MORE AND MORE

Μια Ολιστικά Προσβάσιμη Πόλη, ο Μελλοντικός Στόχος του Δήμου Αγίου Δημητρίου

Μια σχεδιασμένη πόλη, προσβάσιμη για όλους, φιλική προς το περιβάλλον, με βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς το όραμα του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που ξεκίνησε από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22, περιελάμβανε διάφορες δράσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, με πρωταγωνιστές τους μαθητές, τους δημότες και τους κατοίκους της πόλης μας. Οι δράσεις είχαν ως στόχο την ενημέρωση για πρωτοβουλίες και μόνιμες εφαρμογές βιώσιμης κινητικότητας των αστικών πόλεων.

 

Η κλιματική αλλαγή, η οικολογική καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη, η αλλοίωση των εποχών και των θερμοκρασιών έχουν επιφέρει ως αποτέλεσμα το επερχόμενο τέλος ζωής της γης. Οι επιστήμονες και οι οικολογικές οργανώσεις ανά τον πλανήτη βοούν για άμεσες παρεμβάσεις που θα τονώσουν και θα σταματήσουν την οικοσυστημική διάλυση.

Οι εφαρμογές βιώσιμης κινητικότητας, μέσω εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στις πόλεις, θεωρούνται επιβεβλημένες. Παρεμβάσεις οι οποίες θα τις κάνουν πιο προσβάσιμες ώστε να απομακρυνθούν μια για πάντα τα αυτοκίνητα από τη ζωή μας, οι ρύποι και η τεράστια καταστροφή που προκαλούν.

 

Δείτε το Βίντεο…

 

 

Τα Σχολεία, οι Γειτονιές και τα Πάρκα ήταν τα σημεία Δράσεων…

 

Οι παρουσιάσεις και η ενημέρωση ξεκίνησε μέσα από τα σχολεία του Αγίου Δημητρίου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να μάθουν και να δραστηριοποιηθούν μέσω της ρομποτικής, της τέχνης αλλά και πολλών άλλων τεχνολογικών μεθόδων που εξελίσσουν τον σχεδιασμό βιώσιμων τρόπων κινητικότητας.

Πολλοί δημότες και κάτοικοι αγκάλιασαν, τις πρωτότυπες και όμορφα σχεδιασμένες δράσεις που περιελάμβανε το ποιοτικό πρόγραμμα της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

 

«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»

 

«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»

 

epistrefw se 5 lepta_agios dimitrios

Σκοπός, η ενθάρρυνση και παρακίνηση των δημοτών να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τη Δημοτική συγκοινωνία, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της κοινωνικής, της περιβαλλοντικής και οικονομικής διάστασης του Δήμου.

 

Το Σ.Β.Α.Κ. και το WheelRoute απαραίτητα Εργαλεία Εξέλιξης…

 

Την Τετάρτη 18/9 στο Πάρκο του Ασυρμάτου πραγματοποιήθηκε μια πολύ σπουδαία ημερίδα ενημέρωσης, στην οποία εκπονήθηκε η στρατηγική σχετικά με την ανάπτυξη υποδειγματικών ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) που θα αποτελέσουν πρότυπα για τα υπόλοιπα που αναφέραμε.

Ο Άγιος Δημήτριος, είναι από τους πρώτους αστικούς δήμους που ξεκινά την εκπόνηση ΣΒΑΚ υπό τον συντονισμό και την επικοινωνιακή υποστήριξη του CIVINET.

Με την επιλογή του αυτή εντάσσεται σε μια πολύ δυναμική ομάδα καινοτόμων Δήμων που αποφάσισαν να μοιραστούν κοινό όραμα, μεθοδολογία και ταυτότητα, ενώνοντας δυνάμεις για την αξιοποίηση των δεκάδων ευκαιριών που αναδύονται με την εκπόνηση του ΣΒΑΚ.

 

Άλλη μια καινοτόμα πιλοτική εφαρμογή, που αφορά τη χαρτογράφηση της προσβασιμότητας, τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και την υποστήριξη της συμμετοχής των πολιτών με αμαξίδιο, παρουσιάστηκε στην ημερίδα κι ήταν το WheelRoute.

Mια έξυπνη εφαρμογή πλοήγησης για άτομα με αμαξίδιο, σχεδιασμένο από την ΑccessLab που αλλάζει τα δεδομένα για την Προσβασιμότητα στην Ελλάδα! Εφαρμόζεται πιλοτικά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, στους Δήμους Μοσχάτου-Ταύρου και Αλίμου και στόχος είναι να αναπτυχθεί και στους υπόλοιπους.

 

Το WheelRoute είναι μια εφαρμογή πλοήγησης όπου ο χρήστης αμαξιδίου αποκτά τη δυνατότητα να εντοπίζει προσβάσιμες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις, να ακολουθεί την κατάλληλη διαδρομή έτσι ώστε να προσεγγίζει με ασφάλεια ένα προσβάσιμο σημείο ενδιαφέροντος και να δηλώνει κάποιο εμπόδιο που συναντά, όπως η παραβατική στάθμευση, οι φθορές στα πεζοδρόμια και τα τραπεζοκαθίσματα. 

 

Mε την χρήση αυτής της εφαρμογής, η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση δεδομένων προσβασιμότητας και την πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών, αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες και προγραμματίζοντας έργα βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος (όπως σημειακές παρεμβάσεις, αναπλάσεις κλπ).

 

Διαβάστε ακόμη…

«Επιστρέφω σε 5 λεπτά»… και βλέπουμε!!!

«Μια ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ κοινωνία… ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ για όλους!»

Η ΑccessLab… αλλάζει τα δεδομένα για την Προσβασιμότητα στην Ελλάδα!

 

Γράφει: ο Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *