ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έγκλημα χωρίς σύνορα η εμπορία ανθρώπων

Η ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων αναδεικνύεται με αφορμή την 30η Ιουλίου που έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείτα για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου:

Δεδομένου ότι ένα στα τρία θύματα παγκοσμίως είναι παιδί, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, θέτει την προστασία και τη διάσωση των παιδιών ως κεντρική προτεραιότητα και το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι το «Μην αφήνετε κανένα παιδί πίσω στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων» (“Leave No Child Behind in the Fight Against Human Trafficking”).

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (ΕΜΑ), στην Ελλάδα το 2023 αναφέρθηκαν 533 νέες περιπτώσεις θυμάτων, εκ των οποίων οι 100 αφορούν παιδιά.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, εάν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν θύματα που δεν εντοπίζονται ή δεν αναφέρονται στις Αρχές.
Από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η #ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων μέσω των Ομάδων Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) προκύπτει ότι ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης και επαιτείας αυξάνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά μάλιστα σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονη εμπορική δραστηριότητα και τουριστική κίνηση.

Επίσης, μια ανερχόμενη και ανησυχητική τάση είναι η χρήση της τεχνολογίας από τους δράστες, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, να αποτελούν βασικά εργαλεία για την αρχική προσέγγιση των θυμάτων.

Με τη μέθοδο του Streetwork στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται και υποστηρίζονται πιθανά θύματα εμπορίας που φτάνουν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η υποστήριξη των θυμάτων περιλαμβάνει την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και κιτ υγιεινής, την επείγουσα φιλοξενία και την παραπομπή των θυμάτων σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, την παραπομπή σε υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και εκπροσώπησης, τη διασύνδεση των θυμάτων με υπηρεσίες ιατρικής και ψυχικής υγείας καθώς και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και λοιπούς φορείς υποστήριξης.

Η Ειδική Δράση «Υπηρεσίες συντονισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια» με Κωδικό ΟΠΣ 6003448 εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Ελλάδας – Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2021-2027» στον Ειδικό Στόχο «Πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Για περισσότερες πληροφορίες: Χρυσοβαλάντης- Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, δικηγόρος και Συντονιστής της Ειδικής Δράσης Υπηρεσιών Συντονισμού για Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: https://bit.ly/3SrEZzw