Όλοι γνωρίζουν ότι στους εκπαιδευτικούς των ειδικών κατηγοριών, με βάση την νομοθεσία, παρέχεται κάθε διαθέσιμη διευκόλυνση για να μπορούν να ασκήσουν ισότιμα το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία. Δυστυχώς φέτος το υπουργείο Παιδείας, με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, πήρε μία εξοντωτική απόφαση για 160 οικογένειες νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το υπουργείο αν και αποδέχεται ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι απόσπασης τους, με την τελευταία παράγραφο που προσθέτει στην υπουργική απόφαση, ουσιαστικά ακυρώνει κάθε διευκόλυνση και υποχρεώνει εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς με τέκνα με αναπηρία, να τοποθετηθούν στους τόπους διορισμού τους, ανατρέποντας όλο τον οικογενειακό προγραμματισμό. Οι τοποθετήσεις τους, που ως επί το πλείστον είναι σε απομακρυσμένες και εκτός των μεγάλων κέντρων περιοχές της Ελλάδας, δημιουργούν μείζον θέμα ως προς το θεραπευτικό πρόγραμμα των τέκνων, μιας και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, όπως και ως προς την εξειδικευμένη νοσοκομειακή περίθαλψη που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία.
160 οικογένειες ΑμεΑ δυστυχώς καλούνται σε εξαναγκασμένη παραίτηση ή σε μια κατάσταση που θα πρέπει να σταματήσουν το θεραπευτικό πρόγραμμα βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ίδιων ή των ανάπηρων μελών της οικογένειας τους.
Κάπου εδώ να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση εφαρμόστηκε επιλεκτικά στην πρωτοβάθμια και όχι στην δευτεροβάθμια που έβγαλε κανονικά τις αποσπάσεις με την διευκόλυνση με διάφορα τεσσάρων ημερών…
Γεννιούνται πολλά ερωτήματα από τις επιλεκτικές διακρίσεις του υπουργείου και τι ακριβώς θέλει να κερδίσει με μια απόφαση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ΑμεΑ και οικογένειες με ανάπηρα μέλη, καταργόντας στην ουσία την υπάρχουσα νομοθεσία.
Πρέπει άμεσα όλοι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθεί αυτη η μισαναπηρική απόφαση.