Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα των Αναπήρων. Πρόκειται για μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Μια ημέρα που γιορτάζουμε την Προσβασιμότητα και την Συμπερίληψη.
της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Συχνά, όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των αναπήρων μιλάμε κυρίως για πρόσβαση στην πόλη και σε θεσμούς, για την εκπαίδευση και την υγεία τους και όχι και για το δικαίωμα στην εργασία και στη ψυχαγωγία.
Το nevronas.gr με το 1ο Nevronas FESTival – Φεστιβάλ Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών έβαλε το λιθαράκι του στο δικαίωμα της απόλαυσης και της εκπροσώπησης της τέχνης από Άτομα με Αναπηρία, κάτι που συνεχίζεται και ενισχύει την ισότιμη συμμετοχή στην Τέχνη και φυσικά στην ψυχαγωγία.
Το δικαίωμα στην εργασία είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, και ειδικά όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρία απομένουν πολλά βήματα μέχρι να φτάσουμε την ισότητα.
Σύμφωνα με μετρήσεις, μόνο το 30,5% των ΑμεΑ εργάζεται κάπου, κάτι που το δίχως άλλο συμβάλλει στο γεγονός ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας είναι οικονομικά ανενεργό. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο άνθρωπος περνάει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του στη δουλειά.
Άρα, η έλλειψη εργασίας δεν επηρεάζει μόνο την οικονομική πλευρά της ζωής του εκάστοτε ανάπηρου ατόμου, αλλά και την κοινωνικότητά του, την συμβολή του στην κοινωνία, την αυτοεκτίμησή του και τελικά την αναγνώριση της ύπαρξής του από τους συνανθρώπους του για το ένα τρίτο της ημέρας.
Πρόσφατα έχει αναγνωριστεί παγκόσμια η ανάγκη εργασιακής ένταξης των αναπήρων και σιγά-σιγά δίνονται ευκαιρίες για εργασία και πρακτική σε αυτούς.
3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και το δικαίωμα στην εργασία
Το παράδειγμα του “The Christmas Factory”
Στη χώρα μας, γίνονται τα ίδια βήματα προόδου με αργό αλλά σταθερό ρυθμό από κάποιους εργοδότες. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και το The Christmas Factory που επέστρεψε με πολύ τραγούδι, χορό και θέατρο για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα για 9η χρονιά φέτος, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!
Αυτή τη χρονιά όμως, μεταξύ νευροτυπικών καλλιτεχνών, το The Christmas Factory σε συνεργασία με το nevronas.gr, προχώρησε σε πρόσληψη ατόμων με αναπηρία δίνοντάς τους την ευκαιρία να εργαστούν και να κοινωνικοποιηθούν μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον.
Το nevronas.gr, με την επιστημονική ομάδα του, της Εργασιακής Συμπερίληψης, προωθεί και υποστηρίζει υποψήφιους εργαζόμενους ΑμεΑ στην ανοικτή αγορά εργασίας. Έτσι, κατόπιν συζήτησης με και επιθυμίας του The Christmas Factory να συμπεριλάβει Ατομα με Αναπηρία και νευροαναπτυξιακές διαταραχές στο εργατικό δυναμικό του, συνεργάστηκαν για την πρόσληψη και υποστήριξη δύο εργαζομένων.
Έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα με τους δύο ΑμεΑ υπαλλήλους του The Christmas Factory.
-
Γιατί είναι σημαντική αυτή η εργασία και συγκεκριμένα το πόστο σας για εσάς;
Μάνος Μπρούστης: “Καταρχάς γνώρισα καινούρια άτομα και έπειτα μού άρεσε πολύ αυτή η δουλειά λόγω των Χριστουγέννων. Ακόμη τραγουδάω σε μια μπάντα που λέγεται “Bandokafenio”, και έχω δουλέψει ως βοηθητικός ηθοποιός-κομπάρσος.”
Άρα ο Μάνος, ως καλλιτέχνης, είναι εξοικειωμένος με το ρόλο του ξωτικού που θα υποδυθεί.
Καλλιτέχνης είναι και ο Πάνος Πολυπαθέλης, αφού είναι ηθοποιός (μέλος της μικτής θεατρικής ομάδας ARTimeleia) και έχει ασχοληθεί και με το το χορό κυρίως μέσω της συμπεριληπτικής ομάδας χορού “ΈΞΙΣ”.
-
Γιατί προτιμήσατε να εργαστείτε στο The Christmas Factory;
Μάνος: “Γιατί μού άρεσε σαν ιδέα και σαν περιβάλλον. Μού έκαναν και ενημερωτικά σεμινάρια για τη θέση του ξωτικού, οπότε χάρηκα πολύ με την πρόσληψή μου.”
Πάνος: “Ήθελα να έχω επαφή με τα παιδιά κυρίως γιατί θα ήθελα να ασχοληθώ μελλοντικά και με το θεατρικό παιχνίδι, ως απόφοιτος Θεατρικών Σπουδών, και η καλύτερη επικοινωνία θα με βοηθήσει σε αυτό. Από εκεί και πέρα τα παιδιά είναι ήδη σε μια κατάσταση χαράς και ενθουσιασμού.”
-
Τι περιμένετε ότι θα φέρει η εργασία σας στο The Christmas Factory για το εργασιακό σας μέλλον αλλά και για την εργασιακή αποκατάσταση του συνόλου των αναπήρων στη χώρα μας;
Μάνος: “Σαν ξωτικό, θα έχω μια επικοινωνία με τα παιδιά. Θεωρώ θα με βοηθήσει και με την επικοινωνία με τον κόσμο αλλά και με την προϋπηρεσία μου. Θεωρώ ότι σε όλους τους εργαζόμενους ΑμεΑ θα μας δώσει εμπειρία για μελλοντική εργασία και θα μας ανοίξει πόρτες.”
Πάνος: “Η εργασία βοηθά οικονομικά, δίνει μια ανάσα, γιατί είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο με αναπηρία να βρει δουλειά. Γενικότερα, όταν τα άτομα με αναπηρία δουλεύουν η κοινωνία “ανοίγει” περισσότερο. Έχει ενδιαφέρον να βλέπουν οι υπόλοιποι ότι υπάρχουμε και εμείς οι ανάπηροι, δεν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι αλλά εργαζόμαστε.”
Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology