Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, η Επιστημονική Ημερίδα «Αναπηρία και Ειδική Αγωγή: Στερεότυπα και Προοπτικές», από τον Δήμο Χαλκιδέων και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, με σκοπό την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση σε θέματα καθημερινότητας κι εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.
Κατά την εισήγησή της στην 1η θεματική ενότητα της ημερίδας, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα παρουσίασε τις δράσεις και το πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων για τα άτομα με αναπηρία. Η Δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία του Δήμου Χαλκιδέων, επισημαίνοντας τον στόχο ενίσχυσης της συγκεκριμένης δομής. «Στον Δήμο Χαλκιδέων ήδη λειτουργεί ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ξεκίνησε με 15 παιδιά και πλέον έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητά του στα 23 παιδιά. »
Στη συνέχεια επισήμανε τους στόχους του Δήμου Χαλκιδέων για την ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών με αναπηρία, επισημαίνοντας τη στόχευση δημιουργίας Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), δημιουργίας γραφείου εξυπηρέτησης ΑμεΑ, κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου και προβολής του Δήμου ως προσβάσιμου τουριστικού προορισμού.
Εμπαιγμός για την μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας των άθλιων κοντέινερ (Ηχητικό)
Εμπαιγμός για την μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας των άθλιων κοντέινερ (Ηχητικό)
«Το γραφείο ΑμεΑ θα λειτουργεί ως κέντρο πληροφορίας και παραπομπής σε αρμόδια όργανα και φορείς και θα βοηθά στην ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται τα ΑμεΑ, ενώ μέσω της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και της πλατφόρμας SafeAmeA, θα γίνει καταγραφή και ψηφιοποίηση των στοιχείων, των Δημοτών με Αναπηρία της Χαλκίδας. Επιπλέον, θα παρέχεται κάρτα ΑμεΑ, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου χρειάζεται από τον ΑμεΑ Δημότη Χαλκίδας για να αποδείξει την πιστοποίηση αναπηρίας του από τα ΚΕΠΑ, πχ στα δωρεάν εισιτήρια που παρέχονται από τον Δήμο για πολιτιστικές εκδηλώσεις ή για την δωρεάν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων όπως το κολυμβητήριο.
Μέσω του γραφείου ΑμεΑ, θα υπάρχει πρόσβαση στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και στην Βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων, καθώς θα διανέμεται και έντυπο υλικό σε γραφή Braille για τις υπηρεσίες του Δήμου, από το εκτυπωτικό τμήμα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Τέλος, θα είναι δυνατή η παροχή Λευκού Ταξί σε ανθρώπους με αναπηρία που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ, κυρίως για υγειονομικού ενδιαφέροντος υπηρεσίες.» και συνέχισε αναφέροντας «Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II θα κατασκευάσουμε άμεσα σε σχολικές μονάδες Α’βάθμιας & Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, ράμπες και Χώρους Υγιεινής (w.c.) για ΑΜεΑ, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες αντίστοιχες ελλείψεις του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν Ράμπες ΑΜεΑ σε 60 Σχολ. Μονάδες της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και 15 Σχολ. Μονάδες της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης και θα κατασκευαστούν ή θα εξοπλιστούν οι υπάρχοντες Χώροι Υγιεινής (w.c.) για ΑΜεΑ σε 64 Σχολ. Μονάδες της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και 19 Σχολ. Μονάδες της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 360.250 €».
Τέλος, όσον αφορά στην προβολή του Δήμου ως προσβάσιμου τουριστικού προορισμού, η Δήμαρχος επεσήμανε τη δημιουργία και προβολή περιπατητικής διαδρομής για άτομα με αναπηρία, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά μνημεία του Δήμου και θα ξεκινά από την Πινακοθήκη Μυταρά και θα καταλήγει στον εμπορικό δρόμο της Αβάντων. Επιπλέον, θα τόνισε ότι για να είναι και οι παραλίες προσβάσιμες, θα τοποθετηθούν ράμπες κολύμβησης στις παραλίες Αλυκές, Λευκαντί και Καλάμια από τον Δήμο Χαλκιδέων και στην πλαζ Αστέρια από τον ΟΛΝΕ.
Ομιλητές στην 1η θεματική ήταν:
ΟΙ κ. Σπύρος Δενάζης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Κώστας Μπακούλιας, υπεύθυνος εφαρμογής- ερευνητής που παρουσίαση την εφαρμογή Safe AmeA,
η κ. Γωγώ Ρουκουτάκη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, οι κ. Γεώργιος Κόντος, Ομοσπονδιακός προπονητής Τένις με αμαξίδιο και Μπάμπης Στέφανος, Πρωταθλητής Τένις με αμαξίδιο στην κατηγορία Τετραπληγία, οι κ. Ειρήνη Μερτζιάνη, συντονίστρια των Special Olympics της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και κ. Άρτεμις Βασιλικοπούλου, Εθνική Διευθύντρια των Special Olympics Ελλάς.
Στη 2η θεματική ενότητα, η οποία αφορούσε την Ειδική Αγωγή, κεντρικοί ομιλητές ήταν:
οι κ. Σαρρή Χρύσα – Ψυχολόγος, Γκατζογιάννη Μαργαρίτα – Παιδοoδοντίατρος,
Τσιρογιάννη Παρασκευή – Εργοθεραπεύτρια-Βρεφοκόμος, Στεφάνου Αρετή – Ψυχολόγος και Αγγελής Ευάγγελος – Φυσικοθεραπευτής 2BScs, 2MScs, 2 PhDcSportsMedicineHarvard 120 Μετεκπαιδεύσεις Ιατρικής και Φυσικοθεραπείας.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού κ. Κώστας Γαλάνης, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: eviaportal.gr