ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί το κράτος και oι περιφέρειες συνεχίζουν να μην υποστηρίζουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ;

Περιμένοντας, τα τελευταία 2 χρόνια, αλλαγές ως προς την ενδυνάμωση και υποστήριξη των Κοιν.Σ.Επ Ένταξης (Κοιν.Σ.Επ. – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), ως θεσμό αλλά και ως ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, παρατηρούμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά.

 

του Παύλου Μελισσινού, Πρόεδρος Κοιν.Σ.Ε.Π «Κυψέλη» – ΡΕΘΥΜΝΟ

 

Στον πρόσφατο προγραμματισμό για την επιχορήγηση με δανεισμό των Κοιν.Σ.Επ, διαπιστώνεται πλήρης απαξίωση και μεγάλη αδικία, η οποία παράλληλα δεν συνάδει με το πνεύμα και τις επιταγές της Ε.Ε. για την ενδυνάμωση του Οικοσυστήματος Εγγύτητας και Κοινωνικής Οικονομίας. 

Αποδεδειγμένα στοχεύει στην απορρόφηση του οικονομικού σκέλους σε φορείς του Δημοσίου κατά 87% και σε ιδιώτες αναδόχους για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 13%.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε κάποια πρόταση επί του παρόντος προσχεδίου, τόσο επειδή παρουσιάστηκε ως θέσφατο και εγκεκριμένο από την αρμόδια Μονάδα της Ε.Ε. (ενώ δεν είναι) αλλά και επειδή η πλειοψηφία των Ενώσεων, όπως και η Τριτοβάθμια Συνομοσπονδία δεν συναινούν στην ανορθόδοξη πρακτική της, από πάνω προς τα κάτω, επιταγής δράσεων η οποία έχει αποδειχθεί καταστροφική και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. 

Εργασία ΑμεΑ | «H Ισότιμη Εκπαίδευση δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για Ισότιμη Εργασία»

Εργασία ΑμεΑ | «H Ισότιμη Εκπαίδευση δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για Ισότιμη Εργασία»

    • Δεν υπήρξαν προσπάθειες διασύνδεσης και ανάπτυξης συνεργασιών των ΚοινΣεπ ένταξης με επιχειρήσεις,  στο πλαίσιο του θεσμού της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης ως μέσου για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος, του αποκλεισμού των Ατόμων με Αναπηρία  από την αγορά εργασίας
  • Δεν έγιναν προσπάθειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη της απασχολησιμότητας των ΑμεΑ μέσω των Κοιν.Σ.Ε.Π .
  • Δεν διορθώθηκαν οι επιβαρύνσεις σε φορολογικό επίπεδο

Ειδικότερα έχουν ήδη προταθεί, στον κρατικό μηχανισμό:

Να υπάρχει κάποιος εποπτικός μηχανισμός (επιτήρησης) των Κοιν.Σ.Επ ούτως ώστε Κοινωνικές Επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στον ορισμό των ΚοινΣΕπ ένταξης ή ευάλωτων ομάδων να μπορούν και αυτές να ενισχύονται και να  αντιμετωπίζονται στον τομέα που δραστηριοποιούνται. 

Δηλαδή υπάρχουν πολλές Κοιν.Σ.Επ Συλλογικής και Κοινωνικής ωφέλειας οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο όπως αυτές της ένταξης ή ευάλωτων ομάδων, παρά το γεγονός ότι στους τομείς που δραστηριοποιούνται απασχολούν ΑμεΑ ή πρώτιστο μέλημά τους, βάσει καταστατικού, είναι η απασχόληση και η ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρία ή ατόμων από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επίσης ένα δεύτερο θέμα είναι ότι οι Κοιν.Σ.Επ  που, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη να ενισχυθούν οικονομικά, πράγμα δύσκολο έως και ακατόρθωτο μιας και τα υπάρχοντα προγράμματα ενίσχυσής τους απαιτούν από αυτές να έχουν την οικονομική άνεση για να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές σε τράπεζες και αυστηρούς όρους για τη δανειοδότησή τους.

Έχει προταθεί, αλλά δεν έχει γίνει πράξη, η δημιουργία  ενός Ταμείου Εγγύτητας του δημόσιου στο οποίο θα υπάρχουν χρήματα  τα οποία θα δανείζονται και θα εγγυώνται οι Κοιν.Σ.Επ, μέσω των διοικήσεών τους. Έτσι θα μπορούν να παίρνουν τα χρήματα από το δάνειο και μετά να προβαίνουν στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, αφού θα έχουν εξελίξει και υποστηρίξει την επιχείρησή τους. 

Κατά κύριο λόγο οι περιφέρειες συλλογικά θα μπορούσαν να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο σε όλο αυτό.

Ευελπιστούμε σύντομα να εισακουστούν οι προτάσεις και οι διευκρινήσεις των φορέων Κ.Α.Λ.Ο, προκειμένου οι Κοιν.Σ.Επ. να αποκτήσουν την δυναμική που δικαιωματικά δικαιούνται!

Γράφει: ο Παύλος Μελισσινός, Πρόεδρος Κοιν.Σ.Επ «Κυψέλη» – Ρέθυμνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *