ΑΡΘΡΑ

CoMuseum: Μια κουλτούρα που απευθύνεται Ισότιμα σε όλους τους πολίτες έχει ήδη αρχίσει…

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum με θέμα «Μουσεία και Δικαιοσύνη» ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επρόκειτο για μια συνεργασία-σύμπραξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας της Αθήνας, του Μουσείου Μπενάκη, του θεσμού CoMuseum και του British Council. Οι ομιλίες διεξήχθησαν στα Ελληνικά, Αγγλικά αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

 

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

 

Το τριήμερο συνέδριο ξεκίνησε την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη, με διάφορους καλλιτέχνες και ειδικούς στα μουσεία και την κουλτούρα να μιλούν και να συνδιαλέγονται μεταξύ τους σε πάνελ για θέματα Δικαιοσύνης αλλά και τη Διαφορετικότητα, Ισοτιμία, Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα των μουσειακών χώρων.

 

Ανάμεσά τους ήταν Έλληνες καλλιτέχνες και υπεύθυνοι πολιτιστικών οργανισμών, και διεθνείς υπεύθυνοι για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τη διοίκηση και την εξασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των επισκεπτών των μουσείων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα όχι μόνο αναπηρίας και προσβασιμότητας, αλλά και επαφής με τη «γειτονιά» του μουσείου, φυλετικής κουλτούρας και προσφοράς, διαφυλικών ζητημάτων και άλλα πολλά

Μοιράστηκαν πολλές ιδέες και πρακτικές από οργανισμούς ανά τον κόσμο με απτά παραδείγματα, δείχνοντας πως η αλλαγή προς μια κουλτούρα που απευθύνεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες έχει ήδη αρχίσει – ευθύνη μας είναι η συνέχιση της με γρήγορους ρυθμούς.

Η δεύτερη μέρα συνεχίστηκε με masterclass των διεθνών επισκεπτών, στα οποία είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν περισσότερο για τη δουλειά τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν στην προσπάθειά τους να συμπεριλάβουν τους πιο ευάλωτους και παραμελημένους πληθυσμούς στη χαρά που μπορεί να προσφέρει ένα μουσείο και η τέχνη στο σύνολό της.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την τρίτη ημέρα, Παρασκευή, με δύο ακόμη masterclass που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με δύο εισηγητές που γνωρίσαμε για πρώτη φορά.

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι το συνέδριο, πιστό στη θεματική του, έλαβε χώρα σε προσβάσιμους χώρους ενώ διέθετε και ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Επιπλέον, υπήρχε η δυνατότητα live streaming για όσους δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν το συνέδριο με φυσική παρουσία και η εγγραφή για την παρακολούθησή του ήταν δωρεάν.

Προσωπικά, έχοντας παρακολουθήσει το συνέδριο εκ μέρους του nevronas.gr, οφείλω να επισημάνω την αξία όσων ειπώθηκαν αλλά και της παρουσίας των Αμερικανών και άλλων διεθνών και μη- επαγγελματιών που υπέδειξαν τις καλύτερες πρακτικές για την προσβασιμότητα και τη δικαιοσύνη στα μουσεία.

Ακόμη, ως χρήστρια αμαξιδίου θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά το Μουσείο Μπενάκη που με την προσβασιμότητά του στους συνεδριακούς του χώρους έκανε τη ζωή μου ευκολότερη. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εργαζόμενους αλλά και τους εθελοντές των οποίων η εξυπηρετικότητα και η ευγένεια ξεπέρασε και τις πιο υψηλές μου προσδοκίες.

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *