MORE AND MORE

Γιορτές με τη ΣΧΕΔΙΑ: «Η Σχεδία καθιστά τον αόρατο άνθρωπο, ορατό»… και τα Χριστούγεννα!

Το περιοδικό Σχεδία, μαζί με όλα τα προγράμματα που διοργανώνει, όπως το εκλεκτό καφέ-μπαρ-εστιατόριο ”Shedia home” που απασχολεί άστεγους, το «σχεδία αρτ» που προσφέρει μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα φτιαγμένα από απόρους και τις «Αόρατες Διαδρομές»-δηλαδή μικρούς περίπατους γύρω από τα μέρη της Αθήνας που εξυπηρετούν αυτούς που έχουν ανάγκη, δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που μάχονται την αστεγία να βιοποριστούν με τρόπο δίκαιο και αξιόλογο. 

 

                                        της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

 

Πως μπορείς να βοηθήσεις και εσύ αυτές τις γιορτές- αλλά και πάντα…

Το καλύτερο μέρος του να βοηθάς τη «Σχεδία» για εμένα, είναι πως με τη συμβολή σου απολαμβάνεις ποιοτικές υπηρεσίες και αγαθά. Εκτός από το να αγοράσεις το περιοδικό «Σχεδία», που έρευνα της Deloitte δείχνει ότι πολλοί άλλοι το κάνουν, μπορείτε να αγοράσετε «χριστουγεννιάτικα γούρια, ημερολόγια και άλλα πράγματα από “shedia home».

Μπορείτε επίσης να πάτε στο καφέ τις παραμονές Χριστουγέννων αλλά και Πρωτοχρονιάς για να απολαύσετε το εορταστικό μενού.

Αν προτιμάτε πάλι να παίξετε λίγο τάβλι ή σκάκι, μπορείτε να επισκεφθείτε το γειτονικό τους μαγαζί Booze την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου από τις 15:00 και μετά.

Επίσης, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, στις 13:30 στο σπίτι της «σχεδίας», το «σχεδία home» ξεκινά εκδήλωση με μεσογειακή κουζίνα, τάπας και ρεμπέτικα.

Ο Χρήστος όμως υπενθυμίζει πως «το σημαντικό είναι να έρχεται ο κόσμος στο καφέ που είναι προσβάσιμο, και να μας υποστηρίζει όλο το χρόνο».

Αλλά, ας δούμε τη ΣΧΕΔΙΑ με μια πιο κοντινή ματιά…

«Γκολ στη Φτώχεια»

Τις προάλλες είχα τη χαρά να μιλήσω με τον Χρήστο Αλεφαντή, ιδρυτή της «ΜΚΟ ΔΙΟΓΕΝΗΣ» της ομπρέλας δηλαδή, που σκεπάζει όλα τα προγράμματα της «Σχεδίας» -περιοδικό Σχεδία,”shedia home”, «σχεδια αρτ», «Αόρατες Διαδρομές». Όλα αυτά όμως ξεκίνησαν με τη δημιουργία της Εθνικής ποδοσφαιρικής Ομάδας Αστέγων…

«Πριν από τo περιοδικό «Σχεδία» φτιάξαμε την ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, έτσι ξεκινήσαμε». Όπως μου εξήγησε ο Χρήστος οι περισσότερες τέτοιες ομάδες ξεκινούν από ένα περιοδικό δρόμου, αλλά ο ίδιος ξεκίνησε λίγο ανάποδα.

Αφορμή στάθηκε «ένα μικρό ρεπορτάζ που είδα τυχαία για τη ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων της Αυστραλίας», της γενέτειράς του. «Στη συνέχεια πήγα στην προπόνησή τους και έπαθα πλάκα – είδα μια ομάδα ανθρώπων, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και ταλέντου, που κανονικά είναι αποκλεισμένοι από τη χαρά του παιχνιδιού, να στήνουν μια ομάδα και να χαμογελά η ψυχή τους».

Έστησε την αντίστοιχη ελληνική ομάδα το 2006 «όχι με ποδοσφαιρικά κριτήρια αλλά με αμιγώς κοινωνικά κριτήρια» και μετά τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Αστέγων, τον κορυφαίο διεθνή θεσμό κοινωνικού αθλητισμού, το 2007, χάρη στον οποίο ήρθαν σε επαφή με το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου, ήρθε και το όραμα για το περιοδικό Σχεδία.

«Πήγαμε, φάγαμε τα γκολάκια μας, αλλά δεν πειράζει» αστειεύεται ο Χρήστος. «Σκοπός είναι να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι, όχι να είμαστε οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές». Η πρωτοβουλία αυτή είναι, όπως λέει «εργαλείο ενδυνάμωσης και κοινωνικής επανένταξης. Ο αθλητής σε αυτή την ομάδα θα ωφεληθεί και καθετί που θα μάθει θα το κάνει εργαλείο ζωής και εκτός γηπέδου».

Το περιοδικό «Σχεδία» και τα άλλα project της Σχεδίας…

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η ιδέα για το πρώτο ελληνικό περιοδικό δρόμου που ωφελεί τους αστέγους, τη «Σχεδία». Αγοράζοντας το περιοδικό «Σχεδία» με μόνο 4Ε, τα 2,50 ευρώ (σχεδόν τα 2/3, δείτε αναλυτικά εδώ) πάνε στους πωλητές, που είτε είναι άστεγοι, είτε βρίσκονται στο κατώφλι της αστεγίας, ή εάν έχουν σπίτι, δεν έχουν χρήματα για τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες πόπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν είναι μόνο τα χρήματα όμως, είναι που τους λέει καλημέρα ο κόσμος – όλοι μιλούν για τη ψυχολογική τους καλυτέρευση μέσω της επαφής και της ρουτίνας. Ένας άνθρωπος αποκλεισμένος από στέγαση, εργασία, ακόμη και τον καφέ υποφέρει και ψυχικά εκτός από οικονομικά».

Μέσω της «Σχεδίας» προσφέρονται επιπλέον, δραστηριότητες ψυχαγωγίας για τους άστεγους. Και είναι όντως σημαντικό «οι άνθρωποι που τα έχουν χάσει όλα, να αποκτήσουν πρόσβαση στις απλές χαρές της ζωής, όπως θέατρο, ποδόσφαιρο, ακόμη και ψάρεμα», βοηθώντας έτσι «στην ουσιαστική αποκατάσταση, την αίσθηση του ανήκειν».

Επιπρόσθετα, στα διάφορα άλλα πρότζεκτ της Σχεδίας, οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να εργαστούν πάνω σε κάτι δημιουργικό όπως μαγειρική ή χειροτεχνίες.

Έτσι ακολούθησε το «σχεδία αρτ», που χρησιμοποιεί παλιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού για να φτιάξει μικρά έργα τέχνης από χαρτί, όπως σκουλαρίκια. Όμως, «όπως όλες οι γκαλερί έχουν χώρο για ένα καφέ, ένα σνακ», έτσι και το «σχεδία αρτ» οφείλει να έχει ένα σπίτι. Ο Λευτέρης Λαζάρου απογείωσε το συγκεκριμένο project βάζοντας κυρίως πιάτα στο μενού και εκπαιδεύοντας τους ωφελούμενους να φτιάξουν από «σπιτικό φαγάκι» μέχρι γκουρμέ πιάτα.

Shedia home και προσβασιμότητα…

Το shedia home ξεκίνησε με όραμα την προσβασιμότητα για όλους. Με αυτόν τον σκοπό, στην προσβασιμότητα του καφέ για όλα τα ΑμεΑ, βοήθησε ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας γνωστός για τον σχετικό με την προσβασιμότητα ακτιβισμό του. Τους εξήγησε πού χρειάζονται ράμπες, πως να γίνουν οι τουαλέτες για ΑμεΑ, ακόμη και για το τι χρειάζεται να γραφεί σε Braille.

Συγκεκριμένα, «σε ένα σημείο του μπαρ χαμηλώνει η μπάρα και είναι πολύ όμορφο να βλέπεις π.χ. κάποιο άτομο που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο να πίνει το ποτό του άνετα».

Εξερευνώντας το καφέ, θα παρατηρήσετε ότι «από την οροφή κρέμονται 31 φωτιστικά (συν 3 που θα προστεθούν τώρα), ένα για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε σπίτι μετά την εργασία στη Σχεδία». Όπως δεν αμελεί να μου τονίζει συνέχεια ο Χρήστος η «Σχεδία» και κανένα άλλο project δεν θα υπήρχαν, χωρίς αυτούς που το είχαν ανάγκη».

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες στο καφέ όπως και οι ιστορίες μερικών εκ των ωφελούμενων σε κάθε τεύχος της «Σχεδίας» αποτελούν κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους ο Χρήστος και οι συνεργάτες του, τιμούν τους ανθρώπους που το χρειάζονται!

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *