του nevronas.gr.

Στέλλα Καμπούρη, Μαρία Παππά, Νίκος Παγίδας (screenshot από το webinar για τη Νευροδιαφορετικότητα)

 

Στο πρώτο webinar, παρουσιάστηκαν οι βασικοί τύποι της Νευροδιαφορετικότητας όπως ΔΕΠΥ, Δυσλεξία, Δυσπραξία, Αυτισμός: η λειτουργικότητά τους και η ένταξή τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Εισηγήτρια ήταν η Στέλλα Καμπούρη, Human Resources Professional και εκπαιδευτική συνεργάτιδα του nevronas.gr, η οποία μέσα από έναν απόλυτα διαδραστικό τρόπο και με εμπλουτισμένο υλικό, οδήγησε το κοινό σε μεγάλη συμμετοχή κάνοντας τη δράση να έχει θετική και ενεργή ανταπόκριση.

Το ίδιο θετικό αποτέλεσμα είχε και η δεύτερη δράση, η οποία είχε τη μορφή Βιωματικής συζήτησης με θέμα την Νευροδιαφορετικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπανικολάου – πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας και διαγνωσμένος στο Φάσμα του Αυτισμού, η Μαρία Σκάγκου, Legal & External Affairs Director και Executive Sponsor/Advocate του “Neurodiversity & Allies Network” της Vodafone. Το κοινό καλωσόρισε η Ηρώ Μέλλιου, Human Resources Director της Vodafone, η οποία αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αποδοχής και συμπερίληψης εντός του Οργανισμού και στο γιατί αυτές οι έννοιες μας αφορούν όλους. Στο τέλος συντονιστής και ομιλητές απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων του κοινού.

Ηρώ Μέλλιου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκάγκου, Νίκος Παγίδας (από τη Βιωματική συζήτηση με θέμα την Νευροδιαφορετικότητα)

Ο Δημήτρης Παπανικολάου αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστορία τόσο με την διάγνωσή του σε μεγάλη ηλικία, όσο και με την διάγνωση της έφηβης πλέον κόρης του Άριας που βρίσκεται στο φάσμα του Αυτισμού. Επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις για την πρωτοβουλία «UniquAll» και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί στα σχολεία το πρόγραμμα ενημέρωσης για τον Αυτισμό που ξεκίνησε το καλοκαίρι σε συνεργασία με το nevronas.gr. Τέλος, έδωσε tips για το πως θα μπορούσε η εταιρεία να υποστηρίξει και να ενισχύσει τους Νευροδιαφορετικούς εργαζόμενους, αλλά και πώς οι συνάδελφοι να συνυπάρχουν δημιουργικά μεταξύ τους.

Η Μαρία Σκάγκου μοιράστηκε με το κοινό το τι σημαίνει και πώς έχει βιώσει η ίδια την Νευροδιαφορετικότητα στο περιβάλλον της, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο ότι οι εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι στην αρχή μιας διαδικασίας να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε Νευροδιαφορετικά άτομα, αν και ακόμη το στίγμα δυστυχώς επικρατεί. Επίσης, προσκάλεσε όλους τους υπαλλήλους της Vodafone να υποστηρίξουν το νεοσύστατο “Neurodiversity & Allies Network” της εταιρείας και να γίνουν  μέλη, είτε αισθάνονται διαφορετικοί είτε θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Το Neurodiversity & Allies Network της Vodafone, αποτελεί ανοιχτό, ασφαλή χώρο και συνδετικό ιστό μεταξύ συναδέλφων της Vodafone που είτε αισθάνονται νευροδιαφορετικοί ή θέλουν να μάθουν περισσότερα. Στόχος του εσωτερικού δικτύου είναι η ενημέρωση και η ενεργοποίηση προς την συμπερίληψη και αποδοχή της Νευροδιαφορετικότητας , μέσα από σχετικές ενημερώσεις και δράσεις.

Η Vodafone τα τελευταία χρόνια έχει θέσει σαν στρατηγική προτεραιότητα την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από οποιαδήποτε μορφής διαφορετικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το εσωτερικό Δίκτυο LGBT+ & Friends της εταιρείας το οποίο δραστηριοποιείται από το 2016. Οι προσπάθειές της Vodafone για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ισότητας στο χώρο εργασίας συνεχίζονται με στοχευμένες δράσεις για περισσότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση και στα θέματα της Νευροδιαφορετικότητας.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μοιράζονται τις ιστορίες τους, τα βιώματά τους, τις δυσκολίες και τα συναισθήματά τους γιατί με αυτόν τον τρόπο παρακινούνται και άλλοι και έτσι να φτάσουμε στην αποδοχή, την συμπερίληψη και την συνύπαρξη.

Ευχαριστούμε θερμά την Μαρία Παππά (Employee Experience Specialist, Vodafone) και τον Γρηγόρη Κονούκλα (Talent Acquisition, EB & EX Manager, Vodafone) για την επιλογή και υποστήριξή τους και ευελπιστούμε σε μελλοντική συνεργασία.

Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου 

Απο την ομάδα του nevronas.gr

Οργάνωση/Συντονισμός: Νίκος Παγίδας, Ελισάβετ Λάτσιου

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση

Παρουσίαση Webinar: Στέλλα Καμπούρη

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια την Ψυχολόγο Σοφία Κουκουβίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *