Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας: Όταν η Λάρισα αγκάλιασε τον αυτισμό!
Το 1998 μία μικρή ομάδα γονέων παιδιών με αυτισμό στη Λάρισα, απελπισμένοι από την έλλειψη υπηρεσιών, δομών, ενημέρωσης και μέριμνας από την πλευρά της πολιτείας κι έχοντας ως παράδειγμα τις δράσεις γονέων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφασίσαμε την ίδρυση του Συλλόγου με σκοπό τη στήριξη ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν στο πλευρό μας δεκάδες φίλοι και Λαρισαίοι πολίτες οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός δικτύου αλληλεγγύης και διεκδικήσεων, κυρίως όμως λειτούργησαν καταλυτικά στη δημιουργία κλίματος αποδοχής στην τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες στιγμές πανελλαδικά που μια ευρύτερη κοινότητα κινητοποιείται προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, ενημερώνεται και ενημερώνει τον γενικό πληθυσμό συμβάλλοντας σημαντικά στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.
Σιγά σιγά, μέσα από τη δράση του Συλλόγου, αναδεικνύονται όροι και έννοιες όπως έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, πρώιμη παρέμβαση, εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό, ποιότητα ζωής και κοινωνική ένταξη, εισάγοντας ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τη μέριμνα και διαχείριση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος στην Ελλάδα. Η συζήτηση που ανοίγει, με πρωτεργάτες και αρωγούς μας κορυφαία ονόματα της επιστημονικής κοινότητας, επικαιροποιεί – και στη χώρα μας – τα επιστημονικά δεδομένα και πιέζει προς την κατεύθυνση θέσπισης στρατηγικών σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας – Ψυχικής Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας – Εργασίας.
Σταδιακά αρχίζουν να μεταβάλλονται οι κρατούσες αντιλήψεις. Ο αυτισμός ξεκινά να αντιμετωπίζεται πλέον ως νευροαναπτυξιακή διαταραχή και όχι ως νοητική διαταραχή ή ψυχασθένεια. Μόλις τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφεται επίσημα ως αυτισμός ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Σήμερα αναφερόμαστε στον αυτισμό ως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
Πολλά και ουσιαστικά βήματα έγιναν από τότε μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, δικαιώνοντας την προσπάθεια του Συλλόγου της Λάρισας και όλων εκείνων που πίστεψαν και συνέβαλαν στη δημιουργία του: γονείς, φίλοι, εμπνευσμένοι επιστήμονες.
Στην πορεία, η απουσία παρόμοιου φορέα στην ευρύτερη περιφέρεια, οδήγησε στη διεύρυνση των υπηρεσιών μας σε όλη τη Θεσσαλία και σήμερα η δράση μας έχει πλέον πανελλαδική εμβέλεια. Κάθε χρόνο ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, μέσω των δομών και των άλλων δράσεών του εξυπηρετεί συνολικά πάνω από 250 οικογένειες.
Μέλη του Συλλόγου είναι γονείς και φίλοι εθελοντές που στηρίζουν τις δραστηριότητές μας και με το έργο τους συμβάλλουν ώστε να χτίσουμε ένα δίκαιο και ισότιμο κοινωνικό περιβάλλον για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.
Φυσικά ο αγώνας, ο δρόμος που έχουν ακόμη να διανύσουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι μακρύς. Σίγουρα όμως δεν είναι μοναχικός.
Παρότι παραμένουν άγνωστες οι αιτίες που προκαλούν τη διαταραχή, η έρευνα έχει καταστήσει σαφές ότι η εντατική πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει τις μαθησιακές, επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, δίνοντας στα παιδιά με αυτισμό την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, με περισσότερη κατανόηση, η ανάπτυξη εξειδικευμένων δομών, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η προώθηση λύσεων για τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους αποτελούν τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η λειτουργία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.
Σκοποί του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.
Με την υποστήριξη επιστημόνων ειδικών στον αυτισμό, σκοποί του συλλόγου μας είναι:
- η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών και της κοινότητας σε θέματα αυτισμού,
- ο εντοπισμός ατόμων με αυτισμό στην περιοχή της Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές,
- η εκπαίδευση γονέων, φοιτητών και επαγγελματιών,
- η διοργάνωση συνεδρίων, ενημερωτικών ημερίδων, και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
- η συνεργασία με ειδικούς σε ερευνητικά θέματα για την προώθηση του αυτισμού,
- η δημιουργία δομών εκπαίδευσης και υποστηρικτικής διαβίωσης.
Ο Σύλλογος είναι μέλος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΜΑμεΑ, της ΟΕΜΚΟΕ, της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», του Ελληνικού Επιστημονικού Δικτύου για Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΕΕΔΔΑΦ), του ΚΟΙΣΠΕ «Μυρμιδόνες» καθώς και του καινοτόμου σχεδίου «Η πόλη που μαθαίνει» του Δήμου Λαρισαίων.
Συνεργασίες με τρίτους
Πιστεύουμε πως η συνεργασία είναι το θεμέλιο μιας ανοιχτής κοινωνίας και για αυτό αναπτύσσουμε συνέργειες με αμφίδρομα οφέλη τόσο για τα άτομα με αυτισμό όσο και για την κοινότητα. Μεταξύ άλλων συνεργαζόμαστε με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όσο και εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς Ψυχικής Υγείας, Σχολικές Μονάδες Γενικής ή Ειδικής Αγωγής, Α΄θμιας ή Β΄θμιας Εκπαίδευσης, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Βραβεύσεις – Διακρίσεις
Healthcare Business Awards 2023: Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας κατά την 8η τελετή απονομής των βραβείων Healthcare Business Awards 2023 που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, διακρίθηκε με το Χάλκινο βραβείο για τη συγγραφή και την έκδοση του «Εγχειριδίου επαγγελματιών υγείας για τον αυτισμό» στην κατηγορία «Δράσεις με στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση/πρόληψη».
Healthcare Business Awards 2022: Ασημένιο και χάλκινο βραβείο απονεμήθηκαν στον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας στα Healthcare Business Awards 2022 για το έργο «ΔικαίωμΑ»: Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και επιμόρφωση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά». Συγκεκριμένα ο Σύλλογος έλαβε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Δράσεις με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, πρόληψη» και το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «Προσφορά στην Υγεία από ΜΚΟ».
Bravo Sustainability Awards: Ο Σύλλογος απέσπασε διάκριση στα Bravo Sustainability Awards 2022, για το έργο «ΔικαίωμΑ» στην κατηγορία «Κοινωνία – Συνεργασίες».
Εκπαιδευτικές δράσεις
Η διοργάνωση συνεδρίων, η στενή επαφή και συνέργεια με την επιστημονική κοινότητα, η διάχυση της γνώσης αποτελούν εξίσου σημαντικό κομμάτι των δράσεων του Συλλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι σήμερα έχουμε διοργανώσει με επιτυχία ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια σε συνεργασία με άλλους φορείς, τα οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα συνέδρια μας:
- Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Το παζλ του αυτισμού» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές επιστήμονες από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία. (2003)
- Επιστημονικό Συνέδριο «Το παζλ του αυτισμού – 10 χρόνια μετά. Εξελίξεις και προοπτικές» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ιατρικό Τμήμα, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Παιδιατρική Κλινική, Ψυχιατρική Κλινική) και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας του Δήμου Λαρισαίων. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία. (2015)
- 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού «Δυνατότητες και Προκλήσεις» σε συνεργασία με το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΕΕΔΔΑΦ) και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας του Δήμου Λαρισαίων. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία. (2017)
- 5th IASSIDD EUROPEAN CONFERENCE «Diversity & Belonging: Celebrating Difference». O Σύλλογός μας είχε την τιμή να συνδιοργανώσει στην Αθήνα (Caravel Hotel) σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως τοπική οργανωτική επιτροπή, το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Diversity & Belonging: Celebrating Difference» του Παγκόσμιου Οργανισμού για Νοητικές και Αναπτυξιακές Διαταραχές IASSIDD (International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities). Το συνέδριο παρακολούθησαν και συμμετείχαν ως ομιλητές επιστήμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία, την Αυστραλία και την Ελλάδα. (2018).
- Ημερίδα με τίτλο: «Η σημασία του να είσαι διαφορετικός – Το φάσμα του αυτισμού στον 21ο αιώνα». Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας σε συνεργασία με τα κέντρα ειδικών θεραπειών ΤΝΑ SPACE και Συμβαδίζω διοργανώσαν ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, με ομιλητή τον Professor Tony Attwood με τίτλο: «Η σημασία του να είσαι διαφορετικός – Το φάσμα του αυτισμού στον 21ο αιώνα». (2023)
Οι δομές μας
Βασικό κριτήριο για το είδος των δομών που αποφάσισε να δημιουργήσει ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας στο ξεκίνημά του, ήταν η παντελής έλλειψη παρόμοιων δομών, όχι μόνο στη Λάρισα αλλά σε ολόκληρη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα ο Σύλλογός μας λειτουργεί τρεις δομές, οι οποίες χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας – Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ενώ μέρος των λειτουργικών μας εξόδων καλύπτονται από δωρεές γονέων και ιδιωτών. Παρά τις όποιες δυσκολίες, αγωνιζόμαστε και καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών των δομών μας καθώς αποτελούν για όλους μας πηγή αισιοδοξίας και δύναμης για νέες προσπάθειες. Στις δομές μας εξυπηρετούνται περίπου 70 άτομα.
Οικοτροφείο «Ελευθερία»
Είναι το σπίτι για δώδεκα ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού και ιδρύθηκε το 2002 στη συνοικία Νεάπολη της Λάρισας. Το οικοτροφείο αποτέλεσε έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και της ευαισθησίας των Λαρισαίων. Το κτίριο ανεγέρθηκε με δωρεά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» του αείμνηστου εκδότη Παναγιώτη (Τάκη) Δημητρακόπουλου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα και στη δημιουργία του Συλλόγου. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων ενώ ο αρχικός εξοπλισμός του αποκτήθηκε από ευγενικές χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα οικοτροφεία για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) που λειτούργησε στην Ελλάδα.
Τα εκπαιδευτικά – θεραπευτικά προγράμματα του οικοτροφείου, που λειτουργεί όλο το χρόνο σε 24ωρη βάση, στόχο έχουν τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων, τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της πόλης και τη διατήρηση των σχέσεων με την οικογένεια.
Η φιλοσοφία του οικοτροφείου βασίζεται σε αρχές που λίγο ή πολύ είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους. Οι δώδεκα ενήλικες με αυτισμό που φιλοξενούνται εδώ:
- είναι μέρος της κοινότητας,
- διατηρούν σχέσεις που διαρκούν με την οικογένεια και φίλους,
- έχουν ευκαιρίες για νέες εμπειρίες και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων,
- ενθαρρύνονται στις επιλογές τους,
- υποστηρίζονται για την απόκτηση αυτονομίας στο μέτρο των δυνατοτήτων τους,
- απολαμβάνουν τον σεβασμό των άλλων,
- αντιμετωπίζονται ως ΑΤΟΜΑ.
Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ Ι»
Πρόκειται για πρωινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες με αυτισμό. Οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα δεξιοτήτων καθημερινής ζωής, ψυχοκινητικής, δημιουργικής απασχόλησης, κηπουρικής, προεπαγγελματικής κατάρτισης, τέχνης, ψυχαγωγίας και διαχείρισης συμπεριφοράς. Το Κ.Η. «ΧΑΡΑ Ι» βρίσκεται στη συνοικία Νεάπολη στη Λάρισα και στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθηκε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων.
- ASK – Αυτόνομη Συμμετοχή στην Κοινότητα
Πρόκειται για νέο τμήμα του Κέντρου Ημέρας «ΧΑΡΑ Ι» και αφορά στη λειτουργία ομάδων για νέους και νέες με διάγνωση Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας (ΥΛΑ) ή Asperger ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Οι υπεύθυνοι του ASK υποστηρίζουν τους συμμετέχοντες στη βελτίωση της κοινωνικής συμμετοχής και της διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης, στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, σε δεξιότητες καθημερινής ζωής, στην αναγνώριση και εξέλιξη των ενδιαφερόντων τους, με σεβασμό στις ανάγκες και στις επιθυμίες τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ Ι» και το τμήμα ASK: Τηλ. 2410613112 εσωτ.5 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-14.00). Εmail: info@autismthessaly.gr
Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ ΙΙ»
Πρωινό και απογευματινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού από 2,5 έως 10 ετών. Βασικός στόχος του Κέντρου Ημέρας είναι η πρώιμη παρέμβαση και η προετοιμασία για την ομαλή ένταξη των παιδιών στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Η υποστήριξη των παιδιών συνεχίζεται και μετά την ένταξή τους στο προσχολικό πλαίσιο σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του προσχολικού ή σχολικού πλαισίου που παρακολουθούν και μέχρι την ηλικία των 10 ετών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην υποστήριξη της οικογένειας η οποία διανύει τα πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση του παιδιού και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση της νέας κατάστασης και άγνοια της διαταραχής του παιδιού. Συγκεκριμένα, εκτός από την εκπαίδευση της οικογένειας, παρέχεται υποστήριξη στο σπίτι από εξειδικευμένο επαγγελματία με σκοπό τη βέλτιστη κατανόηση του παιδιού, την ενδυνάμωση των γονιών ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται έμπρακτα νέες καταστάσεις και τη βελτίωση της αυτοπεποίθησής τους.
Το Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ ΙΙ» στεγάζεται σε κτίριο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ ΙΙ»: Τηλ. 2410670535 Email info@autismthessaly.gr
Για τη λειτουργία των δομών του ο Σύλλογος βρίσκεται σε διασυνδετική συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας και με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Πρόγραμμα εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας και κατ’ οίκον βοήθειας των φροντιστών των ατόμων με αυτισμό
Στην περίοδο της πανδημίας (covid 19), το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε τη χρηματοδότηση νέου προγράμματος προσβλέποντας στον εκσυγχρονισμό της ποιότητας των υφιστάμενων δομών που προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, στην προσβασιμότητα των υπηρεσιών αυτισμού από όλο τον πληθυσμό, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας μέσω δράσεων ενημέρωσης.
Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών κατέστη δυνατή η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων όχι μόνο δια ζώσης ή κατ’ οίκον αλλά και η εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών: ψυχοεκπαίδευση σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, ψυχολογική στήριξη, υποστήριξη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό σε διάφορους τομείς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε λειτουργίες – υπηρεσίες της κοινότητας.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται και πλέον δεχόμαστε αιτήματα για υποστήριξη από όλη την Ελλάδα.
Τηλ. 2410613112 (εσωτ. 1 για ψυχολογική υποστήριξη – εσωτ. 2 για γενικότερες πληροφορίες). Εmail: info@autismthessaly.gr ή help-line@autismthessaly.gr
Όλες οι δομές μας δέχονται φοιτητές για πρακτική άσκηση και εθελοντές.
Υποστήριξη Οικογένειας
Η έλευση ενός παιδιού με αυτισμό στην οικογένεια αναμφισβήτητα συμπαρασύρει πολλά συναισθήματα και προκαλεί έντονο άγχος. Ανάλογα με τη φάση και την ηλικία του παιδιού – από την ανακοίνωση της διάγνωσης μέχρι και μετά την ενηλικίωσή του – η οικογένεια μπορεί να βιώνει σοκ, θλίψη, άρνηση, θυμό, αγανάκτηση, πανικό, ενοχή, ανησυχία, άγχος. Η άγνοια των γονιών για τον αυτισμό και για τον τρόπο διαχείρισης του παιδιού τους εντείνει το άγχος τους. Συνεπώς κρίνεται αναγκαία η πολυεπίπεδη υποστήριξη της οικογένειας ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να βιώσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την κατάσταση και να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά το παιδί τους με αυτισμό.
Ενδυνάμωση και υποστήριξη ομάδων οικογενειών ατόμων με αυτισμό
Το πρόγραμμα του Γ’ ΚΠΣ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που ο Σύλλογός μας υλοποίησε κατά την περίοδο 2006 – 2007 περιλάμβανε σειρά ψυχοεκπαιδευτικών συναντήσεων στις οποίες συμμετείχαν τριάντα ομάδες γονέων από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά εκπαιδεύθηκαν πάνω από 360 οικογένειες!
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία και ένα CD στο οποίο ειδικοί απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις των γονέων. Το υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας https://www.autismthessaly.gr/o-sullogos-2/ergo-epeaek/kalosorisma/ και είναι προσβάσιμο σε όλους.
Εκτός από την εκπαίδευση των οικογενειών και την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού, το κυριότερο αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν ότι μέσα από αυτό και με την υποστήριξη του Συλλόγου μας, δημιουργήθηκαν τέσσερις νέοι σύλλογοι γονέων σε Καστοριά, Κοζάνη, Ρέθυμνο και Καλαμάτα, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα με έντονη δραστηριότητα. Έκτοτε ο Σύλλογός μας συνεχίζει να υποστηρίζει τη δημιουργία και άλλων συλλόγων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Εκπαίδευση γονέων στον αυτισμό με το πρόγραμμα Cygnet
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Cygnet απευθύνεται σε γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, ηλικίας έως 10 ετών. Αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση γονέων στην κατανόηση του Αυτιστικού Φάσματος.
Ταυτόχρονα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης γονέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών τους και τη δική τους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από στελέχη των δομών μας με επίσημη πιστοποίηση από τον αγγλικό φορέα της Cygnet “Bernando’s”, παρέχεται δωρεάν και ολοκληρώνεται σε επτά συναντήσεις. Οι θεματικές ενότητες των συναντήσεων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θεματικές όπως: Τι είναι ο Αυτισμός, Επικοινωνία, Διαχείριση συμπεριφοράς, κ.α.
Περισσότερες πληροφορίες: 2410670535 (Δευτέρα – Παρασκευή 14:00-15:00).
Υποστήριξη αδελφών ατόμων με αυτισμό
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης δημιουργούνται ομάδες αδελφών ηλικίας 7 – 11 ετών προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τα αδέλφια τους με αυτισμό και να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους. Δύο μέλη του προσωπικού μας που εκπαιδεύτηκαν στη Μ. Βρετανία αναλαμβάνουν την υποστήριξη των ομάδων.
Εθελοντικό πρόγραμμα «Δρώντας ως φίλος»
Μια από τις πλέον σημαντικές δράσεις μας από το 2003 είναι η λειτουργία της ομάδας εθελοντών «Δρώντας ως φίλος». Οι συμμετέχοντες σε αυτήν, αφού πρώτα παρακολουθήσουν ένα μικρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στη συνέχεια αφιερώνουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους σε άτομα με αυτισμό και στις οικογένειές τους σε τακτική εβδομαδιαία βάση. Ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας, μπορούν να περάσουν κάποιες ώρες μαζί με το παιδί ή και με την οικογένεια, να πραγματοποιήσουν κάποια έξοδο ή να βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειας να έχουν λίγο προσωπικό χρόνο.
Οι εθελοντές υποστηρίζονται από δύο έμπειρα μέλη του προσωπικού μας και καλύπτουν περίπου 45 οικογένειες στη Λάρισα και στον Βόλο. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει ως εθελοντές περισσότερα από 500 άτομα.
Online Νομική Βάση Δεδομένων dikaioma.autismthessaly.gr
«ΔικαίωμΑ: Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και επιμόρφωση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά» (2021-2022).
Αξιοποιώντας τα προσωπικά βιώματα των μελών του αλλά και μέσω της επικοινωνίας του με άλλους γονείς και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας προχώρησε το 2021 στην κατάρτιση της διαδικτυακής νομικής βάσης «ΔικαίωμΑ», με στόχο την κάλυψη των σημαντικών ελλείψεων στην ενημέρωση και πληροφόρηση των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και των οικογενειών τους, σε θέματα που άπτονται του νομικού πλαισίου των δικαιωμάτων τους.
Πρόκειται για ένα μοναδικό, καινοτόμο και πολυδιάστατο έργο το οποίο βασίζεται στις αρχές της ισονομίας, του σεβασμού, της ισότητας και της μη-διάκρισης και λειτουργεί πολλαπλά προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η καινοτομία του έργου συνίσταται στη συγκέντρωση των νομοθετικών κειμένων και στην κατανομή τους σε συγκροτημένες και σαφείς θεματικές ενότητες.
Ταυτόχρονα, διευκολύνει τους δημόσιους λειτουργούς στην άσκηση των καθηκόντων τους και συμβάλλει στον ολοκληρωμένο θεσμικό σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της κείμενης νομοθεσίας επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το έργο «ΔικαίωμΑ» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Στη συνέχεια, ο Σύλλογος εξέδωσε και διανέμει δωρεάν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή δύο σύντομους οδηγούς δικαιωμάτων και παροχών: α) για ενήλικα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους, β) για ανήλικα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους.
Η απλή, κατανοητή και προσβάσιμη σε όλους νομοθεσία, συμβάλλει στην ουσιαστική ενημέρωση των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου ενώ ενθαρρύνει την ενημέρωση, τη συμμετοχή και την αποδοχή στον γενικό πληθυσμό.
Mπορείτε να κατεβάσετε τους οδηγούς σε μορφή pdf εδώ:
Σύντομος οδηγός δικαιωμάτων και παροχών για ενήλικα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους.
Σύντομος οδηγός δικαιωμάτων και παροχών για ανήλικα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους.
Ευαισθητοποίηση της κοινότητας
Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινότητας και την απάλειψη του στίγματος διοργανώνουμε ποικίλες δράσεις, όπως παρουσιάσεις σε σχολεία, κοινωνικούς φορείς, καμπάνιες ενημέρωσης σε ΜΜΕ, προβολές ταινιών, παρουσίαση βιβλίων με θέμα τον αυτισμό και τη διαφορετικότητα ενώ συμμετέχουμε σε δεκάδες δρώμενα στην πόλη.
«Κατανοώντας τους φίλους»
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενημερωτικά προγράμματα που υλοποιεί ο Σύλλογος με στόχο την κατανόηση της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της ικανότητας δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε πώς νιώθουν οι άλλοι.
Σε αυτό το πλαίσιο διεπιστημονική ομάδα των δομών μας παρουσιάζει το πρόγραμμα σε μαθητές Α΄θμιας & Β΄θμιας εκπαίδευσης, σε συλλόγους διδασκόντων ή γονέων καθώς και σε κοινωνικούς φορείς, προσαρμοσμένο στο ηλικιακό εύρος των συμμετεχόντων.
Οι συμμετέχοντες, μέσα από σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων προσπαθούν να φανταστούν πώς θα ένιωθαν οι ίδιοι αν είχαν κάποιες δυσκολίες και γιατί θα είχαν διαφορετική συμπεριφορά. Φορώντας γάντια, κιάλια, μάσκες και ακουστικά τα παιδιά αποκτούν νέες εμπειρίες: δοκιμάζουν και προσπαθούν να μπουν στη θέση των ατόμων με αισθητηριακές και κινητικές δυσκολίες.
«Παίζοντας στο Πάρκο»
Πρόκειται για δράση που στόχο έχει την κοινωνική ενσωμάτωση καθώς μικρά παιδιά με αυτισμό έρχονται αβίαστα σε επαφή με τυπικά παιδιά και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο μιας βόλτας στο πάρκο ή παίζοντας στην παιδική χαρά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αποδοχή και η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας συναντά λιγότερες δυσκολίες και αντιστάσεις μέσα από το παιχνίδι. Όταν τα παιδιά παίζουν, χαίρονται και τραγουδούν μαζί, ταμπέλες όπως αυτισμός, νοητική στέρηση ή αναπηρία δεν παίζουν κανένα ρόλο, δεν έχουν καμία σημασία.
Πολιτιστικές δράσεις
Ο Σύλλογος μας υιοθετεί, υποστηρίζει και αξιοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της τέχνης, της λογοτεχνίας και της μουσικής προκειμένου να καλλιεργήσει στην ευρύτερη κοινότητα μια νέα κουλτούρα γύρω από τον αυτισμό. Οι πολιτιστικές μας δράσεις περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά project και δεκάδες ακόμη συνεργασίες με καλλιτέχνες.
Διαχρονικά, ορισμένες από αυτές ήταν η έκδοση σε βιβλίο και CD του παραμυθιού «Αυτοί που περπατούσαν στον γελαστό πλανήτη» του συγγραφέα Βασίλη Ραΐση, η διοργάνωση Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα τον αυτισμό κ.α.
Κοινωνικές εκδηλώσεις
Ο Σύλλογος κάθε χρόνο οργανώνει ή συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις όπως στο ετήσιο «Φεστιβάλ Πηνειού» στη Λάρισα στο οποίο παίρνουν μέρος σχολεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και στο πασχαλινό «Παραδοσιακό Χωριό» του Δήμου Λαρισαίων, με χειροποίητες λαμπάδες που φτιάχνουν τα παιδιά μας στα Κέντρα Ημέρας καθώς και εθελοντές.
Ετήσιο παζάρι «Παλιά κι Αγαπημένα»
Η πιο σημαντική κοινωνική εκδήλωσή μας, αυτή στην οποία κάθε χρόνο, από το 2003, οι συμπολίτες μας ανυπομονούν να συμμετάσχουν, είναι το παζάρι «Παλιά κι Αγαπημένα». Πρόκειται ουσιαστικά για μια ετήσια γιορτή που ενισχύει τον Σύλλογο και λειτουργεί ως τόπος συνάντησης και ενημέρωσης. Η ιδέα ξεκίνησε από φίλους του Συλλόγου κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του και διοργανώνεται μέχρι και σήμερα με αμείωτη αγάπη και ενθουσιασμό. Κατά τη διάρκεια του χρόνου Λαρισαίοι και Λαρισαίες προσφέρουν στον Σύλλογο παλιά κι αγαπημένα αντικείμενα, παιχνίδια, βιβλία, αξεσουάρ, δίσκους βινυλίου, κόμικς και διακοσμητικά που πλέον δεν χρησιμοποιούν. Στη συνέχεια οι φίλοι του Συλλόγου ταξινομούν και φρεσκάρουν τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν και τα εκθέτουν σε ένα πρωτότυπο vintage παζάρι, σε στεγασμένο χώρο που παραχωρείται για χρήση δωρεάν.
Με αυτόν τον τρόπο τα παλιά αγαπημένα αντικείμενα του ενός γίνονται τα νέα αγαπημένα αντικείμενα κάποιου άλλου, έναντι μιας ελάχιστης δωρεάς για την υποστήριξη του Συλλόγου.
Εθελοντισμός
«Τι περίεργο πράγμα που είναι ένας άνθρωπος που κάνει ένα δώρο! Και ειδικά άμα κάνει εκείνο το πανάκριβο και ανεκτίμητο είδος δώρου, όταν χαρίζει τον ελεύθερο χρόνο του. Εδώ η περιουσία του καθενός μας είναι συγκεκριμένη και οι πιο «πλούσιοι» δεν έχουν παραπάνω από μερικές ώρες την ημέρα. Οι άνθρωποι του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας χαρίζουν απλόχερα τον ελεύθερο χρόνο τους για μια υπόθεση που η κοινωνία, τις περισσότερες φορές, παριστάνει ότι δεν υπάρχει. Ο λόγος που τους παραχώρησα το παραμύθι μου είναι ιδιοτελής. Απλά ζήλεψα τη γενναιοδωρία τους και την ικανοποίηση που αντλούν από την προσφορά τους και ήθελα να μπω και εγώ λίγο στην παρέα τους. Να πω την αλήθεια όμως, δεν αισθάνομαι πως έκανα και τίποτα σπουδαίο. Πριν καλά – καλά κάνω το μικρό δικό μου δώρο, ήρθε το αντίδωρο πιο μεγάλο και πιο σημαντικό: δεκάδες ζωγραφιές μικρών παιδιών πάνω στο παραμύθι μου. Τα λόγια μου γίνανε εικόνες από παιδικά χέρια, το παραμύθι μου εκδόθηκε μαζί με αυτές και έτσι βρέθηκα ξανά υποχρεωμένος, να είμαι εγώ πάλι αυτός που σκέφτεται το επόμενο δώρο».
Βασίλης Ραΐσης, συγγραφέας, Αθήνα 2005.
Γίνε εθελοντής
Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τη συμμετοχή της κοινότητας στη διαμόρφωση ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι ο αυτισμός, όπως και κάθε διαταραχή είναι υπόθεση όλων!
Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε ενεργά τον θεσμό του εθελοντισμού προσκαλώντας όλους να συμμετέχουν στην υλοποίηση των πολύπλευρων δράσεών μας. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ειδικούς και μη, επαγγελματίες, φοιτητές, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να διαθέσει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του για να βοηθήσει έμπρακτα ή να μας βοηθήσει με τις ιδέες του να οργανώσουμε μαζί νέες δράσεις.
Ανάλογα με τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα σας και τον χρόνο που θέλετε να διαθέσετε, μπορείτε να βοηθήσετε:
- στο ετήσιο παζάρι «Παλιά κι Αγαπημένα»,
- στο περίπτερο του Συλλόγου στο πασχαλινό «Παραδοσιακό Χωριό» του Δήμου Λαρισαίων,
- στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (02/04) και άλλες έκτακτες εκδηλώσεις,
- στην υποστήριξη διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
- στις δομές μας (Οικοτροφείο «Ελευθερία», Κέντρα Ημέρας «ΧΑΡΑ Ι» ή «ΧΑΡΑ ΙΙ»),
- στο πρόγραμμα στήριξης «Δρώντας ως φίλος» προσφέροντας ποιοτικό χρόνο σε άτομο με αυτισμό ή και στην οικογένειά του με επισκέψεις στο σπίτι. Η συμμετοχή σας στην ομάδα των εθελοντών θα σας δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσετε μία προσωπική σχέση με το άτομο με αυτισμό ή και την οικογένειά του, να συμβάλλετε στη βελτίωση των σχέσεων της οικογένειας, να προσφέρετε λίγη ανακούφιση ή και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των σχέσεων της οικογένειας με την κοινότητα.
Για να γίνεις εθελοντής μπορείς να τηλεφωνήσεις στο 241 0613 112 ή να στείλεις email στο volunteers@autismthessaly.gr
Οι εθελοντές δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί στον αυτισμό, αρκεί να είναι «ανοιχτοί» στη διαφορετικότητα.
Γίνε υποστηρικτής!
Υποστηρίζοντας τον Σύλλογο είτε ατομικά, είτε εκ μέρους της εταιρείας σας ή του φορέα σας, ενισχύετε:
- το σπίτι μας, όπου φιλοξενούνται ενήλικα άτομα με αυτισμό,
- την πρώιμη παρέμβαση, την ψυχιατρική, ψυχολογική, εκπαιδευτική και κοινωνική φροντίδα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων,
- την ψυχοεκπαίδευση και συμβουλευτική οικογενειών,
- την υποστήριξη εκπαιδευτικών, επαγγελματιών ψυχικής υγείας, φοιτητών,
- τις δράσεις πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης για παιδιά,
- τις δράσεις εθελοντισμού,
- τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας,
- τις δράσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Δωρεά με τραπεζική κατάθεση
Δεν έχει σημασία το ύψος του ποσού με το οποίο θα συνδράμετε στις δράσεις μας. Ακόμη και η πιο μικρή δωρεά, έχει αξία και συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό.
Μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας με τραπεζική κατάθεση σε κάποιον από τους παρακάτω λογαριασμούς:
EUROBANK IBAN: GR47 0260 0390 0001 4020 0815 913
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN: GR03 0110 8830 0000 8830 0739 708
ALPHA BANK IBAN: GR16 0140 7380 7380 0200 2008 686
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ IBAN: GR87 0171 0940 0060 9404 0030 367
Στο καταθετήριο θα πρέπει να αναγράφετε το ονοματεπώνυμό σας και στοιχεία επικοινωνίας και να μας το αποστείλετε με email στο info@autismthessaly.gr
Με την εμφάνιση της δωρεάς στο σύστημα, εκδίδουμε απόδειξη είσπραξης και σας την αποστέλλουμε μαζί με το ευχαριστήριό μας.
Δωρεά προϊόντων
Κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τη γραμματεία του Συλλόγου, μπορείτε να υποστηρίξετε τις δομές μας μέσα από τη δωρεά προϊόντων και αναλώσιμων.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410 613 112 (εσωτ. 3 ή 5) για να ενημερωθείτε για τις τρέχουσες ανάγκες μας.
Δωρίστε μέρος των εσόδων από εμπορική ενέργεια
Αφιερώστε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία της επιχείρησης σας στον Σύλλογό μας και δωρίστε μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις για την ενίσχυση των προγραμμάτων μας.
Δωρεά μέσα από κοινωνική εκδήλωση
Μπορείτε να συνδέσετε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση με το έργο και τους σκοπούς μας προτρέποντας τους συμμετέχοντες σε αυτή να πραγματοποιήσουν δωρεά υπέρ του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.
Φιλοξενία κουμπαρά
Καταστήματα & επιχειρήσεις μπορούν να φιλοξενήσουν τον κουμπαρά του Συλλόγου μας, δίνοντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να προσφέρει όποιο χρηματικό ποσό επιθυμεί. Για να σας φέρουμε τον κουμπαρά μας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410 613 112 (εσωτ. 3 ή 5).
Χορηγίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Στον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, είμαστε ευγνώμονες προς όλες τις πολλές, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που στηρίζουν το έργο μας. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο τα άτομα με αυτισμό θα μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να ζουν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.
Χορηγοί επικοινωνίας
Φιλοξενήστε τα banner του συλλόγου μας στην ιστοσελίδα σας και βοηθήστε μας να μεταφέρουμε το μήνυμα της συμπερίληψης σε περισσότερους αποδέκτες.
Μπορείτε επίσης να αναλάβετε το κόστος εκτύπωσης του έντυπου ενημερωτικού υλικού του Συλλόγου.
Για θέματα δωρεών και χορηγιών επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410 613 112 (εσωτ. 3 ή 5).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Web: autismthessaly.gr Online Νομική Βάση Δεδομένων dikaioma.autismthessaly.gr
Email: info@autismthessaly.gr
Τηλέφωνο/FAX: +30 2410 613 112
Γραμμή Στήριξης: 2410 613 112 (εσωτ. 1 & 2)
Insta: instagram.com/autismlarissa
Fb: facebook.com/AutismLarisa/
Διεύθυνση: Δημοκρατίας 115, Νεάπολη, 413 34 Λάρισα