Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) με χαρά θα σας υποδεχθεί στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας, το οποίο θα διεξαχθεί στις 1, 2 & 3 Νοεμβρίου, 2024 στο Μέγαρο Χορού, στην πόλη της Καλαμάτας, με θέμα: «Από την Έρευνα στην Κλινική Πράξη».
Ο στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιάσει τα πιο σύγχρονα δεδομένα, τις νεότερες ερευνητικές τάσεις, καινοτόμες τεχνικές αξιολόγησης και παρέμβασης σε όλα τα επιστημονικά πεδία της Λογοθεραπείας.
«Ευχόμαστε να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία ενημέρωσης, εκαίδευσης, ανταλλαγής γνώσεων, απόψεων και εμπειριών για όλους τους επιστήμονες του κλάδου»
Η Λογοθεραπεύτρια MSc, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής 4ου Συνεδρίου Λογοθεραπείας ΣΕΛΛΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας ΣΕΛΛΕ κα Μαρούσα Φειδάντση μίλάει στην Πόπη Μάλεση και το nevronas.gr
Τί σημαίνει για εσάς προσωπικά η οργάνωση ενός συνεδρίου για την επιστήμη σας;
Το συνέδριο αποτελεί τη σημαντικότερη επιστημονική διοργάνωση που μπορεί να οργανώσει ένας φορέας. Συγκεντρώνει τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες ανά τομέα, τις τελευταίες μεθόδους αξιολόγησης και αποκατάστασης, τις πιο σύγχρονες έρευνες σε μια αίθουσα, δίνοντας σε όλους, εισηγητές, κλινικούς και ακαδημαϊκούς, την ευκαιρία να καταρτιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωρίσουν νέες πτυχές της επιστήμης και γιατί όχι να εμπνευστούν και οι ίδιοι για το μέλλον.
Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος ένα συνέδριο της επιστήμης του, αντί να… διαβάσει μόνος του ή να παρακολουθήσει σεμινάρια;
Η προσωπική μελέτη και η παρακολούθηση σεμιναρίων είναι απαραίτητη για κάθε επιστήμονα λογοθεραπευτή. Όμως, η δια βίου εκπαίδευση είναι ημιτελής όταν δεν συμπληρώνεται και από παρακολούθηση συνεδρίων. Στα συνέδρια παρουσιάζονται νέα ευρευνητικά δεδομένα για αξιολογητικά εργαλεία και τεχνικές παρέμβασης που υποστηρίζουν ή όχι την αποτελεσματικότητά τους. Πώς λοιπόν κάποιος θα επιλέξει ορθά ποια σεμινάρια θα παρακολουθήσει όταν δεν έχει ανατροφοδότηση για αυτά από αντικειμενικούς φορείς; Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλλάδα δεν κυκλοφορεί επιστημονικό περιοδικό Λογοθεραπείας. Επομένως, πώς ένας κλινικός ή ακαδημαϊκός θα ενημερωθεί για τα νέα ερευνητικά αποτελεσματα;
Επίσης, σε ένα συνέδριο οι σύνεδροι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανταλλάξουν απόψεις και να προσεγγίσουν διεπιστημονικά όλες τις θεματολογίες.
Διαβάστε | Το πρόγραμμα του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου Λογοθεραπείας
Ποιες είναι γενικά οι θεματικές αυτού του συνεδρίου σας;
Οι θεματικές του συνεδρίου καλύπτουν σχεδόν στο σύνολό τους τις διαταραχές που ασχολείται ένας λογοθεραπευτής είτε απευθύνεται σε παιδιατρικό είτε σε ενήλικο πληθυσμό, όπως είναι: οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές, οι διαταραχές σίτισης, η αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή και η δυσπραξία, αλλά και η δυσφαγία, οι διαταραχές φωνής, οι αφασίες και οι νευρογενείς διαταραχές επικοινωνίας.
Θα παρουσιάσετε και αντικείμενα-θέματα έρευνας σχετικά νέα για τον κλάδο σας;
Στόχος κάθε συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν όλα τα νέα ερευνητικά δεδομένα και να συνδεθούν με την κλινική εφαρμογή, διαμορφώνοντας τις αξιολογητικές και θεραπευτικές τεχνικές. Αυτό καταφέρνει και το δικό μας συνέδριο. Επίσης, θα αναλυθούν θεματολογίες σε τράπεζες, όπως η πρώιμη παρέμβαση από τη γέννηση, η Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας και η Transgender φωνή, στα οποία για πρώτη φορά δίδεται έμφαση σε ένα συνέδριο στην Ελλάδα.
Τέλος, η Επιστημονική Επιτροπή του ΣΕΛΛΕ με την Πρόεδρο κ. Πολίτη Χριστίνα, θα παρουσιάσουν την έναρξη εργασιών σε μια διεθνή προσπάθεια για τη δημιουργία Κλινικών Οδηγιών ανά διαταραχή στην οποία συμμετέχει ο σύλλογος ως μέλος του IALP (International Association of Logopedics & Phoniatrics).
Έχετε και αρκετά Εργαστήρια (Workshops). Συνδέονται με εφαρμογές θεμάτων που θα αναλύσετε και θεωρητικά στο συνέδριο; Mιλήστε μας λίγο γι’αυτά.
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα εργαστήρια που έχουμε φέτος στο συνέδριο. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογιών και αντιπροσωπεύουν αυτό που πραγματεύεται και το συνέδριο «Από την Έρευνα στην Κλινική Πράξη».
Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν 2 νέα αξιολογητικά εργαλεία για τις Αφασίες, να εκπαιδευτούν σε τεχνικές που σχετίζονται με τη δυσφαγία και τις διαταραχές φωνής, να εμβαθύνουν σε σημαντικά θέματα για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, όπως είναι το παιχνίδι και η αλλαγή της θεραπευτικής νοοτροπίας. Θα εκπαιδευθούν σε τεχνικές που αφορούν στην αξιολόγηση και αποκατάσταση των γλωσσικών διαταραχών στα παιδιά. Ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το ReST από την ίδια την Prof. McCabe, αλλά και θα συμμετέχουν σε μια διεθνή πρωτοβουλία για μια «κοινή γλώσσα» στη δυσφαγία.
Κατά πόσον το συνέδριό σας τονίζει την ανάγκη και σημασία της διεπιστημονικότητας, της συνεργασίας διαφορετικών κλάδων Υγείας για πιο επιτυχημένες θεραπείες;
Στο συνέδριο μας συμμετέχουν ως εισηγητές επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους: Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Παιδοψυχίατροι, Αναπτυξιολόγοι, Νευρολόγοι, ΩΡΛ), Γλωσσολόγοι, Ψυχολόγοι, Ακοολόγοι, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές. Μέσα από τις δικές τους εισηγήσεις οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις διαταραχές διεπιστημονικά και ολιστικά.
Συνέντευξη της κας Μαρούσας Φειδάντση – Λογοθεραπεύτρια MSc, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής 4ου Συνεδρίου Λογοθεραπείας ΣΕΛΛΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας ΣΕΛΛΕ στην Πόπη Μάλεση και το nevronas.gr