Γυναικοκτονίες, μια παγκόσμια μάστιγα, μια δεύτερη πανδημία βίας κατά των γυναικών, ποσοστά και αριθμοί που αυξάνονται δραματικά και αντιστοιχούν σε αποτρόπαια εγκλήματα. Καταστάσεις τραγικές, σοκαριστικές που δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους και που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
της Ταξούλας Ζάχου για την εφημερίδα «+οικία»
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γραφτεί το συγκεκριμένο κείμενο μέχρι και την ώρα της ολοκλήρωσής του μεσολάβησαν 3 γυναικοκτονίες. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 17 γυναικοκτονίες έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα το 2021, τη στιγμή που τους πρώτους δέκα μήνες του έτους η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική στήριξη έχει δεχθεί 7.809 κλήσεις για καταγγελίες περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας.
Διαβάστε | ΕΛΑΣ: 7.695 θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2021
Σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση είναι εξίσου δραματική ,αφού κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Γυναικοκτονίες και όχι ανθρωποκτονίες, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι, τώρα και με τη σφραγίδα του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) γυναικοκτονία, θεωρείται η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες.
Βέβαια, μην ξεχνάμε, ότι η γυναίκα έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη και με άλλες μορφές βίας, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η ενδοοικογενειακή βία, η μαστροπεία, ο πρόωρος και εξαναγκαστικός γάμος. Θύματα μιας καθημερινής, συστηματικής κλιμακωτής κακοποίησης που αναπόφευκτα οδηγεί στην αφαίρεση ζωής.
Είναι η κακιά στιγμή; Σίγουρα όχι!
Κακιά στιγμή είναι να σου χυθεί ο καφές, όχι να αφαιρέσεις μια ανθρώπινη ζωή. Αναμφισβήτητα αποτελούν υπολείμματα του πατριαρχισμού, του σεξισμού, του μισογυνισμού, της έμφυλης βίας και της ανισότητας, όλα τους σημάδια ντροπής της κοινωνίας. Μια ντροπή που πήρε εφιαλτικές διαστάσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας, περίοδο που παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών.
Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου μιλώντας στον απόηχο μίας ακόμη γυναικοκτονίας στη χώρα, τόνισε πως έχουμε μια δεύτερη πανδημία, «αυτή της έμφυλης βίας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα, γιατί δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν, και η μια τραγωδία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη».
Μέσα στην πανδημία, αναζητήθηκε 163 εκατομμύρια φορές στη google, η φράση:
«Πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς».
Η κατάσταση απαιτεί έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης και καταστολής της –πανδημίας- που απειλεί τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.
13 φορέματα στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου
Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου φωταγωγήθηκε σε πορτοκαλί χρώμα προς τιμήν της παγκόσμιας ημέρας, ενώ την πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας συμπλήρωσε και η δράση του Συλλόγου Εργαζομένων, οι οποίοι και τοποθέτησαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του δημοτικού μεγάρου,13 γυναικεία φορέματα που συμβόλιζαν – δυστυχώς μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο- τις 13 γυναικοκτονίες.
Διαβάστε | «Κι εσύ Ελένη και κάθε Ελένη»
Μια κίνηση με ένα μήνυμα ηχηρό, αυτό, της μηδενικής ανοχής στη βία ενάντια σε γυναίκες και θηλυκότητες. Η διοίκηση του δήμου μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη επί του θέματος, με συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, ενώ και το μήνυμα της Δημάρχου για τη συγκεκριμένη ημέρα, είναι μήνυμα στήριξης στα θύματα.
Συγκεκριμένα η κα Ανδρούτσου αναφέρει,
“…Μας βρίσκει όλες και, ελπίζω όλους, έτοιμες/ους να δράσουμε όπως και όσο
αναλογεί στη καθεμία και τον καθένα μας για να δώσουμε ένα τέλος στο έγκλημα της βίας κατά των γυναικών.
Σε ένα έγκλημα που ζει, αναπνέει και γιγαντώνεται στις λεπτομέρειες.
Καμία λεπτομέρεια δεν θα περνά απαρατήρητη.
Καμία μορφή βίας δεν θα γίνεται ανεκτή….”
Γράφει: η Ταξούλα Ζάχου για την εφημερίδα «+οικία»