Το ΊΣΟΝ, ένα εργαστήρι συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης για το Θέατρο και το Χορό, ανακοινώνει τις δράσεις του για τον πέμπτο κύκλο σπουδών του.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρόγραμμα του ΙΣΟΝ περιλαμβάνει συμπεριληπτικά εργαστήρια και μαθήματα, για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά και επιπέδων εξοικείωσης, με επαγγελματικά αλλά και παιδικά- εφηβικά τμήματα θεάτρου και χορού. Τα μαθήματα του εργαστηρίου ΙΣΟΝ στοχεύουν στη συνεκπαίδευση και συναντίληψη ανάπηρων και μη ανάπηρων σπουδαστών. Παράλληλα, φέτος, τέσσερις από τις δράσεις του ΙΣΟΝ πραγματοποιούνται με δωρεάν συμμετοχή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Από το 2019, η ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) και η ομάδα ΈΞΙΣ (Συμπεριληπτική ομάδα σύγχρονου χορού) λειτουργούν τον πρώτο χώρο συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών στην Αθήνα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Βασίλη Οικονόμου, Άννας Βεκιάρη και Ηλία Κουρτπαρασίδη.
Στις δράσεις του χορού, το Ετήσιο εργαστήρι χορογραφίας για επαγγελματίες (Μέντη Μέγα), ο Σύγχρονος χορός (Άννα Βεκιάρη, Θωμαΐς Μυτακίδου) αλλά και τα μαθήματα χορού για παιδιά (Άννα Βεκιάρη) επιβεβαιώνουν πως το ΊΣΟΝ είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλους. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη θεατρική εκπαίδευση, το ΙΣΟΝ ανακοινώνει τα εργαστήρια Θεάτρου αρχαρίων, εφήβων και προχωρημένων (Βασίλης Οικονόμου και Ντίνα Σταματοπούλου), το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (Κωνσταντίνα Ράικου) και το Δωρεάν εργαστήριο “Performance art: η Ασώματος κεφαλή” (Σοφία Σταυρακάκη) αλλά και το online μάθημα Ιστορίας & Δραματολογίας Θεάτρου (Πάνος Ζουρνατζίδης).
Όλες οι δράσεις:
ΕΤΗΣΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ: MAKING AND UN-MAKING DANCES με τη Μέντη Μέγα & προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς
Το εργαστήρι απευθύνεται σε αποφοίτους επαγγελματικών σχολών και άτομα με αναπηρία με εμπειρία στην κίνηση και το χορό και είναι προχωρημένου επιπέδου. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες και της ανάγκες των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει τη χορογραφία σαν ένα διευρυμένο ερευνητικό πεδίο, που συνομιλεί με τις άλλες τέχνες και αντλεί μεθοδολογίες και πρακτικές από άλλα ακαδημαϊκά πεδία όπως η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία και η φιλοσοφία. Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί η ενότητα «καλλιτεχνικά ερεθίσματα» που θα περιλαμβάνει επισκέψεις έκπληξη σε άλλους χώρους τέχνης, μουσεία, εξωτερικούς χώρους, και γνωριμία με καλλιτέχνες και θεωρητικούς από το χορό και άλλα πεδία.
Κάθε Τετάρτη 10:00-15:00 από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Μάιο του 2024
*ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ: “OUR BODIES DECONSTRUCT” με την Άννα Βεκιάρη
Δωρεάν προσβάσιμο τρίμηνο εργαστήριο
Το εργαστήρι έχει ως κεντρικό σκοπό δημιουργίας την άρση των στερεοτύπων που σχετίζονται με την αναπηρία και την συνεκπαίδευση του χορού. Ξεκινάει τον Οκτώβριο στο ΊΣΟΝ Θέατρο-Χορός δωρεάν τρίμηνο εργαστήριο σύγχρονου χορού προσβάσιμο σε ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα με εμπειρία στο χορό και την κίνηση. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιήσουμε το σύγχρονο χορό (ασκήσεις ενδυνάμωσης, τεχνική, μικρούς συνδυασμούς – χορογραφίες) και αυτοσχεδιαστικά εργαλεία με στόχο την έρευνα των ποιοτήτων και δυναμικών του σώματος αλλά και την εξερεύνηση των κινητικών τάσεων που “δεν αναπτύχθηκαν όσο άλλα”.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενες/οι θα χρειαστεί να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό και ένα βίντεο 1’ στο ison.dance.theater@gmail.com μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023. Το εργαστήρι είναι συμπεριληπτικό και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο “ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΊΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ” από την ομάδα ΘΕΑΜΑ. Κάθε Τετάρτη 19:00-21:00 | Οκτώβριος – Δεκέμβριος
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ PERFORMANCE ART: «The Head: Η Ασώματος Κεφαλή» με την Σοφία Σταυρακάκη
Tο δωρεάν σεμινάριο «The Head: Η Ασώματος Κεφαλή», είναι ένα εξερευνητικό ταξίδι της πολύπλευρης έννοιας του ασώματου κεφαλιού ως πιθανή μετα-ανθρώπινη μορφή, εμβαθύνοντας στην περίπλοκη αλληλεπίδραση τεχνολογίας, επιστήμης, τέχνης και φιλοσοφίας για την δημιουργία πρωτοτύπων νέων μορφών και ταυτοτήτων. Το σεμινάριο της Performance Art απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, digital artists, συγγραφείς, performers-artists και σε όλους τους ερμηνευτές της ζωής που επιθυμούν να εξερευνήσουν το αινιγματικό βασίλειο της ανθρώπινης οντότητας και τη σύνδεση της ψυχής με την ανθρώπινη ιστορία σε εξέλιξη. Στο τέλος του τριμήνου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση/παράσταση – η ημερομηνία θα οριστεί από την ομάδα.
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν ακρόασης.
Το εργαστήρι είναι συμπεριληπτικό και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο “ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ” από την ομάδα ΘΕΑΜΑ. Κάθε Σάββατο 16:00-19:00 | Οκτώβριος – Δεκέμβριος
ΤΡΙΜΗΝΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: “Θέατρο, Δημιουργική γραφή και Πολυμεσικές Εφαρμογές” με τους Ντίνα Σταματοπούλου και Βασίλη Οικονόμου
Ας γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο την Αθήνα! Από την Πολιτιστική Εταιρεία ΦΡΕΟΝ σε συνεργασία με τη συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ, υπό την αιγίδα και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού για το έτος 2023
Κάθε Παρασκευή 16:00-19:00 Διάρκεια: Οκτώβριος – Δεκέμβριος
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ: «Χτίζοντας το Υπερ-Κείμενο έργο» με τον Βασίλη Οικονόμου
Σύγχρονη προσέγγιση στην αποδόμηση των στερεοτύπων στη θεατρική δημιουργία.
Ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης ως καθοριστικοί παράγοντες στο χτίσιμο της νέας δημιουργίας. Η προσωπική μας θέση και η προσωπική μας διαδρομή προς τον καλλιτεχνικό στόχο χαράζοντας την υπερ-κειμενικότητα. Η θεατρική πρόσληψη σχηματοποιείται ολοένα με βάσει το κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο ανάπηρος δημιουργός συνειδητοποιεί τη δόμηση τη αναπηρικής ταυτότητας ως ένα καθοριστικό βήμα προς την προσωπική αποδοχή. Το «υγιές» και «κανονικό» δεν είναι το ζητούμενο αλλά η καθαρότητα στόχου που εκφράζεται από τον καθένα μας μοναδικά. Κάθε Δευτέρα 16:00-18:00
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ (Αρχαρίων): «Ο δικός μου τρόπος και η προπαρασκευή της συνδημιουργίας» με τον Βασίλη Οικονόμου
Μέσω του «στοχευμένου» αυτοσχεδιασμού τα συμμετέχοντα άτομα θα αναζητήσουν από κοινού τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δικής τους μοναδικότητας αλλά και του συνανθρώπου τους που αποτελεί και το πρώτο βήμα της συνεργασίας τους.
Κάθε Τρίτη: 16:00-18:00
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
με την Άννα Βεκιάρη
«Η σημασία της προσωπικής καλλιτεχνικής έρευνας και της συνύπαρξης και εξέλιξης μέσα σε μία συμπεριληπτική και ποικιλόμορφη ομάδα.»
Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου χορού, απαραίτητο για τη δημιουργικότητα, την έκφραση και την ανάδειξη της προσωπικής καλλιτεχνικής ταυτότητας. Το μάθημα αυτό είναι μία έρευνα πάνω στο κινητικό προφίλ του κάθε ατόμου, ένας χώρος έκφρασης, δημιουργίας, αναζήτησης και επικοινωνίας με την ομάδα.
Τρίτη 18:30-20:00 (Αρχαρίων) & Πέμπτη 18:00-19:30 (Για άτομα με εμπειρία στην κίνηση
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ (ΑΡΧΑΡΙΩΝ) με την Άννα Βεκιάρη
“Βάρος – Πρόθεση – Ταχύτητα – Ροή”
Μαθαίνω να τα εναλλάσω, να τα συνδυάζω και να εξελίσσομαι. Στο μάθημα θα εξερευνήσουμε τις ποικίλες, αντιθετικές και πλούσιες κινητικές δεξιότητες κάθε σώματος, με κεντρικό άξονα την πρόθεση της κίνησης, δουλεύοντας ποιότητες, κατευθύνσεις, ταχύτητες και ροή με βάση την τεχνική του Laban.
Κάθε Πέμπτη 19:45 – 21:15
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) με τη Θωμαή Μυτακίδου
Μέσα από μια σειρά ασκήσεων και χορευτικών συνδυασμών κινούμαστε, παίζουμε και αυτοσχεδιάζουμε. Σκοπός του μαθήματος είναι να δουλέψουμε με το σώμα μας ως βασικό εργαλείο την ταχύτητα, την μεταφορά βάρους, την εναλλαγή δυναμικής-ποιότητας καθώς και την ροή της κίνησης στο χώρο και στο χρόνο. Ξεκινάμε με ένα ζέσταμα ενδυνάμωσης και συνεχίζουμε με επαναλαμβανόμενα κινητικά μοτίβα, ώστε μέσα από την επανάληψη να ενεργοποιηθεί το σώμα μας και να ανακαλύψουμε νέους πιθανούς τρόπους κίνησης. Ολοκληρώνουμε το μάθημα με έναν κινητικό χορευτικό συνδυασμό.
Κάθε Τετάρτη 21:00-22:30 ( μεσαίο επίπεδο)
ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ: «Το Θέατρό μας» με τον Βασίλη Οικονόμου (Δωρεάν)
Σε αυτό το συμπεριληπτικό εργαστήριο τα ίδια τα παιδιά δημιουργούν με την τεχνική του Θεάτρου εν Θεάτρω. Έτσι, αντιλαμβάνονται σταδιακά τα οφέλη της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης ενώ ανακαλύπτουν νέα εκφραστικά μέσα και αναδεικνύουν προσωπικές δεξιότητες. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια θα γίνουν σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς, φωτιστές, επιμελητές ήχου, μουσικής και άλλα πολλαπλά επαγγέλματα που σχετίζονται με μια θεατρική παραγωγή και θα μάθουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν ανά επάγγελμα. Το τμήμα είναι συμπεριληπτικό καθώς ήδη ο κορμός των συμμετεχόντων αποτελείται από ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Το εργαστήρι είναι συμπεριληπτικό και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο “ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ” από την ομάδα ΘΕΑΜΑ. Κάθε Τετάρτη: 17:00-19:00 από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
«Από τις λέξεις στη σκηνή» με την Κωνσταντίνα Ράικου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σύνολό του επενδύει στην ανθρώπινη υπόσταση από δύο πλευρές, την ατομική και την ομαδική μέσα από την καλλιέργεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αρωγό τη θεατρική πράξη αναδεικνύει και ενισχύει την απόδοση αξίας στην πολιτισμική πολυμορφία, την ισότητα, τη δημοκρατία και την ισονομία.
Κάθε Σάββατο 13:00-15:00
ΜΑΘΗΜΑ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (7-11 χρονών)
“ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” με την Άννα Βεκιάρη
Με βασικά μας εργαλεία το παιχνίδι και την ελεύθερη κίνηση θα χορέψουμε, θα παίξουμε, θα φανταστούμε, θα δημιουργήσουμε ….και φυσικά θα γνωρίσουμε τις αρχές του σύγχρονου χορού. Το μάθημα ενδυναμώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, την ομαδικότητα και τη συνεργασία, τη σωματική συνείδηση και έκφραση αλλά και την εκτόνωση. Μέσα από την ομαδική διαδικασία η οποία καταλήγει στη δημιουργία μιας ανοιχτής παρουσίασης – παράστασης τα παιδιά γνωρίζουν την παραστατική τέχνη του συμπεριληπτικού χορού η οποία ενισχύει την άρση των προκαταλήψεων και την εξοικείωση με την αναπηρία από μικρή ηλικία.
Κάθε Σάββατο 11:00-12:30
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ: “Από το Ρωμαϊκό έως και το Νεοελληνικό Θέατρο” με τον Πάνο Ζουρνατζίδη
Περίοδοι: Ρωμαϊκό Θέατρο, Μεσαιωνικό Θέατρο, Θέατρο της Αναγέννησης και Χρυσός Αιώνας Ισπανίας και Δραματολογική ανάλυση χαρακτηριστικών κειμένων των αντίστοιχων περιόδων, Κρητική Αναγέννηση, Επτανησιακό θέατρο, Αιγαιοπελαγίτικο Θέατρο, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Το θέατρο στο νεοπαγές ελληνικό κράτος, Το κωμειδύλλιο και το δραματικό ειδύλλιο. Δραματολογία χαρακτηριστικών κείμενων των περιόδων αυτών.
Το μάθημα πραγματοποιείται online κατόπιν συνεννόησης με τον εκπαιδευτή
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλέφωνο: 2130411546 & 6939308409
Email: isondancetheater@gmail.com
Website: https://ison.com.gr/
ΙΣΟΝ Θέατρο-Χορός, Μελενίκου 33, Βοτανικός (στάση μετρό Κεραμεικός)
Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας για να ενημερωθείτε για τα νέα μας μαθήματα, καθώς και για τα σεμινάρια, τους guest teachers, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και όλες τις δραστηριότητες και τις παραστάσεις που θα φέρει η φετινή χρονιά στο ΙΣΟΝ.