Μια αρένα… άλογα… φύση… άνθρωποι (ειδικοί θεραπευτές και ασθενείς – αναβάτες)! Αυτά είναι που συνθέτουν ένα ενιαίο, αρμονικό, θεραπευτικό σύνολο αυτό που ξέρουμε σαν Θεραπευτική Ιππασία.
της Πόπης Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Κοιτάζοντας πολύ πίσω στον χρόνο, θα δούμε ότι την μέθοδο αυτήν χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι. Σήμερα πια, έχουν ερευνηθεί και συνεχίζουν να τεκμηριώνονται τα οφέλη της ιππασίας σε πολλές κατηγορίες παθήσεων, με κύριες αυτές του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος). Έχει εξίσου καλά αποτελέσματα σε ορθοπεδικές βλάβες καθώς και σε άτομα με αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό, νοητική υστέρηση αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς.
Η ομάδα του nevronas.gr, επισκέφθηκε τον Ιππικό Όμιλο Εκάλης, όπου εδρεύει η Θεραπευτική Ιππασία Εκάλης «Ίππος & Θεραπεία».
Όπως μας εξήγησε η κα Αθανασία Λαϊου (υπεύθυνη της θεραπευτικής ομάδας), επάνω στο άλογο γίνονται όλες οι ειδικές θεραπείες όπως φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κλπ, από πτυχιούχους ειδικούς θεραπευτές, που όλοι τους είναι εξειδικευμένοι και στην θεραπευτική ιππασία.
Όσο ήμασταν εκεί, απόλυτα χαλαροί μέσα στην φύση, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια θεραπευτική συνεδρία, σε παιδί με αναπτυξιακές δυσκολίες και μια επίδειξη από τους θεραπευτές με ασκησιολόγιο για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Ταυτόχρονα, η κα Λαϊου μας εξηγούσε πώς περίπου λειτουργεί αυτό το σύστημα θεραπειών, σε αυτές τις παθήσεις. Πώς, η κίνηση του αλόγου εξομοιώνεται με την κίνηση του ανθρώπου.
Το είδαμε να συμβαίνει και ήταν σαν κάτι μαγικό. Το ανθρώπινο σώμα να παίρνει τα ερεθίσματα από το άλογο και να ασκείται, φυσικά και με αβίαστες – απαλές κινήσεις, στον έλεγχο ποδιών, κορμού και κεφαλιού. Είναι σαν το άλογο και ο άνθρωπος να γίνονται ένα ενιαίο σύνολο. Έβλεπες και αισθανόσουν, τον αναβάτη – ασθενή να χαλαρώνει σταδιακά και να εκπέμπει μια αίσθηση ελευθερίας και ικανοποίησης. Όπως ακριβώς μας είχαν πληροφορήσει οι θεραπευτές, ότι παρά την έντονη θεραπευτική δραστηριότητα, οι αναβάτες – ασθενείς (όλων των ηλικιών) δεν νιώθουν αυτήν την προσπάθειά τους σαν μια τυπική θεραπεία (κεκλεισμένων των θυρών), αλλά σαν κάτι πολύ χαλαρωτικό, ενδιαφέρον και απίστευτα ευχάριστο. Και αυτό ακριβώς είναι το μέγιστο κίνητρο για καλή επικοινωνία, συνεργασία και φυσικά θετικά αποτελέσματα, ως προς την πάθηση.
Το πιστεύω απόλυτα αυτό, γιατί απλά παρατηρώντας τους ανθρώπους και τα άλογα να λειτουργούν μεταξύ τους τόσο αρμονικά, μέσα στην φύση_στην αρένα και στο δάσος δίπλα_ αισθανόμασταν και εμείς γαλήνη και ομορφιά!
Δείτε το Video…
Γράφει: η Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology