ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το προσωπικό στο Ηρωδείο εκπαιδεύεται για την εξυπηρέτηση κοινού με οπτική αναπηρία!

Μια πρωτοπόρα δράση που αφορά στην προσβασιμότητα αλλά και τον τρόπο προσέγγισης των ατόμων με οπτική αναπηρία στους χώρους πολιτισμού και τα θέατρα, έλαβε χώρα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στα πλαίσια υλοποίησης της συμπερίληψης των ατόμων με οπτική αναπηρία στον πολιτισμό. Τη δράση συντόνισε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.).

 

Η Διοικήτρια αυτού, κυρία Σοφία Χαμονικολάου  μαζί με τους κ.κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμο, Οργανωτικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και μέλος του ΔΣ ΚΕΑΤ και Μαρία Πλαστήρα, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης πραγματοποίησαν μια βιωματική εκπαίδευση σχετικά με την αισθητηριακή αναπηρία.

Το “παρών” σε όλη την διάρκεια της δράσης έδωσαν η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ο κ. Ιωάννης Καπλάνης, Γενικός Διευθυντής της “Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε”, καθώς και η κ. Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στο ρόλο των εκπαιδευόμενων βρέθηκαν οι υπάλληλοι του Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., και συγκεκριμένα οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες που απασχολούνται στη διοργάνωση, οι οποίοι και επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εν λόγω δράση. Μέσα από την εκπαίδευσή τους στις βασικές αρχές συνοδείας (τεχνικές προσέγγισης, τεχνικές βλέποντα συνοδού) για τα άτομα με οπτική αναπηρία, απέκτησαν μια σφαιρική εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία όρασης καθώς και για τις βασικές τεχνικές που ακολουθούνται στην εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Έκλεψαν, από σηματοδότη, ηχητική συσκευή που βοηθά άτομα με οπτική αναπηρία

Έκλεψαν, από σηματοδότη, ηχητική συσκευή που βοηθά άτομα με οπτική αναπηρία

Η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΑΤ, κ. Χαμονικολάου, εξήγησε στους παρευρισκόμενους πως «Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εξοικείωση του κοινού και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, μιας διοργάνωσης τέτοιου βεληνεκούς και διεθνούς αναγνώρισης, σε θέματα που αφορούν άτομα με οπτική αναπηρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αποτελεσματική και ισότιμη πρόσβασή τους στους χώρους πολιτισμού. Στόχος όλων οφείλει να είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε χώρο της διοργάνωσης, η ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση τους χωρίς προβλήματα και, κυρίως, η ισότιμη αντιμετώπισή τους από συνανθρώπους τους προετοιμασμένους να τους υποδεχτούν».

Πρόκειται άλλωστε για μια δράση που εντάσσεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που συνυπέγραψαν πριν από έναν χρόνο, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., κ.κ. Δημήτρης Πασσάς και Ιωάννης Καπλάνης, αντίστοιχα, με τη Διοικήτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), κ. Σοφία-Λευκή Χαμονικολάου, παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιας για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνας Μιχαηλίδου και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε με πρωτοβουλία των δύο φορέων στοχεύει στην από κοινού προώθηση της πολιτιστικής, ερευνητικής, επιστημονικής και διοικητικής συνεργασίας τους και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του κοινού με αναπηρία όρασης, τη δημιουργία απτικών χαρτών στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ, καθώς και την περιγραφή των προγραμμάτων και των δράσεων του στο Σύστημα Γραφής και Ανάγνωσης Braille.

Πράγματι, όπως πέρυσι – που έγινε η αρχή – έτσι και φέτος, σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων του, επί της οδού Αλκμήνης αρ. 5 στα Κάτω Πετράλωνα, διατίθενται προγράμματα στο Σύστημα Γραφής και Ανάγνωσης Braille για τα άτομα με οπτική αναπηρία, όπως αυτά μεταγράφηκαν και εκτυπώθηκαν από το τυπογραφείο του Κ.Ε.Α.Τ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρόκειται να τοποθετηθεί έξω από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, απτικός χάρτης κατασκευασμένος από το Κ.Ε.Α.Τ. ώστε οι επισκέπτες – άτομα με οπτική αναπηρία να μπορούν να αντιληφθούν στον απτικό χάρτη τις διαδρομές και τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος και μέσω των σχημάτων να είναι ικανοί να προσανατολιστούν στο χώρο με βάση το περιβάλλον. Η απτική πληροφορία, εξάλλου, σε συνδυασμό με τη σωστή εξυπηρέτηση του κοινού με οπτική αναπηρία – το οποίο γίνεται πράξη αρχής γενομένης της σημερινής, και μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των εργαζομένων του φεστιβάλ – καθιστά το άτομο με αναπηρία όρασης ικανό να περιηγηθεί αυτόνομα στο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι: “Προτεραιότητά μας, είναι η καθημερινή βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας με αναπηρία και η διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης τους. Η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας, αποτελεί για όλους μας ένα αναγκαίο βήμα για μία συμπεριληπτική κοινωνία που μας χωρά όλες και όλους. Για αυτό, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, επιβεβαιώνουν ότι η αναπηρία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανημποριά, αλλά ως διαφορετικότητα. Ένα διαφορετικό, αλλά ένα πλούσιο κομμάτι της κοινωνίας μας. Ως Πολιτεία, με μικρές και μεγάλες δράσεις δημιουργούμε διαρκώς τις κατάλληλες συνθήκες για την κοινωνική ένταξη όλων. Και ακόμα περισσότερο αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω”.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τόνισε πως «σταθερός στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, και βάσει του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε πέρυσι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Κ.Ε.Α.Τ, σήμερα, οι ταξιθέτες του Φεστιβάλ, το πρόσωπο αλλά και η καρδιά της διοργάνωσης, εκπαιδεύτηκαν στο πώς να υποδέχονται και να καθοδηγούν άτομα με αναπηρία όρασης σε χώρους όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Δράση σαν αυτή αποτελούν μέρος της ευρύτερης μας στρατηγικής για ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό, ενώ ήδη όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ έχουν εντάξει έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στο περιεχόμενο τους στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., κ. Ιωάννης Καπλάνης, δήλωσε, με τη σειρά του: «Θέλουμε ένα Φεστιβάλ ανοιχτό, συμπεριληπτικό και προσβάσιμο σε όλες και όλους. Η συνεργασία του Φεστιβάλ με το Κ.Ε.Α.Τ. έχει στόχο την έμπρακτη και ουσιαστική συμπερίληψη των συνανθρώπων μας με οπτική αναπηρία στον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό. Με τη σημερινή εκπαίδευση, τη διάθεση του προγράμματος των δράσεων μας στο σύστημα Braille και την προσεχή δημιουργία απτικών χαρτών στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ, συνεχίζουμε τη συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων και δεσμευόμαστε για την επέκταση της στο μέλλον».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: keat.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *