MORE AND MORE

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψωρίαση

Περίπου το 2-3% του παγκόσμιου αλλά και του ελληνικού πληθυσμού πάσχουν από ψωρίαση. Έτσι αποτελεί μια σπάνια ασθένεια που όμως είναι ιδιαίτερα γνωστή, κυρίως λόγω των μύθων γύρω από αυτήν. Σε μια προσπάθεια να συζητηθεί η ψωρίαση με σωστό τρόπο, θα μιλήσουμε για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από αυτήν.

 

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

 

#ΜΥΘΟΣ  Η ψωρίαση σχετίζεται με την καθαριότητα

Η πάθηση αυτή δεν προκαλείται ούτε αντιμετωπίζεται με την καθαριότητα.

Αυτό που συμβαίνει με την ψωρίαση είναι πως η ανανέωση των κυττάρων του δέρματος γίνεται πολύ γρήγορα- κάθε 4-5 μέρες αντί για κάθε 28 μέρες, όταν δηλαδή το δέρμα αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα και έχει ανάγκη από νέα. Ως αποτέλεσμα αυτού, δημιουργείται τοπικά μια πάχυνση της επιδερμίδας, από νεκρά και νέα κύτταρα που δεν μπορεί να απομακρυνθεί με το πλύσιμο.

#ΑΛΗΘΕΙΑ Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Αυτή η ιδέα ίσως προέρχεται από τη λανθασμένη συσχέτιση με την ψώρα, μια μεταδοτική, παρασιτική νόσο που μεταδίδεται με τη δερματική ή σεξουαλική επαφή.

#ΜΥΘΟΣ Η ψωρίαση προκαλείται από άγχος

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση πάθηση που σε κάποιο βαθμό είναι κληρονομική ενώ ο βαθμός έκφρασής της σχετίζεται και με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως άγχος, τραυματισμοί, αφυδάτωση, βακτηριακές λοιμώξεις και ουσίες που περιέχονται σε φαρμακευτικές αγωγές .

Άρα το άγχος δύναται να συντελέσει στην πρόκληση ή να επιδεινώσει την ψωρίαση και τις επιπτώσεις της στους ασθενείς, επηρεάζοντας τη ζωή τους.

#ΑΛΗΘΕΙΑ Μπορεί να μειώσει κατά πολύ το επίπεδο ζωής

Η ψωρίαση όταν εμφανίζεται με τη μορφή δερματοπάθειας τυπικά προκαλεί κνησμό και ερυθρότητα, ενώσε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί πόνο. Συνήθως, η απλή εμφάνιση του δέρματος με ψωρίαση μπορεί να μειώσει το επίπεδο ζωής αφού το στίγμα αυτής της δερματικής ιδιοπάθειας φέρει ψυχολογικές συνέπειες στον πάσχοντα, ενώ μπορεί να προκαλέσει τον κοινωνικό, οικογενειακό, ερωτικό ή επαγγελματικό αποκλεισμό.

Υπάρχουν επίσης συννοσηρότητες όπως το καρδιομεταβολικό σύνδρομο και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Περίπου το 20% των περιστατικών ψωρίασης εμφανίζει και ψωριασική αρθρίτιδα που επηρεάζει την κινητικότητα των ασθενών.

Η ερυθροδερμική ψωρίαση, μια εξαιρετικά σπάνια μορφή ψωρίασης που αφορά μόνο ένα 2% των ατόμων με ψωρίαση, επηρεάζει την καρδιά ενώ δύναται να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις όπως πνευμονία και σηψαιμία.

#ΜΥΘΟΣ Αντιμετωπίζεται με κρέμες όπως οι περισσότερες δερματοπάθειες

Δεν υπάρχει οριστική αντιμετώπιση της ψωρίασης αφού είναι μια χρόνια πάθηση-υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και ύφεσης των συμπτωμάτων.

Μια από τις θεραπείες που ενδεχομένως να επιφέρει μια μείωση στην παρουσία της ψωρίασης είναι ειδικές κρέμες και τοπικές αλοιφές που ενυδατώνουν και παράλληλα μειώνουν τον κνησμό και την ερυθρότητα.

Άλλες εξίσου αποτελεσματικές θεραπείες είναι η ειδική διατροφή, η άσκηση, η φωτοθεραπεία και η συστηματική φαρμακευτική αγωγή. Η/ο γιατρός που παρακολουθεί το κάθε περιστατικό ίσως να χρησιμοποιήσει συνδυαστικά τις παραπάνω μεθόδους.

#ΑΛΗΘΕΙΑ Μπορεί να εκδηλωθεί σε όλους μας ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας

Η συγκεκριμένη πάθηση δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα κάποιο φύλο. Μπορεί να εκφραστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και παρατηρείται πιο συχνά στους ενήλικες μεταξύ 20-30 ετών και 50-60 ετών.

#ΜΥΘΟΣ Η ψωρίαση εμφανίζεται σε όλο το σώμα

Η ψωρίαση ως δερματοπάθεια δεν εμφανίζεται γενικευμένα στην επιδερμίδα. Συνήθως εμφανίζεται όπου υπάρχει έντονη τριβή, δηλαδή σε σημεία όπως αγκώνες, γόνατα, κοιλιά και πλάτη. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται στα χέρια, τα πόδια, το τριχωτό της κεφαλής και στους βλεννογόνους υμένες ή σπανιότερα, στα νύχια, στο στόμα και στα γεννητικά όργανα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσει δύναται να επηρεάσει την καρδιά και να προκαλέσει λοιμώξεις.

#ΑΛΗΘΕΙΑ Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ψωρίασης

Ο πιο συνήθης τύπος ψωρίασης είναι η ψωρίαση κατά πλάκας όπου η ψωρίαση εμφανίζεται με τη μορφή μικρών ερυθρών πλακών. Η σταγονοειδής ψωρίαση είναι συνήθως συνέπεια λοιμώξεων όπως ο στρεπτόκοκκος, επηρεάζοντας τυπικά παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Η ανάστροφη ψωρίαση παρουσιάζεται ακριβώς σε σημεία που ερεθίζονται περαιτέρω από την επαφή, όπως μασχάλες, βουβωνική χώρα και γεννητικά όργανα. Η εμφάνιση εξανθημάτων με μη μολυσματικό πύον στις παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια ονομάζεται φλυκταινώδης ψωρίαση.

 

Πηγές:

https://www.novartis.gr/our-work/therapeutic-areas/psoriasis

https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/593-pswriash-antimetwpiste-thn.html

 

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *