Δελτίο Τύπου για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ομάδας Εργασίας για τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού από τον Independent Living Organization of Greece – i-living.
Στα τέλη του Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) για τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού (ΠΒ).
Η ΟΕ συστάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργο Σταμάτη και απαρτίστηκε από εκπροσώπους οργανισμών αναπήρων, εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας, Επικρατείας και Υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες. Επιπλέον σε κάθε συνεδρίαση της ΟΕ υπήρχαν ακτιβιστές από τον χώρο της αναπηρίας ως παρατηρητές που στην ουσία είχαν ρόλο συμβουλευτικό. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ζητήθηκαν να κατατεθούν γραπτά οι προτάσεις τόσο των μελών της ΟΕ όσο κι άλλων συλλογικοτήτων αναπήρων.
Τον i-living Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, εκπροσώπησε η γενική του γραμματέας Αντωνία Τρικαλιώτη ως μέλος της ΟΕ, ενώ παρευρισκόταν ως παρατηρητές και σύμβουλοι ο πρόεδρος του, Καμίλ Γκουνγκόρ και ο συνιδρυτής και Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Σκοπός της ΟΕ ήταν η δημιουργία ενός πορίσματος – γνωμοδότησης ως προς την επικείμενη θεσμοθέτηση του ΠΒ που παραδόθηκε στο γραφείο της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το πόρισμα αυτό δημιουργήθηκε με επιτυχία μετά από έξι συνεδριάσεις κι ενώ τα μέλη της ΟΕ ξεκίνησαν από διαφορετικές βάσεις, με οπτικές ως προς τον ΠΒ που απείχαν μεταξύ τους, όλη αυτή η ποικιλότητα στα υπόβαθρα τους συνέβαλε μάλλον θετικά στη σύνταξη ενός πορίσματος που είναι ιδιαιτέρως ανοιχτό και συμπεριληπτικό.
Στα πλαίσια των συνεδριάσεων σκιαγραφήθηκε το επάγγελμα του ΠΒ, η διεθνή νομοθεσία που το διέπει, οι πρακτικές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες του ΟΗΕ, με γνώμονα την προώθηση των αρχών της Ανεξάρτητης Διαβίωσης, της Αποϊδρυματοποίησης και το δικαίωμα των αναπήρων σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Τα κύρια συμπεράσματα του πορίσματος περιλαμβάνουν:
1.Την αναγνώριση του δικαιώματος ΠΒ σε κάθε ανάπηρο που χρήζει προσωπικής βοήθειας ανεξαρτήτου ηλικίας, βλάβης ή οικονομικής/κοινωνικής/οικογενειακής κατάστασης. Την ελεύθερη επιλογή ΠΒ αλλά και την παροχή εναλλακτικών τρόπων εξεύρεσης και πρόσληψής τους. Αξίζει εδώ να τονιστεί πως από την πρώτη συνεδρίαση επισημάνθηκε (από όλα τα μέλη της ΟΕ) πως το δικαίωμα αυτό είναι αυτονόητο και επιτακτικό και για τους ανθρώπους με νοητικές βλάβες.
2. Την δημιουργία επιτροπών αξιολόγησης ανάγκης Προσωπικής Βοήθειας, που να διέπονται από τις αρχές του κοινωνικού μοντέλου θεώρησης της αναπηρίας, συγκροτούμενες δηλαδή και από κοινωνικούς επιστήμονες και ανάπηρους που η κρίση θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τη βλάβη αλλά την γνωμοδότηση του ίδιου του ανάπηρου αιτούντα και τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί.
3. Την άμεση δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος ΠΒ, ως πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της παροχής, που επιπλέον θα παρέχει την απαιτούμενη ανατροφοδότηση και θα λύνει προβλήματα που τυχόν προκύψουν πριν αυτά γίνουν νόμοι του κράτους, αλλά και θα συντελέσει στην λεπτομερέστερη περιγραφή ενός θεσμοθετημένου πια συστήματος ΠΒ και την επίλυση των διαφωνιών της ΟΕ.
Τέλος, διχασμός υπήρξε στα μέλη της ΟΕ ως προς το αν πρέπει να είναι απαραίτητη ή όχι η εκπαίδευση των ΠΒ, με τον i-living να είναι αρνητικός ως προς οτιδήποτε υποχρεωτικό που θα περιόριζε την ελεύθερη επιλογή των αναπήρων χρηστών ΠΒ.
Ο i-living συνεχίζει να παρακολουθεί την πορεία της θεσμοθέτησης, χωρίς να επαναπαύεται. Η Ανεξάρτητη Διαβίωση στη χώρα μας διανύει τώρα την κρισιμότερη ίσως περίοδο και σε αυτό πρέπει όλοι να είμαστε σύμμαχοι και ενωμένοι εν όψει θετικών εξελίξεων.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Το διαβάσαμε: https://www.facebook.com/gr.iliving/