ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού»: Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται

Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.

 

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η μέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, o οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί. Οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται περίπου στα 40 εκατομμύρια και 245 εκατομμύρια ασθενών είναι με πολύ χαμηλή όραση. Κύρια αιτία που οδηγεί στην απώλεια της όρασης είναι ο καταρράκτης. Άλλες αιτίες είναι το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η παιδική τύφλωση και το τράχωμα. Βασική διαπίστωση αποτελεί επίσης ότι τουλάχιστον το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν ή να ιαθούν.

Συνεπώς σε κάθε ασθένεια της όρασης, κλειδί για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο πρόληψη- έγκαιρη διάγνωση- θεραπεία.

Σε περιπτώσεις που η τύφλωση δεν μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί τότε ο αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή των ασθενών είναι μεγάλος, τόσο στο οικογενειακό όσο και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον, μια και η απώλεια όρασης θέτει μεγάλους φραγμούς σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου.

Για την άρση αυτών των εμποδίων, λειτουργεί στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών από το 1994 μέχρι και σήμερα, η υπηρεσία Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, που είναι ο μοναδικός φορέας που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση, στα ενήλικα άτομα με οπτική αναπηρία, είτε πρόκειται για εκ γενετής τυφλά άτομα είτε για νεοτυφλωθέντες είτε για μερικώς βλέποντες.

Παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια, ο Π.Σ.Τ με τις υπηρεσίες του προσπαθεί να ενημερώσει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία, προτείνοντας τις ενδεδειγμένες λύσεις για την άρση των εμποδίων, παρατηρούμε ότι ενώ έχουν γίνει θετικά βήματα σε νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα, το Εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία, διαπιστώνουμε ότι στο πεδίο της καθημερινότητας των ατόμων με οπτική αναπηρία, υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια προσβασιμότητας τόσο στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον όσο και στο ψηφιακό.

Τα σημαντικότερα και πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επικράτεια τα άτομα με πρόβλημα όρασης είναι:

1ον. Η ελλιπής τήρηση των κανονισμών που αφορούν στη φύλαξη των δημοσίων έργων που λαμβάνουν χώρα σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους ή και στο οδόστρωμα.
2ον. Η παράνομη κατάληψη πεζόδρομων και πεζοδρομίων από παντός είδους οχήματα, τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα καταστημάτων και κάθε είδους σταθερά εμπόδια.
3ον. Η έλλειψη τυποποίησης του συστήματος οδηγών όδευσης η οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται ανά την επικράτεια ακολουθώντας τις προβλεπόμενες προδιαγραφές καθώς και η απουσία συντήρησης και επιδιόρθωσης του σε τακτική βάση, μας κάνει μάρτυρες κατεστραμμένων οδηγών όδευσης τυφλών σε πολλές πόλεις στη χώρα μας, κυρίως εξαιτίας των διερχόμενων ή σταθμευμένων οχημάτων, γεγονός που τους καθιστά όχι μόνο ακατάλληλους για το έργο που θα έπρεπε να επιτελούν αλλά και ιδιαιτέρως επικίνδυνους.
4ον. Η δυσλειτουργία του συστήματος της Τηλεματικής, τόσο στις έξυπνες στάσεις, όπου αυτές υπάρχουν, όσο και στο εσωτερικό των μέσων μαζικής μεταφοράς, η οποία δυσχεραίνει την ανεξάρτητη μετακίνηση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων, ως χρήστες των μέσων. Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι το σύστημα στις περισσότερες λεωφορειακές γραμμές δεν λειτουργεί ή είναι απενεργοποιημένο.
5ον. Παρόλο που το σύστημα ηχητικών διατάξεων στους φωτεινούς σηματοδότες ακολουθεί πλέον εθνικές προδιαγραφές, εφαρμόζεται αποσπασματικά και δυστυχώς παρατηρείται, ότι εκεί όπου λειτουργεί, σε κάποιες διασταυρώσεις να είναι λάθος εγκατεστημένο και συνεπώς επικίνδυνο. Τέλος βλέπουμε την ανυπαρξία του συστήματος σε μεγάλους οδικούς κόμβους με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ενόψει του εορτασμού, της Παγκόσμιας ημέρας του «Λευκού Μπαστουνιού», συνεχίζει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών της ανεξάρτητης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία όρασης στη χώρα μας, κάνοντας πράξη την έννοια της συμπερίληψης.

Την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021, οργανώνει βιωματική δράση και διακίνηση ενημερωτικού υλικού, στο σταθμό του μετρό, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 10.00-13.00μ.μ.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κο Δημήτριο Σηφάκη, στο 694 539 9957.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Η. Μαργιόλας

Ο Γεν. Γραμματέας
Δ. Σηφάκης

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *