MORE AND MORE

Ο Πρωθυπουργός στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου. Η Επίσκεψη, οι συζητήσεις και οι Δεσμέυσεις… (Βίντεο)

Την Πέμπτη, 1η Απριλίου 2021 και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, είχαμε την τιμή να επισκεφτεί το σχολείο μας, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας, Γιώργο Σταμάτη.

 

της Ιωάννας Νεραντζάκη – Μητέρα Ενήλικα στο Φάσμα του Αυτισμού, Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου

 

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα της Εικονικής Μαθητικής Επιχείρησης RΕUΖ των μαθητών των εργαστηρίων μαγειρικής και υδραυλικής, παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κολυμβητικής μας δεξαμενής και στη συνέχεια επισκέφτηκε την καφετέρια του σχολείου όπου, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, κάνουν την πρακτική τους οι τελειόφοιτοι της μαγειρικής. Εκεί, ο πρωθυπουργός, παρήγγειλε το καφεδάκι του.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν για μας ο τρόπος που προσέγγισε τους μαθητές μας, οι οποίοι συνομίλησαν μαζί του, αστειεύτηκαν και του χάρισαν χειροποίητα δώρα.

Ακολούθησε συζήτηση με τον κο Ρημπάπη (Διευθυντή του σχολείου), τον κο Βασιλείου (Υποδιευθυντή Α), την κα Μπουλμέτη (εκπρόσωπο της Κοινωνικής Υπηρεσίας) και την κα Νεραντζάκη (Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων).

Αρχικά, επισημάναμε στον Πρωθυπουργό πόσο ορθά έπραξε που δεν έθεσε σε αναστολή τη λειτουργία των ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) και τον ευχαριστήσαμε θερμά που αφουγκράστηκε τις ανάγκες των παιδιών – μαθητών μας.

Στη συνέχεια, τέθηκαν από την πλευρά του σχολείου μας θέματα που αφορούσαν:

  • Στην ίδρυση και λειτουργία νέων ΕΕΕΕΚ προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα ήδη υπάρχοντα.
  • Στην ανάγκη να λειτουργούν οι ΣΜΕΑΕ με κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων.
  • Στην ίδρυση τόσο ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), όσο και δομών προσωρινής φιλοξενίας ΑμεΑ
  • Στην συνέχιση των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του covid19 και τη συνέχεια επαναλαμβανόμενων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ, καθώς τα self tests δεν ενδείκνυνται για τους μαθητές μας.
  • Στην ανάγκη να συμπεριληφθούν στον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού, οι ψυχονοητικές αναπηρίες
  • Στην ανάγκη για συνεχή υποστήριξη στους μαθητές των Ιδρυμάτων.
  • Στην άμεση ίδρυση δομών επαγγελματικής κατάρτισης για τους αποφοίτους των ΕΕΕΕΚ με σκοπό την εργασιακή τους ένταξη. Στο συγκεκριμένο θέμα αφιερώθηκε αρκετός χρόνος συζήτησης, με τον Πρωθυπουργό να δείχνει έντονο ενδιαφέρον.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήταν μέσα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία και διαπιστώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι κινείται με συνέπεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μας ζητήθηκε να του στείλουμε εγγράφως τα θέματα που συζητήθηκαν σε σχέση με την εκπαίδευση, και μας βεβαίωσε ότι θα επιληφθεί προσωπικά.

Αποχωρήσαμε από τη συζήτηση με συναισθήματα αισιοδοξίας, καθώς ο Πρωθυπουργός, πέραν της πολιτικής του συνέπειας, ξεδίπλωσε κι ένα ανθρώπινο πρόσωπο, προσιτό, οικείο και ευαισθητοποιημένο ως προς τους ανθρώπους με αναπηρία!

 

Γράφει: η Ιωάννα Νεραντζάκη – Μητέρα Ενήλικα στο Φάσμα του Αυτισμού, Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *