Άτομα με οπτική αναπηρία από κάθε γωνιά του πλανήτη, αποκτούν πρόσβαση σε εργαλεία και βοηθήματα που τους επιτρέπουν να αγγίξουν, κυριολεκτικά, την Ακρόπολη και την ιστορία της. Μια αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Ο Πολιτισμός περνά στα χέρια όλων.
Η προσβασιμότητα της Ακρόπολης διευρύνεται.. Με τη νέα απτική διαδρομή, τα άτομα με οπτική αναπηρία από κάθε γωνιά του πλανήτη αποκτούν πρόσβαση σε εργαλεία και βοηθήματα που τους επιτρέπουν να αγγίξουν, κυριολεκτικά, την Ακρόπολη και την ιστορία της.
Αιώνιο σύμβολο της δημοκρατίας στην καρδιά της Αθήνας, η Ακρόπολη φωτίζει την καθημερινότητα της πόλης, αποτελώντας αδιαμφισβήτητο κομμάτι της αθηναϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας. Από σήμερα, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακρόπολης περνά στα χέρια όλων, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα με οπτική αναπηρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της μέσω της αφής.Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος, παρέδωσε ένα πρότυπο έργο προσβασιμότητας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, σχεδιασμένο για την επίτευξη της βέλτιστης περιήγησης των ατόμων με οπτική αναπηρία. Η απτική διαδρομή εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου και της Προέδρου του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος Μαρίας Τζεβελέκου.
Δείτε σχετικό βίντεο εδώ..
«Η νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση “Προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης” έρχεται ως φυσική συνέχεια και συμπλήρωμα των παρεμβάσεων που προηγήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια: τον φωτισμό της Ακρόπολης με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ, που βραβεύτηκε διεθνώς, τις νέες διαδρομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και τον ανελκυστήρα πλαγιάς, που κατέστησαν τον Ιερό Βράχο προσβάσιμο σε όλους. Ο καινούργιος συμβολισμός, τον οποίο ενισχύουμε πλέον με τη δράση για την προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά και τους ξένους επισκέπτες, καθώς η μεγαλογράμματη γραφή είναι μεταφρασμένη σε έξι γλώσσες.
Για το Ίδρυμα Ωνάση, η πρόσβαση στον πολιτισμό, στην υγεία και την παιδεία είναι υψίστης σημασίας και υπογραμμίζει ότι για μας μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος».
-Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση
ΟNASSIS EDUCATION 2022-2023: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι και φέτος εδώ
ΟNASSIS EDUCATION 2022-2023: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι και φέτος εδώ
Μετά την παράδοση του νέου φωτισμού του Ιερού Βράχου αλλά και του υπερσύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς, το νέο έργο αποτελείται από 15 πληροφοριακούς σταθμούς, όπου οι επισκέπτες με οπτική αναπηρία μπορούν να κάνουν χρήση εργαλείων και βοηθημάτων καθολικής προσβασιμότητας. Το έργο σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως πρότυπο οργάνωσης δράσεων προσβασιμότητας σε όλους του αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και κυρίως σε όσους έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ψηλαφώντας μια απτική διαδρομή για Άτομα με Πρόβλημα Όρασης
Για την καθολικά προσβάσιμη περιήγηση των ατόμων με οπτική αναπηρία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, η νέα απτική διαδρομή στην Ακρόπολη προβλέπει μια σειρά από εργαλεία και βοηθήματα απτικής μορφής. Συγκεκριμένα, προβλέπει:
:12 στάσεις επίσκεψης και τέσσερις πληροφοριακούς σταθμούς, όπου βρίσκονται διαθέσιμα ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία/βοηθήματα απτικής μορφής.
- Ειδική εφαρμογή πλοήγησης στα μνημεία του Χώρου μέσω κινητού τηλεφώνου, συμβατή με Android και iOS. Την εφαρμογή αυτή μπορεί να κατεβάσει ο επισκέπτης και από τον επίσημο ιστότοπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στον εξής σύνδεσμο.
- Ενημερωτικά φυλλάδια της ΕΦΑΠΑ και της ΥΣΜΑ με τα νέα αναστηλωτικά δεδομένα στη γραφή Braille και σε μεγαλογράμματη γραφή σε 6 γλώσσες – ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά.
- Οδηγό Προσβασιμότητας των Ατόμων με προβλήματα Όρασης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης στη γραφή Braille σε 6 γλώσσες.
- Απτική κάτοψη του Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως με υπομνηματισμό στην ελληνική και την αγγλική γραφή Braille.
- Πινακίδα απτικής διαδρομής του Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως με υπομνηματισμό στην ελληνική και την αγγλική γραφή Braille
- Απτικό πρόπλασμα του Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως ειδικά διαμορφωμένο για τα άτομα με οπτική αναπηρία, με υπομνηματισμό στην ελληνική και την αγγλική γραφή Braille.
- Δύο πινακίδες με αρχαιολογικά-ιστορικά πληροφοριακά στοιχεία για την Ακρόπολη στη γραφή Braille, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
- Προπλάσματα αντιγράφων κιόνων των τριών ρυθμών της αρχαίας αρχιτεκτονικής, ήτοι του δωρικού, του ιωνικού και του κορινθιακού ρυθμού.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε ειδική εκπαίδευση του φυλακτικού προσωπικού για την απόκτηση ειδικών γνώσεων και εξοικείωση με τεχνικές-εργαλεία ως προς τη διαχείριση επισκεπτών/επισκεπτριών με οπτική αναπηρία.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: onassis.org