AμεΑ CAR

ΕΣΑμεΑ: Αιτήματα των ΑμεΑ για Στάθμευση και Διόδια

Τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, αναφορικά με ζητήματα προσβασιμότητας σε υποδομές και μεταφορές καθώς και το Δελτίο Στάθμευσης ατόμων με αναπηρία επισημαίνει με δύο επιστολές της η ΕΣΑμεΑ στην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Αλεξοπούλου.

Ειδικά για το Δελτίο Στάθμευσης προτείνονται πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αποτελούν αιτήματα που χρονίζουν: η αποσύνδεσή του από συγκεκριμένο όχημα («αναπηρικό» ή μη) ασχέτως μάλιστα από τον κυβισμό του και τη σύνδεσή του με συγκεκριμένο άτομο, συμπλήρωση των σημερινών δικαιούχων του Δελτίου με προσθήκη σε αυτούς όλων των κατηγοριών ατόμων με αναπηρία, στα οποία πλέον και οι ν. 4758/2020 (Α’ 242’) και ν. 4764/2020 (Α’ 256) έχουν επεκτείνει το δικαίωμα κτήσης οχήματος με απαλλαγές, γεγονός το οποίο συνάδει απόλυτα και με τις ευρωπαϊκές συνήθεις τακτικές υποστήριξης της ευρύτερης ομάδας των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, καθώς και να συμπεριληφθούν και ομάδες ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά τις μετακινήσεις τους (π.χ. καρκινοπαθείς με δυσκολία στη μετακίνηση, άτομα με νόσο του Crohn, άτομα με κρίσεις επιληψίας κ.λπ.) και οι οποίες σήμερα δεν περιλαμβάνονται.

Επέκταση δικαιώματος χορήγησης Δελτίου Στάθμευσης ΑμεΑ

Επέκταση δικαιώματος χορήγησης Δελτίου Στάθμευσης ΑμεΑ

Στη συνέχεια παρατίθεται μέρος των λοιπών κρίσιμων αιτημάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους αρμοδιότητας υπ. Υποδομών και Μεταφορών (αναλυτικά στην επιστολή):

  • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα γενικότερα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΧΙ και των ΚΤΕΛ
  • Θέσπιση διαδικασιών ασφάλειας και διαδικασιών υποστήριξης επιβατών με αναπηρία σε έκτακτη ανάγκη (άρθρο 9 της Σύμβασης, άρθρο 64 του ν.4488/2017).
  • Θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στα Δ.Σ. όλων των Οργανισμών σταθερής και μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη βάση των επιταγών των άρθρων 4, παρ.3 και 33, παρ.3 της Σύμβασης, του άρθρου 63 του ν.4488/2017 και του Στόχου 1 του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
  • Εφαρμογή του ν. 4782/2021, αναφορικά με τον καθορισμό των διαδικασιών εφαρμογής της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας. Παρά το γεγονός ότι με την ψήφιση του άρθρο 17 του ν.4903/2022, εξειδικεύτηκε η εν λόγω ρύθμιση, ώστε το όχημα να έχει απαλλαγή ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, σε περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού, δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα η διαδικασία έκδοσης κάρτας.
  • Συμμόρφωση του ιστοτόπου του υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων με τον ν. 4727/2020 για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα.
  • Ενημέρωση των επιβατών με αναπηρία για τα δικαιώματά τους, πρόσβαση στην πληροφόρηση πριν και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους με χρήση προσβάσιμων μορφών και μέσω προσβάσιμων συστημάτων επικοινωνιών.
  • Εκπαίδευση των στελεχών όλης της αλυσίδας του τομέα μεταφορών (προσωπικό μεταφορικών φορέων/ αεροδρομίων/ σταθμών, προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης, εκπαιδευτών οδήγησης, επαγγελματιών οδηγών επιβατηγών οχημάτων κ.λπ.) σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας.

Αναλυτικά στις επιστολές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *