EMS (Ηλεκτρομυική Διέγερση), μια πρωτοποριακή καινοτόμος μέθοδος εκγύμνασης πλήρως αναγνωρισμένη απ’ τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών και διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη.
της Aδαμαντίας Ζαχαριάδη – Αθλήτρια Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας με Αμαξίδιο
Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στο να ανατρέψω τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου, μετά το αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχα στα 19 μου, όπου άρχισα από την αρχή να μαθαίνω να μιλάω, να γράφω, να περπατάω, έζησα την πλήρη ανατροπή από τη μια μέρα στην άλλη, όμως κατάφερα να διαψεύσω όλα τα αρνητικά προγνωστικά των γιατρών!
Ώσπου, κάποια στιγμή, έφτασα να συμμετέχω στην Εθνική Ομάδα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο, με δύο όπλα μάλιστα, το ξίφος μονομαχίας και την αγαπημένη μου σπάθη.
Από το ατύχημα που είχα, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μεταξύ όλων των άλλων, μου έμειναν οι αργές αντιδράσεις στα αντανακλαστικά και μάλιστα έχοντας αλλάξει πλευρά στο χέρι που χρησιμοποιώ, έχοντας γίνει αριστερόχειρας πια.
Μέσα σ’ όλα αυτά, και ενώ η άσκηση (αερόβια, αναερόβια) είναι καθημερινή μου ασχολία, μετά μασάζ για τους μικροτραυματισμούς και την απαραίτητη φυσικοθεραπεία για αποφυγή των τραυματισμών, ανακάλυψα μια διαφορετική προσέγγιση σε όσα ήξερα και έκανα μέχρι στιγμής.
Θέλω να εκμυστηρευτώ, σε όλους τους αναγνώστες, την εμπειρία που είχα τα τελευταία δυο χρόνια στην ενδυνάμωση…
Δείτε το Βίντεο…
Για να εξηγηθώ καλύτερα, “τα ρεύματά” μου ήταν γνωστά με όσα έχω ήδη περάσει, αλλά αυτό που συντέλεσε στην μεγάλη μου μυοσκελετική βελτίωση και τα αντανακλαστικά, ήταν η ηλεκτρομϋοδιέγερση με το Miha-Bodytec.
Είχα δοκιμάσει σε διάφορους χώρους, αλλά η ανέλπιστη προσέγγιση που συνάντησα στην Καλλιθέα στο Fitnessvibe, όπου κάνω ανελλιπώς μέχρι σήμερα που σας γράφω, μου ήρθε ουρανοκατέβατη! Πριν καν ξεκινήσω την προπόνηση (που γνώριζα ήδη), μου ζήτησαν το πλήρες ιστορικό με το ατύχημα, τους τραυματισμούς, τις ενοχλήσεις και τους περιορισμούς, τα οποία έστειλαν στο συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο που ασχολείται με τα προπονητικά πρωτόκολλα της Miha-Bodytec στη Γερμανία, για να πάρουν κατευθύνσεις, όσον αφορά στο είδος και τους περιορισμούς της προπόνησης, με έμφαση στο άθλημά μου, την ξιφασκία.
Η προπόνηση έχει διάρκεια 20’, για όλο αυτό το τεράστιο διάστημα συζητάμε! Ακόμα και η πρώτη προπόνηση ήταν διαφορετική από κάθε άλλη φορά. Μου έκαναν προσαρμογή παλμού, δηλαδή ρύθμιση της έντασης πάνω στις δυνάμεις του μυϊκού συστήματος και μου εξήγησαν με λεπτομέρεια τη θεωρία της προπόνησης, το ρυθμό και τί έπρεπε να προσέχω και να παρακολουθώ από τη μεριά μου. Ποιος ξέρει τι έπρεπε να προσέχει εκείνη την ώρα, ταυτόχρονα, ο προπονητής σε εμένα;
Κι εγώ φρόντιζα πάντα να ανεβάζω τον πήχη, ως συνήθως. Γιατί, δεν είμαι και φρόνιμη πολύ, καθώς έχω μάθει να ξεπερνώ τα εμπόδια και να μην έχω περιορισμούς σ’ αυτά που μπορεί να κάνει το σώμα μου.
Έτσι με τούτα και μ’ εκείνα, είχα καταφέρει να αποκτήσω, στο παρελθόν, πρόβλημα στη μέση, στον αριστερό αγκώνα και μέχρι τον ώμο, ενώ πάλευα ταυτόχρονα και με την μερική πάρεση στο αριστερό μου πόδι. Μια αστάθεια στην ισορροπία, γενικώς, μπορείς να πεις ότι την είχα. Όμως αυτό δεν με απέτρεψε να προσπαθώ να βελτιώσω την ισορροπία μου στο ένα πόδι, ή να ανέβω την ώρα της άσκησης πάνω στη μπάλα ισορροπίας για όλο το διάστημα των 20’, ξεκινώντας βέβαια από μικρότερα χρονικά διαστήματα που συνεχώς αυξάνονταν, όσο ένιωθα ασφαλής με τον προπονητή δίπλα να με προσέχει.
Επέμεινα σε όλα, γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! Το ίδιο πέτυχα και στο στατικό ποδήλατο, με ένα πόδι που δεν θέλει ακριβώς να συνεργαστεί αλλά δεν του πέρασε τελικά, για να ανέβω και να τρέξω και στο διάδρομο που ήταν και αυτό άπιαστο όνειρο!
Σε ένα άλλο σημείο που έδωσα μεγάλη έμφαση και σημείωσα ιδιαίτερη βελτίωση είναι η ταχύτητα των αντιδράσεων που, λόγω της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, είχαν μείνει και αυτές πίσω.
Για να δώσω ένα παράδειγμα, στην ξιφασκία ο διαιτητής δίνει την εντολή έναρξης και οι αθλητές επιτίθενται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Εκεί, ενώ εγώ ήμουν έτοιμη ν’αντιδράσω, υπήρχε μια μικρή υστέρηση που ήταν αρκετή για να χάσω πόντο και πολλές φορές και τον αγώνα!
Ατελείωτη και συνεχής είναι η προσπάθεια βελτίωσης, για την καθημερινότητα αλλά και συνεχής ανελέητος αγώνας για να γίνω καλύτερη στη μάχη, εκτός από τη συνεχή ενδυνάμωση, αλλά και με την τεράστια υπομονή και επιμονή από τον ομοσπονδιακό προπονητή ξιφασκίας κ. Κάζαγλη για την βελτίωση της τεχνικής μου, που ουκ ολίγα έχει τραβήξει από την αφεντιά μου όπως φαντάζεστε! Τον ευχαριστώ επίσης, που με έφερε στην απρόσμενη γνωριμία με την ιδιαίτερα συμπαθή ομάδα του Fitnessvibe, το Μάνο, το Σεραφείμ και το Βασίλη!
Πάντα ευγνώμων για όσους ανθρώπους που συναντηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στη μάχη του ξίφους, προπονητές, συναθλητές και γενικότερα τους δικούς μου συμπολεμιστές!
Δείτε ακόμη…
Βίντεο – Συνέντευξη: Αδαμαντία Ζαχαριάδη (Ξιφασκία με Αμαξίδιο): “Όλα μπορούν να επιτευχθούν με εξάσκηση”
Γράφει: η Aδαμαντία Ζαχαριάδη – Αθλήτρια Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας με Αμαξίδιο