MORE AND MORE

Σύνδρομο Down…Άνθρωποι που Δημιουργούν και Εμπνέουν!

Προσπαθώ. Εμπνέω. Δημιουργώ. 

Τρία ενεργητικά ρήματα. Μέσα τους κρύβεται η συνεχής κίνηση και το όνειρο. 

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο στην καρδιά ενός παιδιού, στα μάτια ενός άντρα και στο μυαλό ενός νεαρού…

 

της Αργυρώς Παγίδα

 

ΣΠΑΣΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ!

 

Chloe Lennon

Το βίντεο ενός κοριτσιού ηλικίας πέντε ετών που αύξησε την ευαισθητοποίηση για το Σύνδρομο Down, έχει 10 εκατομμύρια προβολές στο Facebook!

 

Το viral video της Chloe Lennon, γυρίστηκε από τη μητέρα της Jade   για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης, για το Σύνδρομο Down. Η Jade δήλωσε ότι η Chloe αλλάζει τις αντιλήψεις για τα παιδιά με αυτή την πάθηση. Δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, “εμπνευσμένους” από το βίντεο της κόρης της. Η θετική αντίδραση στο βίντεο της Chloe   ήταν”συντριπτική”.

  Στο παρελθόν, η μητέρα της Jade, είχε δηλώσει ότι είχε νιώσει άσχημα συναισθήματα, από κάποια  φρικτά σχόλια σχετικά με την κατάσταση της Chloe, τόσο online όσο και  αυτοπροσώπως. Σκοπός του βίντεο είναι να σπάσει τα στερεότυπα για το σύνδρομο Down.

 

 

 

Η ίδια είπε:

 

line

Η Chloe είναι ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο,πέντε ετών, παιδί και είναι αποκαρδιωτικό όταν οι άνθρωποι την κοιτάζουν και υποθέτουν ότι δεν είναι έξυπνη και ικανή. Είναι ικανή, όπως και όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down”.

 

 

line

 

Αφότου το βίντεο έγινε viral, μια έγκυος μαμά από τις ΗΠΑ που μόλις είχε ενημερωθεί ότι το 20 εβδομάδων παιδί της είχε σύνδρομο Down, ήρθε σε επικοινωνία με την μητέρα της Chloe. Η μέλλουσα μητέρα δήλωσε ότι είχε διχαστεί μέσα της,  για το αν πρέπει να κρατήσει το μωρό ή να τερματίσει την εγκυμοσύνη. Η Jade είπε: ” η γυναίκα αυτή αρχικά δεν ήξερε τι να κάνει …μου είπε ότι μόλις είδε το βίντεο της Chloe και το παρακολούθησε, έπειτα κοίταξε μερικές από τις αναρτήσεις μου στο Facebook, και μετά μίλησε με τον σύντροφό της. Έδειξε το βίντεο και σε αυτόν. Έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εγκυμοσύνη, βασισμένοι σε όλα τα πράγματα που έχει επιτύχει η Chloe”!

Η Jade ήταν συγκλονισμένη.  “Είναι ένα τόσο ωραίο συναίσθημα να γνωρίζουμε ότι η Chloe αλλάζει την αντίληψη και οι άνθρωποι δεν είναι πια τόσο επιφυλακτικοί με τα παιδιά με Σύνδρομο Down…”

 

«Δεν είναι μια θανατική ποινή, δεν είναι το τέλος του κόσμου»

 

Ένα άλλο μήνυμα ήρθε από μια γυναίκα που έλεγε ότι είναι έγκυος και ο σύντροφός της αγωνίζεται να συνειδητοποιήσει τη διάγνωση του μωρού τους. “Μόλις του έδειξε το βίντεο της Chloe, είπε ότι ήταν σαν να φωτίστηκαν τα μάτια του, δεν έχει πια τόσο πολλούς φόβους και άρχισε να βλέπει αλλαγή σε αυτόν.” αναφέρει η Jade και συνεχίζει, λέγοντας πως θα ήθελε να είχε δει και εκείνη κάτι σαν το βίντεο της κόρης της, όταν ενημερώθηκε ότι το παιδί της διαγνώστηκε με σύνδρομο Down. Υπήρχε μια πιθανότητα 50-50, ώστε η Chloe να έχει σύνδρομο Down.

“Ήμουν ένα ναυάγιο και όλα αυτά ήταν λόγω του γεγονότος ότι δεν γνώριζα τίποτα γι ‘αυτό το θέμα”. “Σκέφτηκα το τότε…αν έκανα scroll στο Facebook μια μέρα και έβλεπα το βίντεο της Chloe θα με καθησύχαζε.”

 

Στο βίντεο η Chloe, μας συστήνει τον εαυτό της και εξηγεί ότι στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Down που είναι στις 21 Μαρτίου, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να φορούν περίεργες κάλτσες εκείνη την ημέρα!

graphic

Τι σχέση μπορεί να συνδέει τη Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Down με τις κάλτσες;

 

Η γιορτή: “Πολλές κάλτσες” υιοθετείται παγκοσμίως επειδή τα χρωμοσώματα μοιάζουν με κάλτσες και τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα!

Μετά από πολλές επαγγελματικές σκέψεις, σε αυτό βάσισε την ιδέα του ο εκατομμυριούχος πια, John Cronin…

 

ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

 

John Crazy Socks

 

«Τραβήξτε τις κάλτσες σας», δεν είναι μόνο μια φράση που αποδίδεται στον John Cronin. Ήταν το κλειδί για την επιχειρηματική του επιτυχία. Το 2016, ο 21χρονος είπε στον πατέρα του, τον Mark, ότι όταν θα τελειώσει με το σχολείο,θα ήθελε να ξεκινήσουν μια επιχείρηση , αλλά δεν ήξερε τι είδους.

Η πρώτη μου πρόταση ήταν ένα κατάστημα «χαράς», αλλά δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς να πουλήσουμε“, αναφέρει στο BBC ο John, από το Long Island της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια σκέφτηκε ένα φορτηγό τροφίμων (καντίνα), αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα:  “Δεν ξέραμε να μαγειρεύουμε!” συμπλήρωσε αστειευτικά ο πατέρας του, Mark.

 

Πολύχρωμες κάλτσες

Τελικά, αυτή ήτανε η ιδέα.

Ο John σε όλη τη ζωή του, έχει την συνήθεια να φορά τρελές και πολύχρωμες κάλτσες – ήταν κάτι που αγαπούσε- και έτσι πρότεινε να πουλάμε κάλτσες“, λέει ο Mark.

 

λινε

“Οι κάλτσες είναι διασκεδαστικές, δημιουργικές και πολύχρωμες. Μου επιτρέπουν και με εμπνέουν στο να είμαι εγώ”

 

 

line

.

…λέει ο John, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Και έτσι, γεννήθηκαν οι “Τρελές Κάλτσες” του John.

Ένα χρόνο μετά, αναφέρουν ότι έκαναν έσοδα ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, κέρδισαν $30,000 για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συνεχίζουν να στέλνουν κάλτσες σε πολλούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau, και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ George HW Bush.

Το ηλεκτρονικό κατάστημά τους, διαθέτει περίπου 1.400 διαφορετικά είδη καλτσών, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από γάτες και σκυλιά μέχρι τον Donald Trump. Κάθε παραγγελία αποστέλλεται την ίδια μέρα με ένα πακέτο γλυκών και μια χειρόγραφη σημείωση «ευχαριστώ». Αν μένετε κοντά, ο John θα σας παραδώσει την παραγγελία αυτοπροσώπως!

Ως το πρόσωπο της επιχείρησης, ο John παρακολουθεί επίσης εμπορικές εκδηλώσεις, μιλάει με πελάτες και προμηθευτές και παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες όπως η «Μυστηριώδης Τρελή Τσάντα της Δευτέρας» και η λέσχη «Κάλτσα του Μήνα». Σχεδιάζει επίσης “κάλτσες ευαισθητοποίησης”, για την άντληση χρημάτων για φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Εταιρείας Συνδρόμου Down και της Εταιρείας Αυτισμού της Αμερικής. Ο πατέρας του, Mark, ασχολείται με τις τεχνικές πτυχές της λειτουργίας της επιχείρησης.

Ο John είναι πραγματικά μια έμπνευση“, λέει ο πατέρας του, προσθέτοντας ότι ”ποτέ δεν επιθυμεί καμία ειδική μεταχείριση”.  “Δουλεύει πολύ σκληρά για αυτή την επιχείρηση. Είμαστε συνήθως στο γραφείο πριν από τις 9 το πρωί και συχνά δεν φεύγουμε πριν τις οκτώ το βράδυ.” προσθέτει.

Μέσα σε ένα χρόνο, στάλθηκαν πάνω από 30.000 παραγγελίες. Πατέρας και γιός, έδωσαν το 5% όλων των κερδών στα Special Olympics, οι οποίοι διοργανώνουν αθλητικές εκδηλώσεις για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Ο John συμμετέχει στα αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ.

 

John's Crazy Socks

 

Η διάδοση της ευτυχίας

 

Έχουμε μια κοινωνική αποστολή και μια αποστολή λιανικής, και είναι αδιαίρετες“, λέει ο Mark. «Δεν νομίζω ότι είναι αρκετό πλέον να παράγουμε μια υπηρεσία ή να παράγουμε ένα προϊόν. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν αξίες που να συνδέονται με αυτό και να δημιουργούμε ένα “μοντέλο” που προβάλλει αυτό». “Αυτό που κάνουμε είναι η εξάπλωση της ευτυχίας“…προσθέτει ο John.

Η εταιρεία θέλει να φέρει περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες στην εργασία και σχεδόν το ένα τρίτο του προσωπικού της έχει κάποιο βαθμό αναπηρίας. “Δουλεύουμε για να δείξουμε τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες”, λέει ο Mark. “Όταν μιλάω με άλλους εργοδότες, τους λέω ότι είναι απόλυτα επιτακτική η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες.”

 

line

“Όχι επειδή είναι σωστό να το πράξουμε, όχι επειδή είναι ωραίοι τύποι, αλλά επειδή όλοι αναζητούν καλούς εργαζόμενους”

 

 

line

 

 

 

 

line

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!

 

ZhouZhou

 

Ο Zhou Zhou, ή τυπικά Hu Yizhou πάσχει από Σύνδρομο Down. Όμως το εξαιρετικό μουσικό του ταλέντο άνοιξε έναν νέο κόσμο γι ‘αυτόν.

Ο Zhou Zhou γεννήθηκε μια Πρωταπριλιά στο Wuhan, της επαρχίας Huhei, στην Κίνα το 1978. Ο πολιτισμός και η κουλτούρα εκείνη την εποχή ήταν ακόμη πολύ σκληρή και απάνθρωπη. Τότε, τα άτομα με ψυχικά ή αναπτυξιακά προβλήματα ήταν παρεξηγημένα και περιθωριοποιημένα. Η μεταχείριση των άλλων για τον Zhou Zhou όντας παιδί, ήτανε μαρτύριο και μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά η οικογένεια και οι φίλοι του ήταν αφιερωμένοι σε εκείνον.

Ο ίδιος δεν γνωρίζει την ηλικία του, ούτε αναγνωρίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά γνωρίζει όλα τα μέρη των μουσικών οργάνων, σε μια συμφωνία. Μπορεί να είναι ο μόνος μαέστρος στον κόσμο που δεν διαβάζει μουσική, αλλά διαθέτει ένα ιδιαίτερο μουσικό ταλέντο που του επιτρέπει να απομνημονεύει τις μελωδίες όλων των τμημάτων, σε ένα κομμάτι, αμέσως αφ’ότου το ακούσει.

Όταν ήταν αγόρι, συχνά πήγαινε για πρόβες με τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε βιολοντσέλο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Wuhan. Ήταν πάντα ήσυχος στην αίθουσα πρόβας, ακούγοντας τη μουσική. Όταν η ορχήστρα ξεκουραζόταν, πήγαινε στο βάθρο μόνος του και έκανε εξάσκηση για να γίνει μαέστρος!

Μια μέρα, ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ παρατήρησε τον Zhou Zhou να μιμείται τις κινήσεις του μαέστρου την ώρα που σκηνοθετούσε μια πρόβα του Bizet από την Carmen. Ο βοηθός του ζήτησε αστειευόμενος στον Zhou Zhou αν θέλει να κάνει το κομμάτι και το αγόρι πήρε τη σκυτάλη. Η ορχήστρα ξεκίνησε και… μια εκπληκτική σιωπή ακολούθησε το τέλος της παράστασής του. Αυτό, ήτανε και το κλειδί της καριέρας του.

Σήμερα, ο Zhou Zhou έχει ήδη περιοδεύσει ανά τον κόσμο, φέρνοντας στους ανθρώπους χαρά με τις ειδικές δεξιότητές του. Το 2006, η μητέρα του πέθανε από καρκίνο και ο ίδιος παρέμεινε εκτός δημόσιας προβολής μέχρι το 2014, όπου και επέστρεψε στο προσκήνιο με συνέντευξη του στην κεντρική τηλεόραση της Κίνας.

 

line

“Η καθαρή καρδιά του, του δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στη μουσική και να μεταδώσει την καθαρή ομορφιά της μουσικής”

 

line

 

έχει δηλώσει για εκείνον ο γνωστός μαέστρος Jiang Xiebin.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη…

H πρώτη πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Zumba με σύνδρομο Down

 

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αργυρώ Παγίδα

 

Πηγή: http://www.bbc.com/news/business

http://www.bbc.com/news/av/uk-scotland

http://specialreads.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!