Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (7th International Dance Festival Disability), που διοργάνωσε η Καλλιτεχνική Ομάδα «Δρυάδες Εν Πλω», πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Καρδίτσα στις 23 – 26 Μαΐου 2024. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, για έβδομη συνεχή χρονιά σε διεθνές επίπεδο και για ενδέκατη συνεχή σε εθνικό επίπεδο, με την με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Μεγάλοι χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η βιομηχανία τροφίμων Damavand A.E., οι γενικές και ειδικές μεταφορές Alex Giannakos Trans SA, το εργαστήριο Φυσικοθεραπείας IASSIS – Φυτιλής Θωμάς, η εταιρία TransNet, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Σχολή Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη, ενώ σημαντική ήταν και η υποστήριξη σε πολλαπλά επίπεδα πλήθους ιδιωτών επαγγελματιών της πόλης της Καρδίτσας, αλλά και πόλεων ανά την Ελλάδα (όλοι οι χορηγοί του Φεστιβάλ αναγράφονται μόνιμα στο site www.dryadesenplo.gr).
Η απονομή των βραβείων στις ομάδες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26/5 το πρωί στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας, έπειτα από τρεις γεμάτες μέρες με παραστάσεις. Στην τελετή παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στη βράβευση οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καρδίτσας κ.κ. Παναγιώτης Ευθυμίου και Στέφανος Θεολόγης, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κος Παναγιώτης Νάνος, η Αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κα Ιωάννα Ποδηματά, η Αντιδήμαρχος Δήμου Χίου κα Χριστίνα Σερέτη και η Πρόεδρος του Τμήματος της Φλόγας Καρδίτσας κα Δώρα Γαρίτου. Ως εκπρόσωποι επιχειρήσεων – χορηγών του Φεστιβάλ παρέστησαν και βράβευσαν Ομάδες οι κ.κ. Δημήτριος Σίμος του καφέ Flow και Χρήστος Παπαδόπουλος της Damavand A.E. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ οι βουλευτές κος Κωνσταντίνος Τσιάρας και κα Ασημίνα Σκόνδρα με επιστολή, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κος Κώστας Τέλιος, που παρευρέθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Καρδίτσας με την κα Αθηνά Πέτσα, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Πρόνοιας & ΑμεΑ.
Η διοργάνωση του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ είναι μοναδική στην Ελλάδα, το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθόσον οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ διακρίνονται για την επιστημονική θεμελίωση και την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα. Η σημαντικότητα της διοργάνωσης, του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη, έγκειται, επίσης, στο γεγονός ότι αυτό παρέχει στα άτομα με αναπηρία ένα διεθνές ανοιχτό φόρουμ για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο και επιπλέον προσφέρει μια μεγάλη σκηνή για να εκφράσουν πάνω σε αυτή τον ευαίσθητο ψυχικό τους κόσμο και να αναδείξουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες και δυνατότητες που αναπτύσσουν με κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη. Προσφέρει ακόμη πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες, όχι μόνο στα άτομα αυτά, αλλά σε όλους τους συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή διοργάνωση να γνωρίσουν τη δημόσια αναγνώριση, την αποδοχή και καταξίωση για τις καλλιτεχνικές δεξιότητες και ικανότητες και γενικά για το σημαντικό έργο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που επιτελούν. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται, όταν τα άτομα του κοινωνικού περίγυρου θεωρούν και αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα και ισοδύναμα, οπότε εκλείπει κάθε λόγος αξιολογικής ή ιεραρχικής κατάταξης και όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς διακρίσεις και ετικέτες. Ταυτόχρονα, η έκφραση ικανοποίησης ή θαυμασμού από τους συμμετέχοντες θεατές προς τα άτομα με αναπηρία εκλαμβάνεται από αυτά ως αποδοχή των πολλών και ως ατομική ή ομαδική καταξίωση (όταν είναι μέλη ομάδας), γεγονός που συντελεί άμεσα στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσυναισθήματος, ενώ αποτρέπει τις πιθανότητες κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης.
Κάθε χρόνο η επιστημονική – καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να παρευρεθούν στη σημαντική αυτή εκδήλωση.
Φέτος, είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε στην επιστημονική – καλλιτεχνική επιτροπή τους:
- Dr Μανώλη Δερμιτζάκη, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
- Νίκο Παγίδα, Δ/νων και εμπορικό σύμβουλο nevronas.gr
- Παναγιώτη Παράσχου, Χορογράφο – Χορευτή με αναπηρία
- Νίκη Τηγανιτάκη, καθηγήτρια Χορού – Διευθύντρια της σχολής χορού «ΕΝ ΡΟΗ» στην Αθήνα
- Κωνσταντίνο Δημόπουλο, Επίκουρο καθηγητή Τεφαα Αθηνών
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φέτος πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις των ομάδων που συμμετείχαν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας και workshop με σχετική θεματολογία. Για 3 ημέρες η περιοχή μας φιλοξένησε περισσότερα από 500 άτομα, επιστήμονες, καλλιτέχνες και μέλη ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΑΝ το μήνυμα του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ: όταν ενεργούμε όλοι μαζί και όλοι θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως άτομα με τα ίδια δικαιώματα, ως ισότιμα και ισοδύναμα μέλη της κοινωνίας, εκλείπει κάθε λόγος αξιολογικής ή ιεραρχικής κατάταξης και όλοι θεωρούνται ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς διακρίσεις και ετικέτες.
Οι Ομάδες που συμμετείχαν φέτος στο Φεστιβάλ ήταν:
- Ομάδα Αποχρώσεις, Καρδίτσα, Σχολή Χορού Μ. Καραπαναγιώτη, Καρδίτσα
- Ομάδα Χοροδρόμειο, Αθήνα, Ερασιτεχνική ομάδα ανθρώπων με προβλήματα όρασης «Χοροδρόμειο»
- Ομάδα Φωτεινός Κόσμος, Βόλος, ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Φωτεινός κόσμος»
- Ομάδα Join us, Καρδίτσα, JOIN US OE Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ
- Ομάδα LOVE CREW, Τρίκαλα, ΚΔΑΠ Με Αγάπη
- Ομάδα ΕΨΥΚΑ, Δράμα, Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. – Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης
- Ομάδα ΗΛΙΟΣ, Καρδίτσα, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ήλιος, Καρδίτσα
- Ομάδα Χοροτεξιδευτές, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Πρόσβαση, Καρδίτσα
- Ομάδα Θαλπωρή, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Θαλπωρή, Σοχός
- Ομάδα Ομόνοια, ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Η Ομόνοια», Σέρρες
- Ομάδα Φάσμα, Εταιρία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων, Χίος
- Ομάδα Εργαστήρι των Χρωμάτων, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εργαστήρι των Χρωμάτων, Σέρρες
- Χορογραφία Make A Wish Ευχή Αργυρώς
- Ομάδα Moving Art, Σχολή Χορού Sioti Moving Art, Σέρρες
- Ομάδα ANISI INTEGRATED DANCE STUDIO, ANISI INTEGRATED DANCE STUDIO, Τιφλίδα Γεωργία
- Ομάδα Οι Ονειροδίαιτοι, Συμπεριληπτική Παιδαγωγική Ομάδα «Οι Ονειροδίαιτοι», ΑΘΗΝΑ
- Ομάδα Χορευτές της «Ελπίδας», Ρόδος, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ΚΔΗΦ «Ελπίδα»
- Ομάδα The Dreamers, Άδενδρο Θεσσαλονίκης, «ΣΑΠ Φροντίδα»
- Ομάδα Primavera Dancers, Θεσσαλονίκη, Primavera Studios
- Ομάδα Αξίζω, Κομοτηνή, Σύλλογος Μέριμνας ΑμεA Νοητικής Yστέρησης “Άγιοι Θεόδωροι”
- Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, Αθήνα, Φάρος Τυφλών Ελλάδας
- Ομάδα Μπλε Αστέρια, Θεσσαλονίκη, Σωματείο Τέχνης «Τεχνηέσσα» & Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Αλλάζω»
- Ομάδα Με…Νου, Δράμα, Κοιν. Σ. Επ Ένταξης Αληλέγγυα + Εργασία
- Ομάδα Άνθεμα, Δράμα, ΚΚΠΠΑΜΘ – ΠΧΠ Δράμας
- DIM for Dream, Αθήνα, Ομάδα Εκπαίδευσης Dance Disability Αθήνας
Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ ήταν η ΕΡΤ3 & ΕΡΤ Λάρισα, η εφημερίδα Νεός Αγώνας, η τηλεόραση Θεσσαλία, το Dancetheater.gr, o Nevronas, η εφημερίδα Μαγνησία, το magnesianews.gr, το ραδιόφωνο ΕΝΑ, η εφημερίδα Ελευθερία, το larissanet, το thessalia-24.gr και η εταιρία localstage στο live streaming
Η διοργανωτική επιτροπή και οι Δρυάδες εν Πλώ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για την πολύτιμη συνεργασία τους υποστηρικτές, τους χορηγούς και τους χορηγούς υλικών και δώρων, (αναγράφονται στο βιβλιαράκι πρόγραμμα που διατίθεται σε όλες τις πόλεις από τις ομάδες καθώς και στο site της ομάδας www.dryadesenplo.gr) τους εθελοντές και όσους δούλεψαν με χαμόγελο και αγάπη για την υλοποίηση άλλης μιας επιτυχημένης διοργάνωσης.
Ευχαριστούμε, επίσης, το Δήμο Καρδίτσας για την ευγενική παραχώρηση του χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας.