Ο Βασίλης, μέσα από αυτό το podcast εκφράζει και μας επικοινωνεί τις δικές του αλήθειες. Ένας “φανταστικός” και (πιθανά) ιδανικός Διευθυντής Τεχνικού Γυμνασίου, ο κος Σαγκουίνης, συμβουλεύει και προετοιμάζει τους μαθητές του για την ζωή…
Πώς, μέσα από μια διαδικασία αυτογνωσίας μπορούν να γίνουν:
• Aυτόνομοι, ανεξάρτητοι
• Nα έχουν δική τους κρίση και πρωτοβουλία
• Να είναι δίκαιοι, με σωστή επικοινωνία και υγιείς σχέσεις
• Να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και
• Να προστατεύουν τους εαυτούς τους από ό,τι κακό και άδικο.
Ακούστε τo στο PODCAST!
Παρουσίαση: Βασίλης Μπερέτσος – Ενήλικας αυτιστικός
Ηχογράφηση / Μιξάζ: Γκίκας Μελαχροινός
Ας διαβάσουμε το «Ας μην ήταν παραμύθι…»
του Βασίλη Μπερέτσου – Ενήλικας αυτιστικός
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας διευθυντής ενός γυμνασίου τεχνικού ο οποίος λεγότανε Σαγκουίνης. Αυτός ο διευθυντής λοιπόν έλεγε σε όλους τους εφήβους άντρες και γυναίκες να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους. Τους είπε μια φορά, ότι θέματα έχετε με τους συμμαθητές σας και τους καθηγητές σας θα τα λύνετε με τους ίδιους, δεν θα έρχεστε σε εμένα, με τον οποιονδήποτε τρόπο να τα λύνετε μόνοι σας μεταξύ σας προκειμένου να τα βγάζετε πέρα μόνοι σας για να αυτονομήστε λόγω του ότι μεγαλώνετε. Μα θα μαλώσετε, θα έρθετε σε ρήξη, αλλά κάπως λύστε τις διαφορές σας μόνοι σας. Διότι θα πρέπει να αρχίσετε να μάθετε να αντέχετε και την ρήξη, την κόντρα, τους καυγάδες, τις αντιπαραθέσεις και να σκληραγωγηθείτε.
Μέσα από αυτό να μάθετε πώς να βάζετε όρια και πότε πρέπει να βάζετε όρια. Να γίνετε και τσαμπουκαλεμένοι, και αυτό για να προστατεύετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Και σας το λέω αυτό λόγω του ότι ειδικά τώρα που είστε στην εφηβεία και τσαμπουκαλεύεστε πρέπει να τα αρχίσετε αυτά επειδή είναι τώρα μια καλή ευκαιρία. Να μάθετε να φέρνετε και αντιρρήσεις για να μην αφήνετε να σας κάμνουν ότι θέλουνε, να κάμνετε αυτό που εσείς κρίνετε σωστό και όχι αυτό που οι άλλοι κρίνουν σωστό, να λέτε όχι, να λέτε ότι θα κάνετε κάτι και να το τηρείτε για να έχει ισχύ ο λόγος σας, όταν λέτε όχι και φέρνετε αντίρρηση σε κάτι να το τηρείτε και να το πράττετε διότι έτσι έχει ισχύ ο λόγος σας, να, ακόμα και σε εμένα, αν σας πω κάτι και το θεωρήσετε λάθος, χαζό ή ανούσιο να μου το πείτε ευθέως και με οποιονδήποτε τρόπο εσείς νιώθετε, αν είστε νευριασμένοι, κουρασμένοι, αγανακτισμένοι, να μου το εκφράζετε με τέτοιους τρόπους και θα το εκτιμήσω βαθύτατα.
Να μου λέτε, ρε κύριε. Διαφωνώ καθέτως με αυτό το ανόητο πράμα που με λέτε. Όπου να είναι θα αρχίσετε να έχετε και ερωτικές σχέσεις, να μένετε μόνοι σας σε διαμερίσματα, θα επιβάλλεται εσείς να προστατεύετε μόνοι σας τον εαυτό σας χάρη στο ότι τα φλερτ θέλουν ο σύντροφος ή η σύντροφος να λειτουργεί αυτόνομα προς τον εαυτό του και γενικά. Σε εμένα θα έρχεστε μόνο για κάτι πολύ πολύ σοβαρό που μπορώ να το κάνω εγώ και όχι εσείς. Και τιμή μου να μου δείχνετε τα πραγματικά σας
συναισθήματα. Και όταν άλλοι έρχονται πρώτοι σε κόντρα μαζί σας να έρχεστε και εσείς απέναντι σε εκείνους. Όταν σας επιτίθενται με οποιονδήποτε τρόπο να μάθετε να αμύνεστε. Και αυτό είναι και το υγιές. Γιατί τώρα είναι αυτή η κατάλληλη ώρα για όλα αυτά, τώρα που είναι φυσιολογικό να αρχίζετε να ασχολείστε και με πράματα που αφορούν μεγάλους όπως πχ ερωτικά, σχέσεις, εξόδους, κλπ.
Και έτσι να κάμνετε και με τους γονείς σας. Προκειμένου να εξασκηθείτε από τώρα να μάθετε να αντέχετε και να χειρίζεστε πράματα μόνοι σας. Και να ξεπερνάτε μόνοι σας. Όταν σας αντιμιλάνε θα αντιμιλάτε και εσείς. Έτσι θα γνωρίσετε και τον εαυτό σας πολύ καλύτερα. Και τους είπε και, και όταν θα πηγαίνουν να σας ασκούν σωματική και λεκτική βία να αμύνεστε. Μην το επιτρέπετε να σας συμβαίνει. Ότι απαγορεύεται να κάνετε σε άλλους μην αφήνετε να σας το κάνουν και εσάς. Είστε πολύ σημαντικοί άνθρωποι με τις ιδιαιτερότητές σας ο καθένας σας. Όταν και άμα πάνε να σας ασκήσουνε σωματική βία, με το που θα πάνε εσείς να τους κρατήσετε και να τους αποφύγετε. Ακόμα και να προκαλέσετε δεν έχουν δικαίωμα να σας το κάνουν επειδή το θα το κάνετε εν αγνοία. Όπως δεν είναι σωστό να προκαλείτε εσείς έτσι μην αφήνετε και εσείς να σας προκαλούν οι άλλοι. Στην σωματική κρατήστε τους και αποφύγετέ τους, και στην λεκτική περιφρονήστε τους απλώς και μην τους ξανά μιλήσετε. Εξάλλου το σωστό και το αγνό είναι να μάθετε να διεκδικείτε και τα δικαιώματά σας. Και για να μάθετε να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας μόνοι σας σας τα λέω όλα αυτά.
Με λίγα λόγια μην δέχεστε να γίνεστε θύματα και να έχετε θύτες. Ας πούμε ένας από τους καθηγητές σας άμα νιώσετε ότι σας μιλάει παραπάνω απότομα και σας φωνάζει να του το ξεκόψετε λέγοντάς του ότι αν θέλει να τα πηγαίνετε καλά μαζί του να σας μιλάει ήρεμα και χαμηλόφωνα. Διότι εδώ δεν ερχόμαστε για να μάθουμε μόνο γράμματα και να συμπεριφερόμαστε αλλά και πράματα χρήσιμα που αφορούν τον εαυτό μας. Επειδή το σχολείο είναι και για αυτό το λόγο. Και αυτό είναι το αγνό και το χρήσιμο.